Reus tanca la Campanya de Nadal superant els 1.300.000 visitants al centre ciutat

La ciutat de Reus ha tancat la Campanya de Nadal d’enguany amb un balanç positiu i amb més d’1.300.000 persones al centre de la ciutat, unes dades de vianants, extretes del servei ReusWifi, que confirmen el model de Campanya de Nadal a Reus i que tornen a situar la ciutat com a referent comercial a nivell de país.

Després de poc més de 5 setmanes des del seu inici el divendres 29 de novembre, el passat dilluns dia 5 de gener de 2020 es va donar per finalitzada la campanya «Reus és Nadal», una iniciativa de promoció del comerç, la cultura, les tradicions, el turisme i la restauració de la ciutat.

L’objectiu principal de la campanya ha estat consolidar el posicionament de la ciutat com a centre comercial i cultural de referència, amb un impacte més enllà de les festes nadalenques. Concebuda per l’Ajuntament de Reus, la campanya ha comptat amb la col·laboració de totes les entitats comercials de la ciutat i el patrocini de Teixidó Òptiques.

La regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, valora positivament la campanya nadalenca i manifesta que “estem satisfets amb els resultats d’aquesta campanya de Nadal. Les dades es mantenen i confirmen la capacitat d’atracció de la ciutal, consolidant Reus com a destinació de compres al Sud de Catalunya durant l’època nadalenca”.

Durant aquests dies, la ciutat ha presentat diferents espais que han esdevingut els escenaris on s’han desenvolupat activitats especials, destacant molt especialment els espectacles itinerants. Les places Mercadal, Prim, Llibertat i Evarist Fàbregas així com els Mercats de Reus, han estat els principals escenaris d’atracció de visitants i l’extensa oferta comercial de proximitat, així com la implicació del sector, han contribuït a la distribució dels visitants pel conjunt de carrers i places.

En aquesta campanya s’ha acabat de consolidar la plaça de la Llibertat com a espai lúdic, amb la pista de patinatge sobre gel i les atraccions de fira, i la plaça del Mercadal, com a espai dels actes més tradicionals, amb el Mercat de Nadal, l’espectacle inaugural de la campanya, l’arbre de llum i la festa de benvinguda al 2020.

Per a la promoció de l’extens programa d’activitats de la ciutat per Nadal, s’han utilitzat diferents canals, amb una campanya de publicitat específica, les xarxes socials, l’App ReusCity, l’agenda de reus.cat i l’edició del programa dels actes de Nadal.

Els indicadors analitzats des de l’Agència Reus Promoció en col·laboració amb les entitats comercials de Reus confirmen que es manté la bona acollida per part de la ciutadania i visitants, la utilitat de la campanya com a eina de dinamització comercial i de promoció de ciutat i la consolidació de Reus com a destinació de compres al Sud de Catalunya durant l’època nadalenca.

Els principals indicadors objectius que s’han analitzat per valorar la campanya són els següents:

Aparcaments municipals

La xifra d’usuaris als aparcaments municipals ha crescut durant aquesta Campanya de Nadal, amb un total de 263.364 vehicles (5.853 vehicles/dia) del 23 de novembre al 6 de gener, xifra que suposa un increment del 5,7% en relació al mateix període de l’any passat, en que ja s’havia experimentat un important increment en el nombre d’usuaris. Tots els aparcaments de la xarxa municipal presenten un signe d’ocupació positiu en relació a la campanya anterior.

Vianants

Les dades del trànsit de vianants s’han pogut extreure de l’explotació de la informació del servei ReusWifi, que indica el nombre de persones que circulen davant dels 18 punts Wifi distribuïts per la ciutat. S’han comptabilitzat les dades entre el 29 de novembre i el 6 de gener. Fent l’extrapolació de que el 60% dels vianants tenen el Wifi obert, més de 81.000 persones van passejar per la ciutat aquest dia. El dia amb més afluència de vianants a la ciutat va ser el divendres 29 de novembre, data d’inici de la campanya.

Pista de patinatge sobre gel

Un total de 13.802 persones han patinat a la pista de gel instal·lada a la plaça de la Llibertat del dia 29 de novembre al 6 de gener. Aquesta xifra inclou els 1.675 infants i joves de 29 escoles i altres centres educatius de Reus que han pogut patinar gratuïtament, gràcies a l’acord amb l’empresa gestora de la pista de gel.

Atraccions de Fira

El Gremi de Firaire calcula que uns 42.000 nens i nenes han pujat en alguna de les atraccions de fira instal·lades a la zona lúdica de la plaça de la Llibertat. Aproximadament, uns 7.000 usuaris han gaudit de les atraccions amb els vals 2×1 que oferien els comerciants de la Unió de Botiguers de Reus i El Tomb de Reus.

D’altra banda, a través de la regidoria de Benestar Social i amb la col·laboració del Grèfic (Gremi de firaires) es van distribuir 1.250 vals gratuïts per a infants que es troben en situació de risc i/o vulnerabilitat social.

Xarxes socials

Els perfils de Reus Promoció a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram han incrementat un 16% respecte l’any anterior els seus seguidors i ja superen els 14.000. També ha crescut l’activitat a les xarxes (publicacions, opinions, m’agrada, interaccions, consultes i retuits): a Facebook 121.864 persones han vist les publicacions, un 20% més que la passada edició i les interaccions amb les publicacions han augmentat un 22% i les imatges penjades a Instagram han augmentat un 8% les interaccions amb els seguidors (comentaris i m’agrada), la foto amb més «likes» va ser la de l’espectacle inaugural de la campanya de Nadal i les històries més visualitzades van ser les dels espectacles itinerants amb una mitja de gairebé 1.100 visualitzacions per fotografia.

