Riudecanyes

La sequera que afecta a tot Europa es nota també al Baix Camp, que ha estat al llarg dels anys una zona castigada per l’escassedat d’aigua. Això em mou a fer aquest article referent al pantà de Riudecanyes que, com moltes altres iniciatives, és el resultat de l’empenta i el treball dels reusencs per cercar solucions a problemes que l’estat ha solucionat en altres indrets. El Sindicat del pantà de Riudecanyes es va constituïr oficialment el 13 de novembre del 1904 al Teatre Circ de Reus (on ara hi ha el mercat). El Sindicat tenia 3.750 títols, d’un valor de 50 pessetes cadascun, i el posseïdor de l’acció esdevenia copropietari del pantà, donant-li cada acció l’aigua necessària per a regar un jornal de terra.

La primera pedra de la presa va ser col·locada el 4 d’octubre del 1904 i els treballs començaren el maig de 1905. Dos anys més tard s’abandonaren les obres fetes ja que els terrenys sobre els que s’havia de construïr la presa no oferien prous garanties desplaçant-la uns 800 metres més avall, on es troba actualment. L’any 1913 començaren les obres de la nova presa que es va acabar, juntament amb el canal de reg, l’any 1918 i l’aigua va arribar a Reus l’agost de 1919. La presa forma un arc de 300 metres de radi i una alçada de 35,50 metres damunt dels fonaments. La seva longitud és de 220 metres i la coronació es trobava a 210,90 metres per sobre el nivell del mar. La capacitat de l’embassament era de 3.200.000 m3 i la seva conca tenia 30 quilòmetres quadrats. El canal de derivació que portava l’aigua a Reus, que sortia de la presa, tenia 90 cm d’alçada i una longitud de15.536 metres i acabava en el dipòsit de La Boca de la Mina, amb un desnivell total de 9,70 metres.

L’esgotador eixut dels anys 24-25 va provocar que el sindicat es dediqués a cercar altres solucions, ja que la conca de Riudecanyes era petit, optant per aprofitar les aigües del riu Siurana, que es llançaven al riu Ebre. Després de llargues gestions s’autoritzà a derivar 2.000 litres per segon del riu Siurana i es va construïr una petita resclosa a 400 metres aigües avall del pont damunt del riu Siurana. El canal que surt d’aquesta resclosa té una capacitat de 4 metres cúbics i la seva longitud fins a desaiguar en el pantà de Riudecanyes és de 9.885 metres, dels que 2.709 són en canal obert i 6.397 en cinc túnels de dos metres d’alçada per 1,65 d’amplada.

L’arribada d’aquesta aigua del riu Siurana va comportar que uns anys més tard s’aixequés 6 metres la presa de Riudecanyes i que es construís un nou canal de reg que creuava la carretera de Reus a Castellvell i portava l’aigua fins a prop de la Selva del Camp, ampliant notablement tota la zona de regadiu del Baix Camp.

L’any 1961 es va fer la primera adjudicació de l’obra del pantà de Siurana, que es va inaugurar l’any 1973 i que té una capacitat de 12,4 milions de metres cúbics. Però aquesta és una altra història.

Paco Llevat

Comentarista del seu temps

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.