Restauració de dos Llibres del Comú que daten del segle XIV

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, depenent de la Generalitat, ha portat a terme la restauració de dos exemplars dels Llibres del Comú, datats al segle XIV i pertanyents als fons de l’Arxiu Municipal de Reus. El regidor d’Hisenda i Recursos Generals, Joaquim Enrech, i l’arxivera municipal, Elisenda Cristià, han rebut aquest dilluns els exemplars restaurats per l’equip del taller de paper, obra gràfica i fotografia del CRBMC .

La directora del CRBMC, M. Àngels Solé, ha explicat quin ha estat el procés seguit en la restauració i la intervenció realitzada, tot indicant que s’han seguit criteris de mínima intervenció, màxima llegibilitat i reversibilitat dels materials emprats.

Els dos volums restaurats són el Llibre del Comú fet per Guillem Spuny, datat el 1359, i el Llibre del Comú fet per Arnau Duran, de l’any 1391. Es tracta de llibres manuscrits elaborats amb enquadernació amb bloc de paper artesanal i coberta de pergamí. S’utilitzaren com a llibres de registre de la comptabilitat municipal. El seu estat de conservació aconsellava una imminent restauració.

Joaquim Enrech ha agraït a la responsable del CRBMC, M. Àngels Solé, la feina realitzada i ha explicat que amb aquesta restauració es garanteix la bona conservació d’uns documents que tenen un altíssim valor històric i patrimonial.

Enrech ha afegit que l’Arxiu Municipal continua d’aquesta manera la seva línia de treball orientada a la preservació i recuperació d’alguns dels documents més significatius de la ciutat.

Aquests dos documents seran digitalitzats amb la finalitat de garantir-ne la preservació i de facilitar-ne l’accés a la ciutadania.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.