El Círcol

Que en penseu

Aquest any en fa 170 de la fundació de l’entitat El Círcol i faig un breu resum de la mateixa. El Círcol es va fundar l’any 1852, en una reunió a la que hi assistiren 119 persones que aprovaren un reglament manuscrit i que pertanyien a les famílies més potents econòmicament de la ciutat: terratinents, industrials i comerciants. La Guerra Civil de 1936 va originar un col·lapse en la vida de l’entitat i el local fou incautat pel PSUC, que va cedir un despatx a la UGT, i es penjaren a la façana del teatre les fotos de Lenin i Stalin. A l’ entrada de les tropes del general Franco, el 15 de gener del 39, el local fou ocupat per “el ejército nacional” , i més tard incautat per la “Falange Española”, que va ocupar totes les dependències , llevat del teatre Fortuny, del que se n’incautà el propi municipi, i llavors van aparèixer a la façana les fotos de Franco i José Antonio i l’emblema del jou i les fletxes.

L’any 40 el Governador Civil va dissoldre la societat i nomenà una junta liquidadora que va convocar una reunió general de socis el 26 d’abril del 42, per aprovar la liquidació. Però la votació dels socis donà un resultat desfavorable a les pressions governatives, ja que hi hagueren 45 vots a favor de la liquidació i 46 vots en contra. L’any 43, després d’un llarg estira-i-arronsa, la junta liquidadora es va convertir en provisional, amb el vist-i-plau del governador civil, que autoritzà la reobertura de la societat. El cap provincial de “falange” retornà la clau del local social i s’anomenà una junta presidida per Ramon Cuasdrada, que es va trobar amb un plet presentat per les germanes Codina, propietàries de l’edifici.

Les festes més importants que feia la societat eren les dels carnavals amb llarga tradició reusenca, ja que es troben documentades des de el segle XV. Malauradament entre els anys 1940 i 1970 els carnavals foren prohibits i les grans festes d’ El Círcol es celebraren en el primer terç del segle XX. El president de la entitat l’any 49, fou Francesc Simó; el 53 Enric López; el 55 Juli Vernis; el 58 Pere Cavallé; el 63 Pau Abelló, i el 67 Jaume Oriol. Els més recents son Pepe Grau, Francesc Gras, Anton Pellicer, Ricard Font de Rubinat, i Pepe Jofré, i actualment hi ha per primera vegada una presidenta en la historia de la societat: Patricia Terradellas.
El Círcol és la propietària del Teatre Fortuny, però aquesta historia (la del teatre) ja l’explicaré un altre dia.

Paco Llevat

Comentarista del seu temps

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.