Recollida de residus al llarg de les Rutes Reus amb motiu del “Let’s Clean Up Europe”

L’Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient, organitza en el marc de l’acció a nivell europeu “Let’s Clean Up Europe”, una recollida de residus al terme de Reus què, per adaptar-se a la situació de pandèmia, es podrà realitzar del 7 al 9 de maig al ritme dels participants en l’horari que desitgin. Així, fent servir de base les Rutes Reus, itineraris de salut i paisatge que passen per l’entorn agrícola del terme, s’habilitaran onze punts de recollida selectiva per tal que es puguin recollir residus dels vorals, tot passejant pel terme o al voltant dels punts que Medi Ambient ha habilitat. Aquesta acció es realitza amb la col·laboració de l’associació sense ànim de lucre Good Karma Projects.

Així doncs, els dies 7, 8 i 9 de maig es proposa a la ciutadania que organitzi el seu propi equip de recollida, dins de la seva bombolla de convivència o bombolla ampliada seguint les recomanacions del PROCICAT, i què surtin a recollir residus pels camins i els barrancs i rieres al voltant dels quatre itineraris corresponents a les següents Rutes Reus:

  • R08 De barranc a barranc. Amb sortida al camí de la Selva, a l’alçada de l’escola de la Vitxeta, passa pel barranc del Picarany, la riera d’Almoster o de la Quadra.
  • R09 Pels Cinc Camins. Amb sortida del Passeig de la Boca de la Mina pels entorns de la pedrera del Còbic. Es proposa que s’iniciï al camí de l’Institut Pere Mata, atès que el Passeig de la Boca de la Mina, encara està en obres.
  • R10 Pel Camí dels Morts i de la Pedra Estela. Comença a l’encreuament entre els camí dels Morts i la carretera de Cambrils, proper al santuari de Misericòrdia i passa pel Mas de Valls o la urbanització Les Palmeres.
  • R11 De la Riera de la Quadra a Bellisens. Per l’entorn natural de la riera de la Quadra fins a l’extrem sud del terme.

Els onze punts habilitats estaran formats per una unitat per a la recollida de paper i cartró, un de recollida d’envasos, un altre de vidre i un per a la recollida de rebuig i estaran disponibles des de les 9h del matí a les 19h de la tarda.

Els participants hauran de fer inscripció prèvia a través del web de l’esdeveniment, indicant la zona o punt on aniran a fer la recollida.

Un cop fetes les inscripcions, rebran un correu electrònic amb les indicacions per a la recollida de residus i recomanacions de seguretat. A l’acabar l’acció cada grup s’haurà d’encarregar de comptabilitzar el volum de residus recollits segons el tipus i entrar les dades a un formulari. Aquestes dades es tractaran per facilitar-ne l’ús en estudis, anàlisis de mesures i solucions per a la prevenció de residus.

Tots els participants que emplenin les dades de recollida rebran un exemplar de la guia en paper “Rutes per Reus i el seu entorn” que podran passar a recollir per l’edifici del Mercat Central de Reus, en horari de 9 a 14 hores.

Es recomana als participants que portin els seus propis guants gruixuts, i la seva bossa millor de ràfia, per tal que no es puguin esquinçar fàcilment.

El regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, ha animat als veïns i veïnes de Reus a participar en aquesta acció “per donar visibilitat als problemes ambientals originats pels abocaments als espais naturals i restaurar de forma activa l’habitat i el paisatge”. Rubio ha recordat que en el cas de Reus “els residus abocats al llarg dels camins del terme i també als barrancs i a les rieres són susceptibles d’acabar al mar, on l’afectació a la vida marina ja és molt greu”.

Difusió i sensibilització

Per fer més visible l’acció, es proposa tals participants que pugin fotografies o vídeos a les seves xarxes socials amb els hashatgs #Reus2030 #LetsCleanUpReus #cleanupwithgoodkarma.

Let’s Clean Up Europe és una acció comuna a tota Europa per conscienciar sobre els residus que es llencen de forma incontrolada a la natura i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d’aquests als boscos, platges, marges de rius, marges de camins, etc. La campanya d’enguany es realitza del 7 al 9 de maig de 2021.

Catalunya Clean UP Challenge

Des de l’Ajuntament de Reus també s’anima a la ciutadania a participar en el Catalunya Clean UP Challenge. Una acció que pretén tenir geolocalitzats 100.000 residus abans del 5 de juny, Dia Mundial de Medi Ambient. En aquest repte, a més de conscienciar sobre el problema generalitzat dels residus i sobretot de l’abocament d’envasos, es vol que totes aquestes captures formin part d’una base de dades a escala global que permeti la seva anàlisi per a impulsar canvis en el mercat i la producció global.

Per tal de participar-hi cal descarregar-se l’aplicació Litterati, disponible per a Android  i iOS, entrar el codi CATALUNYA, fotografiar algun residu i pujar les fotos des de l’App que fa possible la seva geolocalització.

Altres recollides

A Reus també es realitzarà el diumenge 9 de maig, a les 10 hores, una recollida a la zona darrere de l’Hospital Sant Joan de Reus i la Universitat organitzada per Al Camp Residu Zero  i CEN (Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals) i on hi col·labora l’Ajuntament de Reus, Europe Direct i GEPEC-EdC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans- Ecologistes de Catalunya). Per participar-hi cal enviar un email a alcampresiduzero@gmail.com.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.