S’estrena el nou Centre d’Interpretació del Tèxtil del Pla de Santa Maria

S’ha fet l’acte de lliurament i recepció dels treballs de museïtzació del Centre d’Interpretació del Tèxtil. Hi han participat el director del projecte, Jaume Alcalde; la tècnica de Turisme, Marina Rañé i Andreu Balcells per part d’Intervenció del Consell Comarcal, Carlos M. Pérez, representant de l’empresa Patrimonio Inteligente, adjudicatària de les obres, i el regidor Josep Silvestre i la tècnica municipal Carme Ferrando per part de l’Ajuntament del Pla de Santa Maria.
El Centre d’Interpretació del Tèxtil posa en valor, amb continguts i recursos museogràfics didàctics, el patrimoni dels telers i altres elements tèxtils de la fàbrica, ja restaurats, i s’estructura en cinc àmbits: el tèxtil català passat i futur, el context; La Fàbrica; els empresaris; el procés productiu i l’espai social. A més, es preveu un espai per portar-hi a terme tallers i petites exposicions
relacionades amb el patrimoni tèxtil, entre altres accions.
El Centre d’Interpretació del Tèxtil està ubicat en una de les naus de La Fàbrica del Pla de Santa Maria, i la seva museïtzació està inclosa en el projecte FEDER Alt Camp: història i patrimoni. S’acaba així el projecte a l’antiga fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria (Bé Cultural d’Interès Local – BCIL), en la que també s’han restaurat i pintat les façanes, l’antiga casa del director, la porteria, els magatzems i la fusteria.
El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, inclou un conjunt d’actuacions impulsades per vuit municipis sota el paraigua del Consell Comarcal de l’Alt Camp amb cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) eix 6, tram local i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme. L’import d’adjudicació de la
museïtzació del Centre d’Interpretació del Tèxtil és de 124.630,00 € (IVA inclòs).

LA FÀBRICA
L’antiga fàbrica de teixits, Martí, Llopart i Trenchs, es troba en ple nucli urbà, en un recinte tancat de 41.650 m², on trobem un conjunt de 16 naus, de les quals 12 formen una coberta amb dents de serra, –tipologia sheed–, a un sol vessant que es recolzen sobre una retícula de pilars de fosa sustentats per encavallades de fusta.
A més d’estar catalogada com a bé cultural d’interès local (BCIL), té un gran valor arquitectònic com a exponent de la història industrial de Catalunya i l’Alt Camp. Figura en l’inventari d’elements de patrimoni industrial elaborat pel Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i és pendent de ser inclòs en la Xarxa XATIC. Destaca una bassa de notables dimensions (5.919 m²) que nodria d’aigua a la indústria tèxtil, així com la xemeneia de vapor que forma part del perfil de la vila.
La fàbrica és un complex industrial de grans dimensions, que engloba la fàbrica, la xemeneia, la casa de l’amo i el director, la bassa, les cases obreresi elsterrenys adjacents. La fàbrica tèxtil va ser fundada al Pla l’any 1916 i inaugurada oficialment el 26 de març de 1917. En destaquen els elements modernistes i la bassa, de grans dimensions, així com la construcció en planta baixa amb les diferents naus. Al darrere de la factoria, es construïren quaranta cases destinades a donar estada als obrers, conformant la colònia Vista Alegre. La casa colonial que ocupava el director es calcula que fou construïda el 1929, és d’estil modernista i consta de planta baixa, primer pis i golfes, tot separat per una escalinata central.
La singularitat de l’espai ens situen en un projecte únic al territori, capaç de generar les sinergies a diferents nivells, tant públic com privat, tot revalorant un patrimoni cultural, llegat històric de tots els qui van fer possible la revolució industrial. El complex, juntament amb la colònia de Vista Alegre, esdevé un patrimoni etnològic d’elevada exclusivitat al Camp de Tarragona.
D’altra banda, tot i que la presència de la indústria tèxtil ha estat notable a altres zones de Catalunya, no ha estat així a la Catalunya Meridional. D’aquí l’excepcionalitat de la proposta. El centre d’interpretació faria visible la diversitat laboral i humana que articulava el projecte febril de l’envergadura de l’antiga fàbrica Martí, Llopart i Trenchs, descobrir els lligams entre arquitectura i
industrialització, valorar la seva vertebració amb l’entorn natural, comprendre la importància del Pla de Santa Maria al llarg dels temps en un seguit d’experiències que ens permeten viatjar en el temps cercant les arrels de la nostra identitat cultural i social.
Tanmateix, la motivació per dur a terme la museïtzació i posterior obertura del centre d’interpretació sorgeix a partir de la posada en marxa de diverses actuacions que s’han executat en aquest recinte i que han posat en relleu la potencialitat d’aquest recurs (enjardinament, el bar restaurant, circuit de salut, el museu agrícola…) que encoratgen a seguir obrint i rehabilitant un espai únic i referent en patrimoni industrial en la Catalunya meridional.

Descripció tècnica de la museïtzació
Donades les característiques arquitectòniques i la idiosincràsia del recinte i, sobretot, al fet que aquest és ple de llum, el present projecte opta per no enfosquir la nau central. L’espai, això sí, es divideix en mòduls més petits fent ús de parets falses, utilitzant les màquines com a elements separadors o fent ús d’altres recursos, en cadascun d’aquests subespais es desenvoluparà un dels
aspectes de la proposta. Queda al marge d’aquesta idea l’espai annex, que es tracta com una sala polivalent on es passa un audiovisual i es condiciona per poder-hi realitzar tallers.
Donada la importància i singularitat de l’edifici, aquest no es pot concebre com un “museu” més, on els continguts estan definits deforma permanent i no canvien mai. Contràriament, nosaltres pensem aquest espai com un equipament d’usos múltiples, on sigui possible fer tallers, xerrades, presentacions de programes, llibres o festes, i on fins i tot es puguin dur a terme petites exposicions
relacionades amb el tèxtil.
Per altra banda, un equipament d’aquesta mena estaria malaguanyat si no se li donés un ús clarament didàctic tant per a grans com per a petits. Aquestes reflexions fan repensar l’espai de manera que sigui flexible.
Els cinc àmbits conflueixen en el que en podríem dir “un estil de vida”, ja que “la Fàbrica” al Pla de Santa Maria no era solament una forma de guanyar-se la vida, sinó també, una forma de viure i de concebre el món. Per tant, el guió s’ha de concebre de forma global, com una narració, on la vida de la Fàbrica ho modifica tot.
Tal com defineix aquest projecte: els treballs abasten tots els aspectes de la realització i producció d’aquesta exposició permanent:
• Construcció d’elements físics de fusteria i serralleria: paraments, vitrines, etc. , que conformen els diversos continents de l’exposició.
• Construcció d’elements escenogràfics.
• Realització de la gràfica a partir del llibre d’estil inclòs en el projecte executiu.
• Producció d’elements gràfics de tota mena (plafons, caixes de llum retroil·luminades, cartel·les).
• Subministrament i instal·lació de la tecnologia audiovisual.
• Realització de tots els continguts escrits, locucions, audiovisuals i interactius.
• Instal·lació de la il·luminació pertinent, que inclou el tractament amb làmines solars de la llum natural per dotar del clima necessari l’espai museogràfic.
• Manipulació de peces patrimonials com: peces de maquinària tèxtil, etc.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.