Temporada 2017 del cicle “Grans Mestres” al Teatre Fortuny de Reus

El Teatre Fortuny de Reus inicia dimarts 7 de febrer (21:00 h) la nova temporada del Cicle Grans Mestres, dirigit pel dramaturg reusenc Francesc Cerro-Ferran. Aquesta vegada els recitals a càrrec de grans veus del panorama escènic català tindran un fil conductor temàtic: la que en paraules de Cerro és “la variable fonamental que fa moure el món: l’Amor i la Mort”.

El mateix Francesc Cerro-Ferran ha participat a la presentació realitzada aquest dimarts al Teatre Fortuny, en la qual també han intervingut la regidora de Cultura Montserrat Caelles, el gerent del Consorci del Teatre Fortuny Josep Margalef i un dels actors que interpretaran una de les sessions del cicle, Enric Majó.

Aquesta dualitat entre l’Eros i el Thanatos serà el leitmotiv que menarà el fil argumental de tota la temporada de “mises en place” (recitals) del cicle. Des dels textos més representatius de la història de la literatura universal (“La divina comèdia”, “Macbeth i les flors del mal” i “Lear Rei”) fins als més prestigiosos, concebuts pels millors autors internacionals del segle XX, com ara “Solitud, una història d’amor” o “Dos Oratoris”.

Les millors signatures passaran per l’escenari del Teatre Fortuny: es podran escoltar les sàvies i punyents paraules de Dante Alighieri, William Shakespeare, Bram Stoker, T. E. Lawrence i Kazuo Ishiguro, entre d’altres.

El cicle, en la seva pretensió d’innovar, aquesta temporada farà un pas endavant i afegirà diverses disciplines i llenguatges artístics a cada espectacle, fins i tot pel que fa a l’equip de presentadors. Recitals que, en una immensa majoria, serà la primera vegada que pugen a escena.

En aquest sentit, el Teatre Fortuny de Reus esdevé amb aquest projecte escènic una a institució capdavantera que pren la iniciativa de posar-los en veu i ànima a través dels millors actors nacionals i internacionals (Mercedes Sampietro, Montse Guallar, Maife Gil, Lluís Marco, Emilio Gutiérrez Caba, Mercè Pons, Joan Carreras, Enric Majó, Marta Marco, Belén Fabra, Ernest Villegas, Àngels Gonyalons, Olalla Moreno i Sergio Caballero).

Les propostes del cicle Grans Mestres que es podran veure aquesta temporada cada primer dimarts de mes al Teatre Fortuny de Reus (de febrer a juny i d’octubre a novembre) són les següents:

7 Febrer 2017 – 21 h. MACBETH I LES FLORS DEL MAL
La tragèdia de “Macbeth”, de William Shakespeare, desgrana minuciosament un dels episodis més obscurs i sagnants de la història del regne d’Escòcia. Un text teatral punyent, que tracta la dialèctica entre el poder i el perill de la seva ambició desmesurada, alhora que mostra d’una forma crua -i alhora poètica-, les conseqüències de la traïció i el pes de la consciència i els remordiments.

Un text eminentment teatral versionat i adaptat per a ser interpretat per a dos actors, intertextualitzant poemes de “Les flors del mal”, de Charles Baudelaire, considerada l’obra més important de la poesia moderna francesa, que pren com a pilar fonamental la passió de l’amor com a gèrmen de la mort i l’obsessió per aquesta.

Una tragèdia sense precedents dins el corpus teatral de William Shakespeare; cap espectador no podrà quedar indiferent davant d’ella. Colpidora, dura i alhora extremadament sensual.

Ernest Villegas i Belén Fabra, un tàndem que no para de recollir excepcionals crítiques pels seus darrers treballs a nivell nacional, ens conduiran pels racons més foscos del vers shakesperià fent gala de la seva força dramàtica en personatges tan complicats i alhora fascinants com són el propi Macbeth i la seva esposa, Lady Macbeth.

Autors: WILLIAM SHAKESPEARE / CHARLES BAUDELAIRE
Tradaptació, direcció i dramatúrgia: FRANCESC CERRO-FERRAN
Intèrprets: ERNEST VILLEGAS i BELÉN FABRA
Audiovisuals: IVÓ VINUESA

7 – Març 2017 – 21 h. DOS ORATORIS
Una mise en place creada expressament per a ser interpretada per a dues grans actrius, Maife Gil i Mercè Pons. Possiblement, ens trobem davant la peça més solemne des de l’inici del Cicle Grans Mestres. A partir de diversos oratoris escrits pels més cèlebres i millors signatures del gènere, participarem d’una litúrgia teatral on serem els testimonis silenciosos d’una travessia que conduirà l’espectador pel món dels clarobscurs de l’ànima i la seva lluita per entendre la fe, Déu, l’espiritualitat i la necessitat de tornar a edificar un món basat en els autèntics referents que han fet de l’home un ésser racional.

Un cant a la reconciliació universal; una reflexió sobre la condició humana i les seves grans misèries; un espectacle al voltant del misteri de la vida i de la mort, transitant pels espais que hi ha entre el buit del no-res i l’explosió de la vida.

