L’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, col·labora amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) per obrir un segon Punt d’Informació i Orientació sobre protecció internacional a la ciutat, en dependències municipals. L’acord, que té una vigència d’un any, permetrà ampliar l’horari i la cobertura geogràfica del servei que la CCAR ja ofereix des de la seva seu.
El PIO és un servei d’atenció personalitzada on s’ofereix informació i orientació sobre protecció internacional i dret d’asil. Està destinats a persones nouvingudes a Reus que siguin sol·licitants de protecció internacional, refugiades, apàtrides i denegades d’asil. El servei dona resposta a les situacions de vulnerabilitat i risc d’exclusió social en què es troben les persones refugiades i realitzar derivacions i acompanyaments als recursos socials del municipi.
La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat té actualment disponible aquest servei als municipis de El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Rubí i Reus. El nou punt permetrà ampliar l’horari del servei que la comissió ja presta al seu local de la riera de Miró en horari de matí.
L’acord entre la comissió i la regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals permetrà obrir un segon PIO a la ciutat, en dependències municipals. El servei es farà al Centre Cívic del Carme els dilluns i dimecres de les 16:00 a les 19:00h; i ja ha començat a funcionar s’ha iniciat aquest mes de setembre.
El nou servei del Centre Cívic del Carme permetrà atendre tres persones o famílies cada tarda, de manera individual per part d’una treballadora social de la comissió.
L’Ajuntament de Reus i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat col·laboren de manera habitual en diferents projectes vinculats al departament municipal de Solidaritat i Cooperació. La CCAR té com a objectius la defensa del dret d’asil i els drets de les persones refugiades i immigrants, alhora que treballen per afavorir els processos d’inclusió social de les persones refugiades i immigrants a Catalunya. Des de la Comissió qüestionen la pretesa voluntarietat de les migracions i volen obrir un debat sobre les formes de persecució i vulneracions de drets humans que necessiten d’algun tipus de protecció.