•Setmana Santa, tradició i cultura de la ciutat •

 

La participació activa de diferents col·lectius forma part de la dinàmica de qualsevol ciutat, on cadascun, pels seus motius, esmercen esforços per crear una identitat pròpia que, a la vegada, totes elles sumades contribueixen a crear la identitat de ciutat. Aquesta és una de les virtuts de la nostra Setmana Santa. El nodrit nombre de persones i associacions que any rere any, amb el seu esforç, contribueixen a la construcció d’aquesta identitat singular, amb el seu propi sentiment de pertinença i des de la seva pròpia visió i carisma contribueixen, mantenen i fomenten una de les tradicions més nostrades de la ciutat de Reus com es la seva Setmana Santa.

Una interacció entre cultura, tradició i fe. Un fenomen capaç de transmetre sentiments amb les diferents processons, Viacrucis o actes públics que no volen mostrar res més que el missatge de Jesucrist als nostres carrers, de manera visual gràcies al ric patrimoni escultòric de què disposem. Aquest missatge, tot seguint el camí del Calvari fins a la Resurrecció, i amb el rerefons de cada conjunt escultòric, sovint crea en cadascun de nosaltres moments de recolliment i reflexió. En definitiva, són moments d’espiritualitat d’aquells que ens apropen al missatge de Jesús sorgits a través de veure una processó o fins i tot participant-hi.

Som dipositaris d’un llegat que ens ha estat confiat, d’una entrega i treball desinteressat de totes les generacions que ens han precedit i ens han transmès allò que significa la Setmana Santa i de la qual en som guardadors i alhora també transmissors. La rica varietat i singularitat del conjunt d’entitats que se senten i són dipositàries d’aquest llegat conforma un riquíssim patrimoni històric que vol sumar en pro de fer arribar aquesta bona nova de Crist que tot i tenir més de 2000 anys, es troba més vigent que mai.

Aquests elements característics de la nostra Setmana Santa, posen en relleu que el ric capital, tant artístic com humà, individual i col·lectiu, i que treballa vers unes finalitats o creences, va en  la bona direcció tot estimant i enfortint una tradició, tan nostra, com és la Setmana Santa, pal de paller de la cultura de Reus.

És per això que des d’aquestes paraules vull encoratjar-vos a seguir amb aques-
ta tasca i ésser entre tots missatgers i testimonis de fe.

Us desitjo una bona Quaresma i una joiosa Pasqua de Resurrecció.

 

Josep Domene Mestres

President de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Reus

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.