Direcció i dramatúrgia: FRANCESC CERRO-FERRAN
Intèrprets: MAIFE GIL i MERCÈ PONS
Audiovisual: IVÓ VINUESA

4 Abril 2017- 21 h. SOLITUD, UNA HISTÒRIA D’AMOR
Una joia escènica, creada i inspirada a partir de l’univers personal i literari del malaurat escriptor anglès Christopher Isherwood i la influència que va rebre del seu gran amic i poeta, W.H.Auden.

Una reflexió sobre l’amor i el pas del temps en la vida quotidiana; un retrat de l’ànima despullada que necessita estimar i ser estimada; un pensament en veu alta sobre la solitud -accidental o buscada- en determinats moments crucials de la nostra vida; un espectacle íntim d’alt voltatge emotiu amb uns diàlegs memorables interpretats magistralment per dos grans referents de l’escena nacional, com són el duet Enric Majó i Montse Guallar.

Dramatúrgia i direcció: FRANCESC CERRO-FERRAN
Intèrprets: ENRIC MAJÓ i MONTSE GUALLAR
Audiovisuals: IVÓ VINUESA

9 Maig 2017 – 21 h. LA DIVINA COMÈDIA
Amb La Divina Comèdia, el Cicle Grans Mestres assoleix una fita històrica dins el panorama teatral nacional i internacional: pujar a escena per primera vegada l’obra més important de la literatura italiana de tots els temps.

Mercedes Sampietro, acompanyada per la veu de la prestigiosa soprano Sara Blanch, posarà l’ànima a una dramatúrgia de l’immortal poema de Dante Alighieri, que narra les vivències del poeta durant el seu periple personal de descens a l’infern, el posterior pas pel purgatori i el seu ascens final al paradís.

Un esdeveniment sense precedents que anirà acompanyat d’una de les millors veus musicals d’aquest país, que posarà una distingida melodia al verb gràcil de Dante.

Autor: DANTE ALIGHIERI
Dramatúrgia i direcció: FRANCESC CERRO-FERRAN
Intèrpret: MERCEDES SAMPIETRO
Soprano: SARA BLANCH
Audiovisual: IVÓ VINUESA

6 Juny 2017 – 21 h. DECEPCIONES Y ESPERANZAS DE UN HOMBRE DISCRETO
Mise en place teatral basada en una bellíssima història d’un amor en silenci, escrita per Kazuo Ishiguro (“The remains of the day”), que ens mostrarà les seves dues cares: la més idíl·lica i també la més cruel, alhora que ens evidenciarà les decepcions d’un home honest i honrat que tota la vida ha confiat en les bones pràctiques d’una societat que finalment s’acabarà revelant com una món ple de contradiccions i de falsetats.

Una dramatúrgia per a dos grandíssims actors com són Emilio Gutiérrez Caba i Àngels Gonyalons, que glossaran les paraules d’Ishiguro dotant-les de la seva particular saviesa teatral i “savoir faire” personal.

Autor: KAZUO ISHIGURO
Direcció i dramatització: FRANCESC CERRO-FERRAN
Intèrprets: EMILIO GUTIÉRREZ CABA i ÀNGELS GONYALONS
Audiovisual: IVÓ VINUESA

3 Octubre 2017 – 21 h. LEAR, REI
Amb Lear, Rei el cicle presenta la que és considerada com la més gran tragèdia de William Shakespeare, i alhora de totes les tragèdies teatrals universals.

Versió reservada per a tres actors -dos homes i una noia-, de llarga trajectòria i de molt reconegut prestigi. Una fita dins la temporada teatral nacional, que transportarà l’espectador a un món de misèries, poder, compassió, amor i mort.

Els prestigiosos actors Lluís Marco, Marta Marco i Sergio Caballero, esbossaran escènicament el retrat poètic d’una societat que, com deia Bertrand Russell, “ha avançat en coneixements, però no pas en saviesa.” La cruel i dolorosa empremta que deixa en una família la supervivència d’un pare respecte els seus fills, sobretot quan aquesta es deu a la torpesa humana; un pelegrinatge per la vida de tres personatges que estimen i necessiten ser estimats, enmig d’un món ple de falses aparences, enganys, ambicions i malvestat.

Autor: WILLIAM SHAKESPEARE
Direcció i dramatúrgia: FRANCESC CERRO-FERRAN
Intèrprets: LLUÍS MARCO, MARTA MARCO i SERGIO CABALLERO

7 Novembre 2017 – 21 h. ASSAIG SOBRE L’AMOR IMMORTAL
Partint de diversos textos com “Dràcula”, de Bram Stoker; “Els laments d’amor”, de William Shakespeare; diversos fragments de reflexions sobre l’amor i la mort escrits per T. E. Lawrence; i l’univers particular de Sarah Kane; etc., el dramaturg Francesc Cerro-Ferran confeccionarà un espectacle que versarà sobre l’immortalitat de l’amor autèntic, aquell amor, que com deia Bram Stoker “ha hagut de trespassar oceans de temps fins trobar-ne la persona que el mereixi.” Un espectacle que tindrà com a protagonistes un duet de luxe encarnat per Joan Carreras i Olalla Moreno.

Direcció i dramatúrgia: FRANCESC CERRO-FERRAN
Intèrprets: JOAN CARRERAS i OLALLA MORENO
Audiovisuals: IVÓ VINUESA

Els responsables del cicle “Grans Mestres” han agraït la col·laboració de dues empreses que donen suport a aquesta proposta artística, EIGMA – Enginyeria Medi Ambient i Vermuts Miró.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.