Reus participa, un any més, a les Jornades Europees de Patrimoni

Reus participa, un any més, a les Jornades Europees de Patrimoni

Reus se suma, un any més, a les Jornades Europees de Patrimoni amb la programació de diverses activitats a les Biblioteques Municipals, el Gaudí Centre, el Museu de Reus i l’Arxiu Municipal. Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que està considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural, tenen lloc aquest any els dies 9,10 i 11 d’octubre. Centenars de municipis i entitats de tot Catalunya se sumen a aquesta festa major del patrimoni cultural, programant activitats gratuïtes durant el segon cap de setmana d’octubre per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania.

Aquest diumenge, 11 d’octubre, el Gaudí Centre ofereix l’entrada al museu gratuïta i també la visita familiar gratuïta. La visita al museu, en horari de 10h a 14h, es realitza amb codis QR amb el dispositiu mòbil de l’usuari i no cal fer reserva prèvia. Per fer la visita familiar, a les 11 hores, es requereix reserva prèvia al telèfon 977010670 o infoturisme@reus.cat.

Com que aquest any el tema proposat pel Consell d’Europa per celebrar les Jornades gira a l’entorn del binomi patrimoni i educació, des de les Biblioteques Municipals de Reus s’ha programat pel 9 d’octubre, a les 11 hores, la jornada “Seiem connectats?”. Una jornada en la qual les Biblioteques Municipals busquen una estona de diàleg amb els centres educatius de la ciutat i exposaran la seva oferta educativa. Aquesta jornada es farà de forma virtual. Més informació sobre aquesta jornada a l’enllaç https://biblioteques.reus.cat/sites/biblioteca_central/files/fitxers/programa_seiem_2020.pdf

Desperta el Patrimoni en 3D

D’altra banda, el Museu de Reus organitza dissabte 11 d’octubre a les 11 hores l’activitat didàctica “Desperta el Patrimoni en 3D a la Bòbila Sugranyes”. L’activitat té una durada d’1.30 a 2 hores aproximadament, és gratuïta i cal fer reserva prèvia a https://www.museudereus.cat/ o al telèfon 977 010 660.

L’objectiu de l’activitat és la descoberta del patrimoni a partir de la fotogrametría. La fotogrametria és una tècnica de captació d’imatge consistent en l’elaboració de models 3D a partir de fotografies de l’objecte des de tots els punts de vista. Amb aquesta activitat es vol donar visibilitat al patrimoni perquè pugui ser més estimat i més valorat, i així ajudar, entre tots, a conservar-lo millor.

Es recomana als assistents portar smartphone amb les aplicacions de fotogrametria descarregades. Es recomana Trnio per a iOS i Scann3D per Android. Si no es disposa de mòbil intel·ligent, també es pot portar càmera fotogràfica i el cable per descarregar les fotografies. Més informació sobre l’activitat al següent vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=VGHbkVXWQpM&feature=emb_title

Restauració de pergamins 

També en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni 2020,  l’Arxiu Municipal ha presentat una proposta d’intervenció per un conjunt de 20 pergamins dels segles XIII-XVIII. Es tracta de pergamins que presenten estrips, forats, deformacions i pèrdues de suport causades bàsicament per la manipulació i l’emmagatzematge al llarg dels segles . També, en menor mesura, n’hi ha que presenten un alt grau de ressecament i que tenen taques de naturalesa diversa (humitats, brutícia…). Aquest any s’ha prioritzat la restauració de pergamins amb segells penjants. La majoria doncs, presenten segells de cera que es troben fragmentats i requereixen d’una consolidació.

La intervenció es durà a terme al taller 4 de Document, obra gràfica i fotografia del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Es seguiran els criteris de mínima intervenció, màxima llegibilitat i reversibilitat dels materials emprats.

Per aquesta intervenció, l’Arxiu ha rebut una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a la conservació-restauració de béns mobles i dels elements arqueològics i artístics integrats en el patrimoni immoble. L’import de la subvenció és de 1.322 euros sobre un total de 3.478,75 euros del cost global de la intervenció.

Vetllar per la conservació del patrimoni documental municipal és una de les funcions de l’Arxiu i per tant, des d’aquest centre i des de la Regidoria de Participació, Bon govern i Serveis Generals a la qual pertany, es potencien actuacions i projectes que apostin i permetin la preservació dels documents que són patrimoni històric de la ciutat.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.