Reus dedica l’any 2019 a commemorar la ballarina Roseta Mauri

L’Ajuntament de Reus dedicarà l’any 2019 a l’artista Roseta Mauri, referent internacional del món de la dansa i que 95 anys després de la seva mort continua formant part en la programació cultural de la ciutat. La commemoració, que compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, començarà oficialment el dia 13 de febrer, amb un acte institucional al Palau Bofarull i una conferència sobre la vida de Roseta Mauri que anir&agra ve; a càrrec de Carme Puyol, llicenciada en Història i graduada en Arxivística i Gestió d’Institucions Culturals.

La commemoració vol retornar a la memòria col·lectiva qui va ser primera ballarina de l’Òpera de París i va meravellar el públic durant 20 anys dalt dels escenaris i vol coincidir amb un dels anys en els que es convoca el Premi Beca Roseta Mauri que es fa al Teatre Bartrina i el Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri que es du a terme al Teatre Fortuny.

Una exposició extraordinària, la Nit dels Museus i del Patrimoni amb el fil conductor al voltant de la dansa o els actes commemoratius del Dia Internacional de la Dansa centraran l’activitat que la ciutat prepara per a l’Any Roseta Mauri. La voluntat és que el calendari previst fins a aquest moment es vagi ampliant amb altres aportacions que arribaran des d’altres departaments del mateix Ajuntament de la ciutat, o bé d’altres institucions com el Centre de Recursos Pedagògics o les mateixes escoles de dansa. 

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha remarcat que “commemorar una efemèride o una personalitat ens dóna l’oportunitat no només de recuperar-la a la nostra memòria col·lectiva sinó treballar conjuntament amb veïns i entitats, perquè aquests projectes esdevenen grans quan compten amb la suma de la feina, l’esforç i la passió de totes les persones implicades”. 

El calendari d’activitats previst fins a aquest moment és el següent:

• Del 24 de gener al 27 de gener – Teatre Bartrina
IX Premi Beca Roseta Mauri

• 7 de febrer – Teatre Bartrina
Inici del projecte educatiu Tots Dansen, amb Ció Borràs com a formadora local

• 13 de febrer · 19:00 h – Palau Bofarull de la Diputació
Inauguració de l’Any Roseta Mauri
Conferència a càrrec de Carme Puyol

• Del 20 de març al 23 de març – Teatre Fortuny
Premi Internacional de dansa Roseta Mauri

• Del 21 de març al 21 de juny – Museu de Reus Raval de Santa Anna
Exposició Roseta Mauri

 • 24 i 25 d’abril – Teatre Bartrina
Exhibicions finals del projecte educatiu Tots Dansen

• 27 d’abril – Teatre Fortuny
Gala de Dansa dedicada a l’Any Roseta Mauri

 • 29 d’abril – Dia Internacional de la Dansa – Plaça del Mercadal
Exhibició oberta projecte educatiu Tots Dansen

• 18 de maig – En diferents indrets de la ciutat
Nit dels Museus i del Patrimoni. L’activitat complementària a l’obertura dels equipaments culturals girarà al voltant de la dansa i de Roseta Mauri

• 9 de juny – Arxiu Municipal
Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, obertura del fons de l’arxiu dedicat a la dansa i visita teatralitzada al fons

• Del 17 d’octubre al 19 d’octubre
COS Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual. Programació especial de dansa en homenatge a Roseta Mauri

Premi Beca Roseta Mauri
L’Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona es va fundar l’any 1981. És una entitat que vol defensar i promoure els interessos dels professionals de la dansa de les comarques meridionals, a més de dur a terme altres activitats culturals com conferències, seminaris i formació.

També promociona les escoles de dansa, organitzant diferents gales de dansa a Tarragona, Valls i Reus.

Quan la Fundació del Teatre Fortuny va convocar el Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri, el novembre de 2002, des de l’Associació, es va pensar de dur a terme diferents actes per tal que el nostre alumnat se’n pogués beneficiar d’una forma directa, duent a terme tot un seguit d’accions paral·lels al certamen, per impulsar els nostres ballarins, i la implicació de les nostres escoles de dansa de la demarcació.

Una d’aquestes accions és la convocatòria del Premi Beca Roseta Mauri. Enguany s’arriba a la IX edició i es durà a terme els dies 24, 25, 26 i 27 de gener de 2019. És un premi important per a l’alumnat, els familiars, i per la ciutat de Reus i comarques.

L’Ajuntament de Reus col·labora amb la cessió del Teatre Bartrina durant els quatre dies del premi beca. També la Diputació de Tarragona i la majoria dels ajuntaments de les escoles participants, donen unes beques per a l’alumnat de la seva localitat, que volen servir d’incentiu per ajudar els ballarins de casa nostra.

A partir d’unes classes tècniques de diferents especialitats, hi ha un jurat, format per la direcció de les escoles participants, membres d’honor, professorat, directrius… que escullen els ballarins i ballarines que s’enduran les beques.

La cloenda d’aquesta iniciativa tindrà lloc en una gala el dia 27 de gener a l’escenari del Teatre Bartrina amb els participants i representants de totes les escoles i dirigents polítics de les institucions que hi col·laboren.

A més, amb motiu de la commemoració de l’Any Roseta Mauri durant la gala es lliurarà el Premi a la Trajectòria, un guardó que té caràcter extraordinari i que la primera vegada es va donar amb motiu de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.