Reus homenatja la música de cobla

Reus homenatja la música de cobla

La Cobla Reus Jove organitza aquest dissabte a les 22:00 h al Teatre Fortuny el concert Retalls de cobla, que esdevindrà l’acte principal dedicat al món de la cobla i la sardana en el marc de la programació de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017. El conjunt reusenc i la Cobla Berga Jove presenten un gran concert en homenatge a la música de cobla que tindrà com a figura central el compositor i intèrpret Josep Maria Bernat i Colomina. El concert, per al qual ja es poden reservar les invitacions gratuïtes, esdevindrà també el tret de sortida de la commemoració del 20è aniversari de la Cobla Reus Jove.

Es tracta d’un compositor que les dues cobles, Reus Jove i Berga Jove, han programat en diverses ocasions i que deixa entreveure el gust de les dues formacions per aquest compositor que hom ha definit com “el típic compositor post-romàntic; és a dir, tenia una visió transcendent de la música i de la vida, com tots els romàntics. Melòman de cap a peus, era habitual del Liceu i del Palau, i en la seva música es nota clarament la influència de compositors com Tchaikovsky o Mahler.”

A més, es dóna el cas que l’any 2017 es compleixen exactament 25 anys de la prematura mort del mestre: aquest concert, segons la Cobla Reus Jove, era l’ocasió perfecta per a retre-li un homenatge més que merescut. Josep Maria Bernat és, desgraciadament, un autor poc programat a plaça, motiu la pel qual la cobla reusenca ha volgut rescatar de l’injust oblit diverses obres que considera dignes de ser escoltades novament. La seva prou coneguda condició de sastre ha servit per donar títol al concert d’aquest dissabte, Retalls de Cobla.

Programa del concert
El programa del concert inclourà sardanes i obres de Josep Maria Bernat, però no en exclusiva. El concert vol transmetre una imatge d’ell però també del seu entorn més pròxim: els seus mestres, alumnes, amics i coneguts… Per això al programa hi haurà 2 grans obres seves (la Suite n.1 i l’Scherzo dels Quatre moviments en forma de simfonia per a dues cobles i timbales) i la sardana “Camí de nit”, de Josep Maria Serracant (íntim amic d’en J.M. Bernat).

Des de la Cobla Reus Jove s’ha destacat també la figura de la persona que s’ha escollit per dirigir aquesta vetllada, Jesús Ventura i Barnet, qui va ser gran amic del compositor i va estar al capdavant de l’Associació d’Amics de Josep Maria Bernat fins a la seva integració a l’entitat Músics per la Cobla, de la qual Ventura n’és l’actual director. En aquest sentit, la Cobla Reus Jove considera que per la seva trajectòria dins el món de la cobla i per la relació que va unir durant tants anys a Ventura i Bernat, poder comptar amb la seva presència com a director era la elecció idònia per a aquest esdeveniment.

Quatre concerts programats arreu de Catalunya
Aquest concert ja es va poder escoltar el passat dissabte 4 de novembre al Teatre Municipal de Berga i s’ha previst continuar amb concerts els dissabtes 25 de noviembre i 16 de desembre al Teatre Sarrià de Barcelona i al Teatre Armengol de Bellpuig (Urgell), respectivament, tots dos programats a les 6 de la tarda.

20è aniversari Cobla Reus Jove
La Cobla Reus Jove, com a part implicada del projecte, des del primer moment ha volgut fer un 
Retalls de Cobla a la capital del Baix Camp. L’Ajuntament de Reus ha programat aquest concert d’àmbit de la sardana i la música per a cobla dins dels actes de la Capital de la Cultura Catalana 2017 i també servirà per donar el tret de sortida als actes del 20è aniversari de la formació reusenca, que va presentar-se el 22 de noviembre de 1997, i per tant celebra aquest novembre els 20 anys de la seva presentació oficial.

Han realitzat actuacions arreu dels Països Catalans, a diverses ciutats de l’Estat espanyol, Anglaterra, Bèlgica, Estònia, França, Holanda, Luxemburg, Polònia i Suècia. Tenen enregistrats nou CD’s de música per a cobla i sardanes.

L’extens treball de la cobla es tradueix musicalment en un ampli i variat repertori que comprèn no només les sardanes, sinó que també treballa el camp de la música lliure per a cobla, és a dir, balls vuitcentistes, la música de concert, les obres per a cobla, música catalana, acompanyament de corals i danses d’esbart.

Els últims anys la cobla ha decidit fer un pas més enllà tot fusionant el conjunt autòcton català amb altres instruments i formacions d’altres llocs del món, ampliant el seu repertori més enllà de les nostres fronteres, tot barrejant cobla catalana amb orquestra simfònica, amb trio de jazz, amb un saxo, amb un caixó flamenc, amb corals, i recentment amb el grup Quico, el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries.

Una altra vessant de l’activitat de la cobla, és tot allò que té relació amb les Festes Majors amb l’acompanyament musical d’elements del seguici festiu, actes tradicionals i religiosos. La cobla ha tingut diverses experiències musicals amb altres directors convidats que han volgut aportar els seus coneixements.

Des del gener de 2003 la direcció musical de la cobla està al càrrec del jove director Francesc Gregori i Pons. El setembre de 2013 la cobla Reus Jove fou guardonada amb la Menció Honorífica Municipal per part de l’Ajuntament de Reus.

Reserva de les invitacions
El concert 
Retalls de Cobla és d’assistència gratuïta a través d’invitació: les persones interessades a disposar d’invitacions poden reservar-les a través del telèfon 977 010 200 o bé al correu electrònic capitalcultura2017@reus.cat.

 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.