Els romans visiten per 5è any consecutiu Amposta

  • Dates: Del 30 de març a l’1 d’abril de 2017
  • Lloc: Institut Ramon Berenguer IV, Museu de les Terres de l’Ebre, Plaça del Mercat
  • Organitza: Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a Amposta, Institut Ramon Berenguer IV, Museu de les Terres de l’Ebre i Ajuntament d’Amposta.
  • Col·labora: Diputació de Tarragona, ESARDI, CREA, Expoclick i Legio VII Gemina de Tarraco Viva

En aquesta 5a Jornada de recreació històrica romana Els romans ens visiten coneixerem, mitjançant un espectacle de reconstrucció històrica per a tots els públics, les legions romanes, la base de la conquesta i l’imperi militar romà. Podrem conèixer qui la formava, com vivien i les principals armes i tàctiques militars de la mà del grup de reconstrucció històrica LEGIO VII GEMINA de TARRACO VIVA. A més de veure els legionaris amb tot el seu abillament, es podrà veure abans de la desfilada, al pati de l’Institut Ramon Berenguer IV, com era una tenda de campanya romana, quins estris i eines portaven en els seus desplaçaments i la reproducció a escala real d’alguna de les armes d’assalt que contribuïren a fer mortífer l’exèrcit romà.

Aquest any les jornades comptem amb un col·loqui sobre el funcionament del senat romà i del senat actual, les similituds i diferencies entre els dos sistemes polítics així, com tot allò que encara perviu en els sistemes polítics europeus. També com a novetat, enguany hi haurà una comèdia teatral d’un autor clàssic com Plaute que ens presentarà El soldat fanfarró, el protagonista de la qual ha esdevingut un arquetip literari. D’altra banda, al museu hi haurà un diorama d’Expoclicks sobre el setge romà de Massada, que anirà acompanyat d’una breu explicació sobre els fets finals de la Gran Revolta del segle I a Judea contra els romans, que fou el final de l’Estat jueu antic i l’inici de la gran diàspora jueva, i de la monumental obra d’enginyeria que van realitzar els romans en el setge i atac de la fortalesa, últim reducte jueu, entrant en el terreny de la llegenda amb el suïcidi col·lectiu dels assetjats.

Com és habitual totes aquests activitats de difusió aniran acompanyades d’altres activitats paral·leles de tipus didàctic als centres d’ensenyament i de visites guiades en l’àmbit del món romà al Museu de les Terres de l’Ebre.

 Els romans ens visiten va començar el març de 2013 amb l’objectiu pedagògic i educatiu de fer una immersió en la història, de conèixer en primera persona, a través de la recreació històrica, l’època romana. Durant aquests anys ha esdevingut un punt de trobada atractiu no només per a l’alumnat sinó també per als apassionats del món romà i el públic en general.

  

PROGRAMA

Divendres i dissabte, 17 i 18 de març

Taller de cal·ligrafia romana a càrrec de Keith Adams

ESARDI-Escola d’Art i Disseny. Inscripció prèvia

De dilluns a dimecres, 27 al 29 de març 2017

Tallers sobre vida quotidiana en època romana realitzats pels alumnes de

4t ESO de l’Institut Ramon Berenguer IV a diferents escoles d’Amposta i del Poble Nou.

De dimecres a diumenge, del 29 de març al 9 d’abril

Expoclick: Diorama “El setge de Massada”

Exposició al vestibul del Museu de les Terres de l’Ebre

Dijous 30 i divendres 31 visita comentada al diorama a càrrec d’Andreu Borràs (historiador) per als Centres d’Ensenyament d’Amposta

Dijous i divendres, 30 i 31 de març de 2017

Visita dels Centres d’Ensenyament d’Amposta a l’àmbit de món romà de l’exposició permanent del Museu de les Terres de l’Ebre

Museu de les Terres de l’Ebre

Divendres, 31 de març de 2017

“SPQR- Senatus Populusque Romanus versus política del segle XXI” a càrrec de Magí Seritjol (gestor cultural i historiador)

Sala d’Actes de l’Institut Ramon Berenguer IV

A les 10 h.

 Teatre: recreació de la comèdia “Miles Gloriosus o el soldat fanfarró” de Plaute

Institut Ramon Berenguer IV a càrrec de CREA

A les 12 h Dissabte, 1 d’abril de 2017

Demostració a càrrec de la LEGIO VII GEMINA – TARRACO VIVA d’armament, tàctiques i funcionament d’una unitat de legionaris d’Hispània

11,30 h Pati Institut Ramon Berenguer IV

 Desfilada des de l’Institut Ramon Berenguer IV fins la Plaça del Mercat

12,30h Plaça del Mercat

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.