Reus presenta candidatura per ser Ciutat Europea de l’Esport 2019

Reus presenta candidatura per ser Ciutat Europea de l'Esport 2019

La ciutat de Reus ha presentat la seva candidatura per rebre la designació com a Ciutat Europea de l’Esport 2019, un distintiu que atorga l’entitat ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation). Amb aquesta candidatura Reus es planteja com a objectiu cercar una major visibilitat a nivell europeu com a ciutat especialment referent en l’àmbit de l’esport, donar un nou impuls a les polítiques esportives municipals en tots els àmbits de la ciutadania, reforçar la planificació, la recerca, realitzar noves activitats i accions, aprofundir en les activitats d’esport escolar i esport base i potenciar la ciutat com a receptora d’esdeveniments esportius.

Un cop ACES Europe ha acceptat la candidatura de Reus, és previst que una comissió tècnica visiti la ciutat durant el primer quadrimestre de 2018 per avaluar diferents àmbits relacionats amb l’esport, com ara les instal·lacions, els projectes i els programes esportius.

L’alcalde, Carles Pellicer, i el regidor d’Esports, Jordi Cervera, han anunciat aquest dijous que la ciutat de Reus és ja candidata i que la participació a la xarxa més gran de ciutats europees de l’esport ofereix la possibilitat de compartir experiències, la participació a congressos i conferències i també poder promoure accions de cooperació amb altres ciutats. Es tracta, han afegit l’alcalde i el regidor, de tot un seguit d’accions que podrien rebre el finançament de la Unió Europea.

Dossier de candidatura
Durant les properes setmanes la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament i la societat municipal Reus Esport i Lleure de Reus enllestiran el dossier de la candidatura on es desenvoluparan tots els punts a valorar per la comissió avaluadora i que contindran, entre altres, aspectes relacionats amb les infraestructures esportives, relació amb clubs i associacions, activitats anuals, iniciatives esportives, nous projectes, així com dades més objectives com ara informació sobre la pràctica esportiva al municipi.

Aquesta informació configurarà l’anomenat «bid file», que es llliurarà a l’Associació, la qual haurà de pronunciar-se a finals de 2018 a la gala anual dels Premis ACES Europe, on s’anunciaran les properes Ciutats Europees de l’Esport.

Entre les ciutats distingides recentment com a Ciutat Europa de l’Esport hi ha Cagliari, Bristol, Parma, Bordeuax, Cardiff, Santander, Logroño, Gijón, Bilbao, Castelló, o més properes com Mollet del Vallès, Castelldefels, Badalona, o Lleida.

Amb la presentació d’aquesta candidatura, Reus també vol posar en valor i fer un reconeixement als clubs que durant molts anys han estat l’autèntic motor esportiu de la ciutat. En els últims anys l’impuls municipal i la capacitat de treballar en col·laboració amb els clubs i entitats esportives locals ha donat excel·lents fruits. Una cooperació entre l’àmbit públic i el privat que pot contribuir a donar resposta a la demanda social de fer de l’esport un àmbit més transversal, més ampli i més dinàmic.

D’altra banda, l’Ajuntament de Reus té com a objectiu contribuir a fer de l’esport un motor de transformació social, per al qual porta a terme accions com ara la redacció del Mapa d’Instal·lacions Esportives del Municipi o la mateixa presentació de la candidatura a Ciutat Europea de l’Esport 2019.

ACES Europe
ACES Europe és una associació que des de la seva fundació l’any 1999 cerca la promoció de l’esport entre tota la ciutadania de la Unió Europea, especialment entre els col·lectius més desfavorits, els infants, la gent gran i els discapacitats, entre d’altres.

ACES Europe té com a objectiu la promoció de la iniciativa privada i pública amb l’objectiu d’incrementar el suport a l’esport, especialment com a eina de cohesió social i de millora de la salut i la qualitat de vida dels ciutadans.

Els objectius que ACES Europe estableix en el reconeixement a les localitats candidates com a Capital, Ciutat o Vila de l’esport es concreten en els següents:

  • Gaudir amb la pràctica d’exercici físic.
  • Voluntat d’assolir els objectius proposats
  • Enfortir el sentiment de pertinença a la comunitat.
  • Aprendre del joc net i dels valors positius de l’esport .
  • Contribuir a la millora de la salut.

ACES Europe disposa del reconeixement i recolzament de les institucions europees en el desenvolupament dels objectius del llibre blanc de l’esport publicat el 2007. Cal recordar que la UE l’any 2009 amb l’aprovació i entrada en vigor del Tractat de Lisboa va adquirir per primera vegada competències en matèria esportiva d’acord amb allò que estableix l’article 165 del tractat de funcionament de la Unió Europea (TFUE) que fa referència a la política esportiva de la UE: “La Unió Europea contribuïrà a fomentar els aspectes europeus de l’esport, tenint en consideració les seves característiques específiques, les seves estructures basades en el voluntariat i la funció social i educativa.”

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.