Recuperació de la Bassa Nova

L’Ajuntament de Reus ha aprovat de manera inicial el projecte executiu de recuperació de la Bassa Nova i el seu entorn, amb un projecte que dona continuïtat a la recuperació dels valors històrics i patrimonials del passeig de la Boca de la Mina. L’obra preveu la recuperació de l’element patrimonial per a ús ciutadà

Aquest objectiu implica restaurar els elements originals de la bassa i mostrar-los, però alhora dotar l’espai de sentit urbà. El projecte defineix un espai lúdic vinculat a l’aigua i que la ciutadania el gaudeixi. Així, es farà una bassa amb aigua, encara que per motius de seguretat serà molt poc fonda però simularà una bassa plena. Un terra de relliga en la zona d’accés del rec permetrà reconèixer el fons de la bassa, veure l’aigua com cau i les estructures del rec però alhora farà de moll lúdic enrasat a l’aigua que permetrà apropar-s’hi.

El pla del perímetre de la bassa es connecta a diferents nivells amb els camins que l’envolten. El projecte resol amb grades d’obra vista enjardinades el desnivell amb el camí de la Pedrera del Còbic. Condicionat pels arbres i per l’estretor del camí cap a la Boca de la Mina, es resol el desnivell amb un mur d’obra vista i una rampa accessible. Aquesta rampa permet un recorregut accessible en diagonal, d’entrada i sortida de l’espai de bassa.

Per motius de seguretat, es preveu una tanca de ferro, molt transparent, perquè l’espai es pugui tancar en horaris no controlats. Tanmateix, es deixa una important zona urbanitzada fora de la tanca perquè pugui ser usat tot el dia. Aquest espais tindran bancs, ombra d’arbres, font, espai per aparcar bicicletes i un element per informar de l’interès de l’element recuperat.

L’obra tindrà un termini d’execució de vuit mesos, i un pressupost de 515.149,19 euros

La Bassa Nova
Bassa de forma hexagonal construïda a mitjans del segle XIX per La Hidrofórica, una empresa creada el 1842 amb l’objectiu de construir una mina per a usos agrícoles que després seria també utilitzada per a usos domèstics i industrials. Tot i que avui no és oberta al públic, va ser destinació tradicional de sortides i excursions familiars.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.