Setmana Internacional dels Arxius

Del 5 al 9 de juny se celebra arreu del món la Setmana Internacional dels Arxius (#IAW2023). El dia 9 de juny de 1948 es creà el Consell Internacional dels Arxius vinculat a la UNESCO. Aquest any 2023 es commemora el 75è aniversari d’aquesta entitat, el CIA/ICA, que s’ha dedicat a promoure la importància dels documents i dels arxius i de la professió d&rsquo ;arxiver/a, en general.

Els Arxius organitzen durant aquesta setmana diverses activitats per a donar-se a conèixer i promoure la seva tasca. En l’àmbit català, molts Arxius ofereixen tallers conferències, activitats infantils i familiars per a divulgar els fons documentals que posseeixen, per explicar la feina que realitzen o per posar en valor les seves funcions.

L’Arxiu Municipal, juntament amb l’Arxiu Comarcal del Baix Camp, ha proposat un programa d’activitats obert a la ciutadania. La primera activitat es durà a terme el dilluns 5 de juny a les 5 de la tarda, “Els colors de la saviesa: taller de tinta i escriptura”, on aprendrem a elaborar tinta amb els components purs i extrets del nostre entorn. Previ al taller es farà una introducció al món de l’escriptura, l’evolució, els estris i els suports emprats al llarg del temps. També es realitzaran pràctiques d’escriptura sobre pergamí.

Aquesta activitat la duran a terme tècnics del Camp d’Aprenentatge dels Monestirs de Císter (monestir de Santes Creus) de la Generalitat de Catalunya.

Dimecres 7 de juny, a 2/4 de 7 de la tarda, l’Arxiu Municipal de Reus presenta públicament la restauració del plànol de la ciutat de Reus de 1893, realitzada al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. La presentació anirà a càrrec d’Anna Ferran, conservadora-restauradora, i d’Anton Pàmies, arquitecte, que ens posarà en context el document.

Dijous 8 de juny, a 2/4 de 6 de la tarda, “Arxiu: històries i vides. Vine i descobreix-les”. Una visita guiada on coneixerem la memòria de la ciutat i la comarca a través dels documents i la tasca que es fa des dels Arxius per a conservar-la i difondre-la. La visita finalitzarà amb una explicació de l’exposició “Els projectes de Domènec i Montaner a Reus i comarca”, a càrrec d’Anton Pàmies, arquitecte.

Finalment, divendres 9 de juny, al llarg de matí, es durà a terme un taller infantil d’enquadernació amb alumnes de primària de les escoles del barri.

Totes les activitats són gratuïtes i d’accés lliure, tret del taller d’elaboració de tinta, on cal inscripció prèvia al telèfon 977 010 054 o mitjançant un correu a arxiumunicipal@reus.cat).

Durant tots aquests dies, al vestíbul de l’Arxiu, es podrà visitar l’exposició “Els projectes de Domènech i Montaner a Reus i comarca”, activitat emmarcada en la celebració de l’Any Domènech i Montaner.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.