Set instituts reben aquest any el segell de la Xarxa de Centres per la Igualtat

Set instituts de la ciutat renoven el segell de la Xarxa de Centres per la Igualtat, que els reconeix com a centres compromesos amb la incorporació de la perspectiva de gènere en el seu treball diari per contribuir a avançar en una societat més justa i equitativa. Els centres reconeguts són l’Institut Baix Camp, l’Institut Gabriel Ferrater, l’Institut Gaudí, l’Institut Lluís Domènech i Montaner, l’Institut Roseta Mauri, l’Institut Salvador Vilaseca i el Col·legi Sant Josep.

L’Institut Roseta Mauri i el Gabriel Ferrater ja és el cinquè any que compten amb el segell i l’Institut Gaudí i Baix Camp el renoven per quart any consecutiu. A més, aquest any s’atorga per primer vegada el segell a l’Institut Salvador Vilaseca, Institut Lluis Domènech i Montaner i al Col·legi Sant Josep.

El segell de la Xarxa de Centres per la Igualtat s’atorga després que aquests instituts hagin realitzat una autoauditoria en matèria de coeducació, de manera que han avaluat les seves accions i n’han fet un retorn a l’Ajuntament de Reus. Els centres que han realitzat aquesta reflexió i han aportat resultats de com treballen la igualtat de gènere són els que han rebut el segell, que es lliura anualment en funció de la tasca realitzada.

Aquest és el cinquè any que es certifica aquesta tasca desenvolupada pels centres educatius i que vol posar en valor i reconèixer la gran tasca que es fa des dels centres educatius de la ciutat.

Els objectius d’aquest projecte són:

 • Donar eines i recursos als centres perquè puguin aplicar la perspectiva de gènere/coeducativa a tots els nivells.
 • Dotar els centres d’alumnat que esdevinguin referents d’igualtat capaços d’identificar conductes sexistes.
 • Potenciar al centre de professorat referent en perspectiva de gènere i perspectiva coeducativa.
 • Fomentar actituds igualitàries al centres educatius. 
 • Promoure la reflexió dins la comunitat educativa davant els comportaments abusius en les relacions de parella.

El projecte en què treballen els instituts tot implicant el conjunt de la comunitat educativa es desenvolupa a dos nivells i en diferents fases:

Implicació dels joves i implicació del professorat del centre.

 • Implicació d’almenys dos joves de 4t d’ESO (noi i noia)  per centre perquè facin de referents d’igualtat amb els seus iguals.
 • Implicació d’un professor/a del centre que fa de referent del projecte i punt d’enllaç i comunicació.
 • Lliurament d’un qüestionari pel professorat del centre amb orientacions i propostes a través de la qual es vol recollir les bones pràctiques que es duen a terme al centre.
 • Formació vivencial als joves referents de tots els instituts  i sensibilització als centres a partir de les propostes realitzades pels referents.
 • Trobades de coordinació trimestrals amb els joves referents.
 • Trobades de coordinació i avaluació amb el professorat dels centres.
 • Col·laboració en els actes del programa del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, 25 de novembre.
 • Col·laboració en els actes del programa del Dia Internacional de les Dones, que s’escau el 8 de març: realització d’activitats als instituts i col·laboració en els actes institucionals.
 • Preparació d’activitats en altres dies mundials: 26 d’abril, Dia de la visibilitat lèsbica i 17 de maig, dia internacional contra l’homofòbia.

La xarxa neix del projecte “Referents d’igualtat” i suposa un pas més, per tal que la prevenció de la violència masclista i les relacions abusives no es treballi únicament des de la perspectiva dels joves sinó a partir de la implicació de tota la comunitat educativa del centre. L’objectiu és crear una xarxa de centres de secundària que treballin per la igualtat i esdevinguin referents en igualtat.                     

Així, a més de continuar treballant amb els joves, es va confeccionar una guia per l’alumnat i una guia pel professorat on es donaven eines i recursos per aplicar la perspectiva de gènere/coeducativa a tots els nivells, amb l’objectiu de potenciar actituds igualitàries al centres educatius, promoure la reflexió dins la comunitat educativa davant els comportaments abusius en les relacions de parella amb la intenció de reconèixer públicament els centres que treballin per assolir la igualtat entre dones i homes.

Amb el lliurament del segell, l’Ajuntament de Reus reconeix públicament els centres que han adquirit el compromís per assolir la igualtat entre dones i homes, la eradicació dels micromasclismes, actituds sexistes i androcèntriques i la violència masclista, entre altres situacions.

El projecte s’impulsa de manera coordinada entre l’àrea de Joventut de la regidoria de Salut i Ciutadania i departament de Polítiques d’Igualtat de la Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals de l’Ajuntament de Reus.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.