El Trapezi en Viu omplirà Reus de circ en la seva edició més excepcional del 23 al 25 d’octubre

La Fira de Circ de Catalunya Trapezi celebrarà el “Trapezi en Viu” del 23 al 25 d’octubre a la capital del Baix Camp. Es tracta del “tercer moment” d’aquesta 24a edició excepcional del 2020 que s’ha hagut de reinventar a causa de la Covid-19

La Fira de Circ de Catalunya Trapezi celebrarà el “Trapezi en Viu” del 23 al 25 d’octubre a la capital del Baix Camp. Es tracta del “tercer moment” d’aquesta 24a edició excepcional del 2020 que s’ha hagut de reinventar a causa de la Covid-19

Al maig, mes en què s’havia de celebrar la Fira d’enguany, es va posar en focus en la presentació virtual de les companyies; durant el juliol es van celebrar les jornades professionals en un format semipresencial i ara, a la tardor, la Fira s’entrega al públic a través de les actuacions de les companyies en viu i amb una programació que segueix apostant pel talent, la coproducció i les noves creacions.

En aquest sentit, Leandro Mendoza, director artístic de la Fira de Circ de Catalunya Trapezi, ha destacat el gran èxit d’haver pogut tirar endavant totes les seccions de la Fira en una edició afectada per circumstàncies molt complicades. “Malgrat les dificultats, hem estat capaços de mantenir els espais tradicionals de la Fira a través de les memòries poètiques virtuals que vam presentar el maig, adaptant l’àrea professional amb les jornades que vam celebrar al juliol, i apropant-nos al públic, en viu, aquesta tardor, mantenint l’excel·lència de la Fira com a punt de trobada del sector i aparador dels millors espectacles de circ” ha afirmat Mendoza.

Per la seva banda, Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, ha afirmat que “l’Ajuntament de Reus ha treballat des del compromís i conjuntament amb la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’organització de la Fira Trapezi per poder mantenir, en aquest any difícil, la cita anual del Circ de Catalunya de Reus, ciutat que es bolca any rere any amb la Fira, en una clara aposta per impulsar la cultura i protegir al sector professional del circ, a la creativitat, als creadors i al públic en l’escenari actual”.

Alhora, Miquel Curanta, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, ha volgut posar en valor “la gran capacitat d’adaptació de la Fira Trapezi, així com la flexibilitat de les companyies i els professionals”. Curanta també ha fet èmfasis en el paper del Trapezi com a mercat estratègic i ha volgut “fer una crida a tots els programadors perquè vinguin al Trapezi i coneguin les noves propostes del sector en un espai totalment segur”. Finalment, el director de l’ICEC ha recordat que el Trapezi és un dels agents clau en el Pla d’Impuls del Circ que es va activar l’any passat i s’ha començat a desplegar aquest 2020 amb la mirada posada al futur.

El programa de la 24a edició: el millor talent de casa nostra

Durant tres dies, la Fira Trapezi portarà a Reus més d’una vintena de companyies per mostrar el talent del millor circ contemporani actual, enguany a nivell nacional, a causa de les restriccions derivades de la greu crisi sanitària mundial. La programació s’ha adaptat a les circumstàncies vetllant sempre per l’excel·lència i la promoció del talent.

La Fira Trapezi continua apostant per les coproduccions i presenta, en aquesta 24a edició, l’espectacle “Mentir lo mínimo”, una idea original de la companyia Alta Gama i que constitueix una experiència col·lectiva en un lloc inusual, una pista blanca, llisa, mínima on a través del moviment, del pes i de les direccions, els intèrprets mantindran un diàleg amb el públic on les preguntes seran les mateixes però les respostes mai seran iguals.

A més, l’edició d’enguany comptarà també amb dos guanyadors del Premi Nacional de Circ. Per una banda, la companyia Vavién Circo, guardonats l’any 2016, presenten “Esencial”, un espectacle que parla de les transicions on cinc personatges juguen, somien i inicien un viatge on les decisions vitals serà sempre el camí més fàcil; tot plegat en una escenografia inspirada en ‘Arcoíris de Waldorf’, amb tints poètics, idònia per crear ambients màgics per treballar equilibri i harmonia.

D’altra banda, el 24è Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 barris, que van rebre el Premi l’any 2019, presenten “Sopa i el que el vent no s’emportà”, un espectacle que explora amb humor i tragèdia un seguit de dinars de Nadal d’una mateixa família a través de diverses generacions; amb cinc intèrprets que incorporen sis disciplines diferents: volant, corda fixa, capil·lotracció, acrobàcia, trapezi i acrobàcia en moviment amb breakdance).

Un altre dels plats forts serà l’espectacle “Déja Vu”, una coproducció del Grec Festival de Barcelona amb el suport de l’ICEC – Generalitat de Catalunya i l’INAEM. La companyia de Manolo Alcántara, arriba amb aquest muntatge especialment arriscat, a la vegada que fascinant i suggeridor que reflexiona sobre la distància existent entre realitat i somni.

La clausura d’aquesta 24a edició de la Fira Trapezi anirà a càrrec de la Cia Pistacatro i la seva Orquestra de Malabares, un espectacle d’allò més especial que relaciona música i circ amb sis malabaristes i una banda municipal. Un concert on els malabaristes formen un ballet aeri i els músics de la banda, fora de la seva zona de confort, participen gairebé com a actors en un espectacle teatral tocant temes i estils fora del comú.

Nous espais i escenaris adaptats

Pel que fa als espais de la Fira, enguany s’han incorporat dos nous escenaris per ampliar el radi d’actuació del festival i tenir espais delimitats a l’aire lliure: la plaça de l’Arquitecte Antoni Sardà i el pàrquing de Sant Serapi. Alhora, s’ha previst el muntatge de dues carpes de circ, una a la plaça d’Anton Borrell i l’altra al Mas Iglesias. A més, aquest any la Fira inclou una nova ubicació del Trapexic, a la bassa del Mas Iglesias, com a espai familiar i seguint la línia de les festes de Misericòrdia, amb espectacles gratuïts.

De la mateixa manera, es vetllarà per l’aplicació escrupolosa de les mesures d’higiene i seguretat pertinents, adaptades al context de la covid-19, com ara la neteja i desinfecció constant dels espais que acullen espectacles, tant dels artistes com públic; la reorganització d’aforaments segons espais, sempre mantenint les mesures i distàncies de seguretat; el disseny de recorreguts d’entrada i sortida per evitar creuaments de persones; i el control de les localitats i els accessos als espais dels espectacles per poder realitzar en tot moment la traçabilitat corresponent.

Les entrades es podran adquirir a partir del 10 d’octubre a través del web www.trapezi.cat.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.