En relació als continguts, destaca especialment la publicació de l’inici de la campanya de Nadal, que va ser vista per 5.842 persones, sent el dia de màxima audiència el mateix divendres al migdi, amb una mitjana de 3.000 visualitzacions per publicació.

Usuaris del servei de ludoteca «El Nadal més modernista» del Gaudí Centre

Els dies 23, 24, 27, 28, 29, 30 i 31 de desembre i 2, 3, 4 i 5 de gener, un total de 333 nens i nenes van realitzar els tallers organitzats al Gaudí Centre, una xifra de participants similar a l’any passat. Per procedències, la majoria de participants eren de Reus i de les comarques veïnes, tot i que també hi a alguns nens procedents de la resta de l’estat i de l’estranger.

Visitants als equipaments de turisme cultural durant la campanya

  • Gaudí Centre

Un total de 2.118 persones han visitat el Gaudí Centre. Per procedències, el públic català continua sent el majoritari en aquesta època, amb un 63%. D’aquests destaquen els visitants de la demarcació de Barcelona, 40%, i un 12% de la província de Tarragona. Els ciutadans de Reus han representat un 28%. Els visitants espanyols han estat un 12%, entre els quals destaquen els procedents de la Comunitat Valenciana (57%). Els visitants internacionals han representat un 25% del total, dels que destaquen especialment els visitants francesos amb un 47%.

  • Pavelló dels distingits de l’Institut Pere Mata

El pavelló dels distingits de l’Institut Pere Mata ha rebut durant aquestes dies 1.122 visitants, inclosos els 292 visitants de la Jornada de portes obertes del dia 27 de desembre. Per procedències, destaca principalment el visitant català (77%), seguit dels públic espanyol (15%) i de l’internacional (8%).

  • Campanar de la Prioral de Sant Pere

Durant aquests dies ha rebut un total de 232 visitants. Els visitants han estat majoritàriament catalans (82%). Els procendents d’altres comunitats autònomes representaven un 10% i els internacionals (8%). Cal esmentar que aquest indret de visita es va veure especialment afectat per les inclemències metereològiques de principis de la campanya i va estar tancat 4 dels dies que es podia visitar.

Altres espais de visita

Aquest any la «Casa del Vermut i del Vi» de l’Estació Enològica s’ha afegit als indrets visitables de la ciutat durant la campanya de Nadal i ha comptat amb 160 persones que han visitat el nou espai. La visita guiada a la «Ruta del Modernisme. Reus 1900», ha comptat amb 107 persones.

Enllumenat de Nadal

Aquest any s’ha consolidat el model de decoració nadalenca dels carrers de Reus, unificant criteris i models d’enllumenat. L’Agència Reus Promoció va fer una aposta per incrementar i millorar encara més l’engalanament lumínic dels carrers de la ciutat i va augmentar la subvenció que gestiona a través de l’associació comercial El Tomb de Reus, del 30% al 50% del cost total del lloguer dels llums dels carrers. Gràcies a aquesta aposta, i també a la feina duta a terme pels caps de carrer, una figura dinamitzadora que recorre els diferents comerços per tal d’explicar i motivar positivament als comerços envers la campanya de Nadal, es va poder incrementar el nombre de carrers i d’establiments participants. L’enllumenat del 2019 va créixer tant en qualitat com en la quantitat de comerços participants i en el nombre de carrers, 24,  confirmant un important augment de la participació a la campanya Reus és Nadal. Aquest any es van incorporar tres carrers nous a la il·luminació nadalenca: Carnisseries Velles, la plaça de la Sang i el carrer Vidal i Barraquer (aquests dos darrers per primer cop).

Com a reconeixement als establiments participants en l’enllumenat de Nadal, així com a les parades del Mercat Central i del Mercat del Carrilet, l’Agència Reus Promoció va col·laborar lliurant a cada comerç un adhesiu distintiu que el distingia com a establiment participant a la campanya, així com una sèrie de vals descompte i invitacions per obsequiar als seus compradors: vals d’una hora d’aparcament als pàrquings municipals de la ciutat, vals del 50% de descompte per patinar a la pista de gel de la plaça de la Llibertat i per a les atraccions infantils així com invitacions per a l’activitat de ludoteca infantil que es va realitzar al Gaudí Centre durant les vacances escolars de Nadal.

La il·luminació de Nadal també es va fer de manera especial a les places de Prim, del Mercadal i de la Llibertat, es va repartir 40 motius diferents pels barris de la ciutat i es van guarnir les entrades de la ciutat amb la compra de nous elements nadalencs per donar la benvinguda a compradors i visitants de fora.

Altres aspectes destacats de la campanya 

  • Vianalització Raval de Santa Anna

El raval de Santa Anna ha estat d’ús exclusiu per a vianants durant la campanya de Nadal. L’Ajuntament va tancar el carrer al trànsit de vehicles amb el doble objectiu d’avançar cap a una ciutat més sostenible —amb la pacificació del trànsit al centre de la ciutat—, i promoure la dinamització comercial, prioritzant la mobilitat a peu. Del 29 de novembre al 29 de febrer, els divendres, dissabtes, festius d’obertura comercial i vigílies de festius en horari d’11:00 a 21:00h, el raval de Santa Anna és un passeig comercial per als vianants.

  • Sector comercial

La campanya de Nadal 2019 es va consensuar amb el sector comercial de la ciutat i va comptar amb la participació de totes les entitats comercials, què van organitzar les seves pròpies accions d’animació de Nadal, sumant les seves activitats a la campanya.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.