Reus manté el tancament provisional de les Escoles Bressol Municipals

Aquesta decisió, avalada per una consulta fera a les famílies, s’ha pres per assegurar la seguretat dels infants i les seves famílies

La regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Reus ha decidit mantenir el tancament provisional de les Escoles Bressol Municipals per a totes les franges d’edat i preparar la reobertura de cara el curs vinent per tal de garantir la seguretat i la salut dels infants i les seves famílies. La decisió ve avalada per la consulta feta a les famílies susceptibles de poder accedir al servei i és que només un 5,6% s’acollirien al servei durant el mes de juny i, un 21,93%, els mesos de juny i juliol.

Daniel Recasens, regidor d’Educació de l’Ajuntament de Reus, explica que “el criteri que ens ha fet decantar la balança és la seguretat dels infants i les seves famílies. La sola possibilitat d’un dubte raonable en la possibilitat de garantir la totalitat de les mesures requerides, amb els mitjans de què disposa en aquests moments la regidoria, exigeix una decisió prudent i responsable per assegurar la salut dels infants”.

La regidoria ha pres la decisió tenint en compte que, les Escoles Bressol Municipals desenvolupen una tasca educativa que les condicions provocades per la pandèmia de la Covid-19 no permeten de reprendre en aquest curs escolar ni continuar amb el projecte pedagògic que estava previst.

En termes de foment de la socialització dels infants resulta inviable segons les necessitats de distanciament que marquen les instruccions sanitàries. Segons Recasens, “creiem que la relació afectiva és clau i l’esmentat distanciament necessari no promouria una relació afectiva sana en aquestes edats primerenques”.

La Generalitat de Catalunya, en les seves instruccions en relació a l’obertura de centres educatius en la Fase 2 de desescalada, feia referència a les escoles bressol en el sentit que, si els titulars de les mateixes ho consideraven adequat, n’autoritzava la reobertura, excepte pels infants d’entre 0 i 12 mesos.

Consulta a les famílies

Les Escoles Bressol Municipals proporcionen també un servei comunitari en atenció a les situacions laborals dels progenitors dels infants i, malgrat que l’horari previst de forma genèrica per a l’obertura seria de 9:00 h a 13:00 h i que, per tant, tampoc permetria cobrir totalment la major part de necessitats de conciliació, des de la Regidoria d’Educació s’ha volgut dur a terme una consulta a les famílies.

Tot i que, des de l’anunci de la possible reobertura dels centres cap família havia fet la demanda formal del servei, s’ha establert un sondeig per via telefònica i per correu electrònic.

De les 424 famílies consultades susceptibles de poder accedir al servei (excloses per quedar fora de la normativa les famílies de l’Aula de 0-1 any) s’han rebut 365 respostes. 272 famílies no desitjaven la represa del servei i mostraven la seva intenció de no reincorporar-se en cas de reobertura. En total, 24 famílies estarien interessades en fer ús del servei només durant el més de juny, i 69 famílies farien ús del servei els mesos de juny i juliol.

Per tant, tan sols un 5,6% de les famílies necessitarien el servei només el mes de juny, i un 21,93%, els mesos de juny i juliol. És per això que, segons Recasens, “des de la Regidoria d’Educació es valora que l’impacte del servei comunitari és baix i no deixem de banda que, aquest no és l’únic criteri prioritari en la presa de la decisió, sinó en relació a la resta de criteris”.

Finalment, el regidor d’Educació ha manifestat que “volem posar en valor aquest ús comunitari que també representa l’escola bressol. Alhora no voldríem, en cap cas, menystenir les necessitats que els adults puguin tenir de reincorporar-se en les seves obligacions laborals, i menys encara l’impacte que aquesta situació té sovint en termes d’igualtat en clau de gènere. Així i tot, hem pres la determinació sospesant en qualsevol cas els diferents criteris a valorar”.

El regidor Recasens conclou que “per tant, hem decidit de mantenir l’actual situació de tancament provisional amb el compromís de mantenir-nos amatents a possibles canvis de circumstàncies o augment de les necessitats familiars i, sigui com sigui, a treballar fermament en l’obertura per al curs vinent en la millor de les condicions possibles”.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.