Reus se suma a la programació escènica contemporània “Noves Escenes”

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Reus, a través del Consorci del Teatre Bartrina i amb una conferència a Cal Massó, se suma a la iniciativa “Noves Escenes” creada per la Xarxa Transversal d’Activitats Culturals i és la ciutat que primer presenta davant del públic les propostes escèniques que s’han programat a tot Catalunya.

La iniciativa “Noves Escenes”, nom amb el qual es coneix també el teatre innovador i més experimental, és un dels projectes del Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals. L’objectiu del projecte és crear una oferta cultural innovadora i convidar al públic a descobrir els formats més experimentals de l’escena catalana. D’aquesta manera, es busca normalitzar la presència del teatre contemporani arreu del país i no només a Barcelona, on fins ara es concentra la major part de l’oferta d’aquest tipus d’espectacles.

Les ciutats de Figueres, Girona, Granollers, Manresa, Mataró, Olot, Reus, Sant Cugat del Vallès, Tortosa i  Vilanova i la Geltrú, membres de la Xarxa, inclouran en les programacions dels seus teatres espectacles de noves dramatúrgies com “Raphaëlle”, de la companyia La Conquesta del Pol Sud; “Kingdom” i “Birdie”, d’Agrupación Señor Serrano; “Esmorza amb mi”, d’Iván Morales, i “Cosas que se olvidan fàcilment”, de Xavier Bobés.

A més, entre el 30 de gener i el 13 d’abril, a totes les ciutats de la Xarxa es representarà el nou espectacle de l’artista escènic David Espinosa titulat Conferència Espectacular. Es tracta d’una creació produïda íntegrament per la Xarxa Transversal que serveix d’introducció divulgativa al teatre més contemporani així com als altres espectacles programats.

El Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals, format per 10 ciutats mitjanes de Catalunya,  treballa en favor de la promoció i la defensa de la cultura amb l’objectiu de fer que tot el territori sigui generador i receptor de propostes en el terreny de la creació.

Conferència Espectacular
La primera de les activitats previstes a Reus serà gratuïta i es podrà veure el pròxim 30 de gener, a les 20:00 h, a Cal Massó. L’artista David Espinosa ofereix un recorregut audiovisual per la història del teatre no convencional a Catalunya i la resta d’Europa a través de les seves pròpies vivències. “Conferència Espectacular” es converteix, doncs, en una particular classe magistral sobre les arts escèniques multidisciplinàries, combinant la paraula amb la manipulació d’objectes, l’acció coreogràfica i el teatre d’ombres.

“Conferència Espectacular” es podrà veure de forma gratuïta en la majoria de les següents dates i ciutats:

  • Reus: 30 de gener, Tortosa: 1 de febrer, Mataró: 6 de febrer, Olot: 7 de febrer, Girona: 8 de febrer, Manresa: 13 de febrer, Granollers: 15 de febrer, Sant Cugat: 16 de febrer, Figueres: 27 de març, Vilanova i la Geltrú: 13 d’abril.

Raphäelle
“Raphaëlle”, de la companyia La Conquesta del Pol Sud, es basa en l’experiència real de canvi de gènere de Raphaëlle Pérez i es podrà veure al Teatre Bartrina de Reus el dia 23 de febrer a les 21:00 h.

L’obra, protagonitzada per aquesta dona trans, ens parla del seu recorregut vital marcat per la lluita per la identitat, el trencament dels motlles i l’autoafirmació. La seva lluita individual obliga a l’espectador a replantejar-se convencions, referents i models de la societat en la qual vivim.

El muntatge de teatre documental de La Conquesta del Pol Sud combina testimonis reals amb investigació periodística per projectar una mirada, a cavall entre racionalitat i emoció, sobre un món en plena transformació, sobre lluites i conquestes socials, sobre les minories, sobre l’educació i els rols assumits. L’espectacle “Raphaëlle” completa la trilogia encetada amb Nadia (història d’una jove afgana) i Clàudia (el testimoni d’una filla de desapareguts a l’Argentina).

