Reus engega un nou procés de Pressupostos participatius bianual per 2022 i 2023

L’Ajuntament de Reus engegarà properament un nou procés de participació per tal que els reusencs i reusenques puguin decidir directament en què s’invertirà una part del pressupost municipal d’inversions. La propera edició dels Pressupostos participatius serà bianual i correspondrà al període 2022-2023. El pressupost destinat serà d’1,4 milions d’euros.

La previsió és posar en marxa la fase 1, la propositiva, al gener de 2022. D’aquesta manera, es podria acabar la fase 3, la de retorn, al juny de 2022.

Com a novetat en aquesta edició, aquells projectes que estiguin alineats amb algun dels objectius inclosos en els eixos del Pla d’Acció Municipal 2019-2023 (PAM) – sempre que passin la fase de suports en cas que s’habiliti – tindran 100 punts com a punt de partida. A la plataforma de participació Reus Participa hi haurà la informació necessària perquè la ciutadania pugui saber quins són els eixos i els objectius del PAM.

“Els pressupostos participatius a Reus s’entenen en el marc d’una nova manera de relacionar-se amb la ciutadania, ja que permeten definir conjuntament les prioritats de despesa per implicar la ciutadania en el funcionament de la ciutat, per reforçar la transparència, la rendició de comptes i, en definitiva, la participació ciutadana i el bon govern”, ha manifestat Montserrat Flores, regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals.

La dotació anual de les anteriors edicions s’ha vist ara reduïda a causa de les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia. El Govern de la ciutat va decidir destinar al Pla de Reactivació Social i Econòmica 1,5 milions d’euros procedent d’aquest concepte, com ja es va anunciar en el seu moment.

També s’han reservat 100.000 € per acabar de tancar i resoldre aspectes tècnics de tres projectes de la convocatòria de 2018 que s’executaran completament el proper hivern.

Els pressupostos participatius permeten la participació directa de la ciutadania en la gestió dels pressupostos públics, implicant-la en dos àmbits diferents. D’una banda, en la reflexió de les necessitats, identificació de demandes i priorització dels pressupostos i, d’altra banda, en el seguiment de l’execució del pressupost i, per tant, en la rendició de comptes continuada per part dels governs municipals.

Fases del procés

De la mateixa manera que en les passades edicions, el procés de pressupostos participatius 2022-2023 es divideix en dos grans fases: presentació de projectes i votació d’aquests.

Els projectes que es presentin seran recollits en dos categories, «petits projectes», quan no superin els 50.000 € i «grans projectes», quan estiguin valorats entre 50.000,01 i 150.000 €.

Els projectes presentats hauran de complir els requisits establerts a les bases per poder passar a la fase de votació. En cas que hi hagi més de 50 projectes finalistes, s’activarà la fase de suports per tal de prioritzar els 35 projectes petits i 15 projectes grans que passaran a la fase de votació. D’aquesta manera, cada persona podrà donar suport a 4 projectes petits i 2 projectes grans.

Finalment, en la fase de votació els ciutadans i ciutadanes podran votar un màxim de 6 projectes, 4 projectes petits i 2 projectes grans. Fruit d’aquesta votació sorgiran els projectes guanyadors que s’executaran posteriorment.

Experiències prèvies

Reus compta ja amb dues experiències de pressupostos participatius corresponents als exercicis 2018 i 2019.

A l’edició 2018 es van presentar 93 projectes, dels quals 43 van ser finalistes. En total, es van emetre 8.349 vots que van escollir 14 projectes guanyadors: 4 dins de la categoria de projectes grans que superaven els 50.000 euros i 10 projectes petits que no superaven els 50.000 euros. Totes les actuacions han estat finalitzades, excepte la  instal·lació d’elements adaptats per als nens amb mobilitat reduïda als parcs de la ciutat (gran projecte, 514 vots); la creació d’un parc per a famílies (gran projecte, 395 vots) i la remodelació del parc d’Àngel Guimerà (petit projecte, 464 vots). Els tres projectes es culminaran el proper hivern.

Respecte l’edició 2019, es van presentar un total de 182 projectes, dels quals 51 van ser finalistes (21 grans projectes i 30 petits projectes), més 6 propostes col·lectives de ciutat sorgides dels tallers de deliberació i participació ciutadana. En total es van emetre 6.814 vots que van escollir guanyadors 13 projectes: 4 dins de la categoria de projectes grans (més de 50.000 euros) i 9 projectes petits per no superar els 50.000 euros. D’aquests, quatre projectes ja han finalitzat: la il·luminació del carrer d’Astorga (gran projecte); instal·lació de desfibril·ladors per als poliesportius lleugers de la ciutat; la insonorització de la sala del Centre Cívic Ponent i la instal·lació de contenidors per a dipositar cigarretes per la ciutat, tots tres petits projectes. La resta d’accions es troben en execució menys les millores al Parc del Trenet que encara no s’han pogut iniciar. 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.