“Raphaëlle” es podrà veure en les següents dates i ciutats:

  • Figueres: 8 de febrer, Mataró: 9 de febrer, Girona: 10 de febrer, Olot: 15 de febrer, Tortosa: 16 de febrer, Reus: 23 de febrer, Sant Cugat: 7 de març, Manresa: 26 d’abril, Vilanova i la Geltrú: 4 de maig.

Esmorza amb mi
L’actor i director Iván Morales presenta “Esmorza amb mi”, una delicada comèdia sobre l’amor, l’atzar i la infelicitat. Morales parla de la quotidianitat endinsant-se en una història de desitjos creuats que ha captivat al públic des de la seva estrena.

La representació a Reus es farà el dia 27 d’abril, a les 21:00 h, i després de la funció hi haurà l’oportunitat de parlar amb els seus protagonistes amb el Fòrum de l’Espectador.

Sentiments a flor de pell i confessions sinceres s’entrecreuen en una obra que posa el focus en la maduresa i en  la capacitat de l’amor per renéixer.

“Esmorza amb mi” es podrà veure en les següents dates i ciutats:

  • Figueres: 22 de febrer,  Reus: 27 d’abril

Cosas que se olvidan fácilmente
Fa uns anys l’actor, manipulador i creador escènic Xavier Bobés va adonar-se’n que començava a tenir problemes de memòria i va comprovar que la seva mare també patia buits importants.

Aquests oblits van inspirar “Cosas que se olvidan fácilmente”, un espectacle fotogràfic que transforma els records i, de la mateixa manera que ho fa la ment, n’inventa de nous. Una petita història de la segona meitat del segle XX a Espanya. Un joc de cartes convertit en un muntatge teatral per a cinc espectadors, amb el qual Xavier Bobés va guanyar el Premi de la Crítica a noves tendències 2016.

La principal característica de la posada en escena d’aquesta representació, que es podrà veure al Teatre Bartrina fins a 10 vegades, és que és un espectacle creat únicament per a 5 espectadors.

“Cosas que se olvidan fácilmente” es podrà veure en les següents dates i ciutats:

  • Reus: Del 31 de gener al 3 de febrer, Girona: Del 27 al 31 de març, Figueres: De l’1 al 5 de maig.

Consorci Transversal
El Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals, creat l’any 2005, és un consorci públic que aplega 10 ciutats mitjanes de Catalunya que col·laboren en l’àmbit de la cultura i es beneficien dels avantatges de treballar en xarxa. L’objectiu d’aquest ens és promoure i optimitzar les iniciatives culturals de les ciutats que l’integren, donant suport a noves propostes en l’àmbit de la creació i la cultura contemporànies.

Des de la seva constitució, Transversal ha impulsat molts projectes en diferents àmbits de la creació i els ha portat a terme ja sigui assumint directament la producció, així com col·laborant i generant sinergies amb altres agents culturals, grans centres de creació i artistes.

Gràcies a aquesta iniciativa han vist la llum diverses propostes de circ, dansa, música, poesia i teatre; exposicions i instal·lacions d’arts visuals; projectes pedagògics, formatius, en noves tecnologies i de creació de nous públics tant en l’àmbit local, nacional i internacional. Aquest treball ha propiciat la programació d’espectacles, exposicions i activitats diverses a les ciutats membres de la Xarxa.

Des de 2018 Transversal ha impulsat també projectes de producció pròpia. Aquest és el cas de la iniciativa Noves Escenes d’aquest any  o el projecte “Womart”, que es va portar a terme l’any passat i que es va materialitzar amb 10 intervencions artístiques de 10 creadores en diversos espais públics de ciutats de la Xarxa i que, concretament a Reus, es va plasmar a la paret del Casal de Joves de la Palma.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.