La «Gimcana de les Llengües», un concurs del CNL sobre diversitat lingüística

La Gimcana de les Llengües és una activitat que promou el respecte a la diversitat lingüística i fomenta les relacions entre tota la ciutadania. Aquesta activitat està organitzada pel Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura en el marc de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 i compta amb el suport de la Regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística.

Durant 5 setmanes, del 30 de gener al 5 de març, els participants a la Gimcana han de respondre quatre preguntes de resposta múltiple, individualment o per equips. Hi pot participar qualsevol persona a partir dels 16 anys (o 15 i fer-ne 16 enguany).

Les preguntes tractaran sobre diversitat lingüística, etimologies curioses, i també inclouran qüestions relacionades amb l’activitat pública o professional de cinc personatge coneguts a la ciutat que s’han brindat a participar en el concurs: el periodista Josep Baiges, la cuinera Mariona Quadrada, el periodista i actor Xavier Graset, l’escriptora Marta Magrinyà i el cantant Joan Masdéu.

Les bases, les preguntes de cada setmana i les respostes de l’anterior es poden consultar a www.cpnl.cat/gimcana.

Les persones o equips que encertin més respostes i obtinguin més punts optaran a cinc premis dotats pels patrocinadors, que són La Fira Centre Comercial, el Passeig Comercial el Pallol i els mercats Central i del Carrilet:

 • Primer premi: 400 euros (200 euros en vals de compra al Passeig Comercial el Pallol, 100 euros en vals de compra a La Fira Centre Comercial i 100 euros en vals de compra als mercats Central i del Carrilet).
 • Segon premi: 250 euros (150 euros en vals de compra als mercats Central i del Carrilet i 100 euros en vals de compra a la Fira Centre Comercial).
 • Tercer premi: 200 euros (100 euros en vals de compra a La Fira Centre Comercial i 100 euros en vals de compra al Passeig Comercial el Pallol).
 • Quart premi: 150 euros (100 euros en vals de compra a La Fira Centre Comercial i 50 euros en vals de compra al Passeig Comercial el Pallol).
 • Cinquè premi: 100 euros en vals de compra a La Fira Centre Comercial.

Les respostes es poden vehicular per Internet, a www.cpnl.cat/gimcana, i també es podran dipositar en unes urnes que hi haurà en diversos punts de participació de la ciutat que col·laboren en la iniciativa i que són:

 • Biblioteca Pere Anguera: carrer de Joan Salvat Papasseit, 14
 • Biblioteca Central Xavier Amorós: carrer de l’Escorxador, 1
 • CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura: carrer de l’Àliga de Reus, 1
 • CFA Reus: carrer d’Astorga, 21
 • El Pallol: Passeig Comercial El Pallol, planta baixa
 • Escola d’Adults Marta Mata: carrer de Terol, 1
 • La Fira Centre Comercial: avinguda de Sant Jordi, 6
 • Mercat Central: carrer de Sant Joan, s/n
 • Mercat del Carrilet: avinguda de Jaume I, s/n
 • Reus Deportiu: carrer d’Antoni Gaudí, 66

A més, durant les setmanes de la Gimcana, hi haurà diversos actes públics oberts a la ciutat, com una xerrada de Matthew Tree o la commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna i del Dia mundial de la Poesia.

Agenda

 • Dimecres 25 de gener, a les 20 h a la Biblioteca Xavier Amorós. Presentació de la Gimcana i xerrada de Matthew Tree: “Què pots fer amb el català un cop l’has après?”
 • Dimarts 21 de febrer, a les 19.30 h a la Biblioteca Xavier Amorós. Inauguració de l’exposició “A dues veus: retrats de converses en català”, amb motiu de la trobada anual del Ple pel català al Camp de Tarragona i del Dia Internacional de la Llengua Materna
 • Dimarts 21 de març, a les 19 h al Palau Bofarull. Lliurament dels premis de la Gimcana i commemoració del Dia Mundial de la Poesia
 • I cada setmana, del 30 de gener al 5 de març, quatre preguntes de la Gimcana.

Bases de participació
1. Els participants han de tenir com a mínim 16 anys o 15 si compleixen els 16 l’any 2017.

2. La inscripció a la Gimcana de les Llengües és gratuïta.

3. Es pot participar a la Gimcana individualment o en grup. En el cas de participar-hi en grup tots els membres han de tenir 16 anys o 15 si compleixen els 16 l’any 2017. No s’hi pot participar en grup i individualment alhora.

4. A partir del 30 de gener, durant 5 setmanes, cada dilluns al matí es faran públiques 4 preguntes setmanals.

5. Cada pregunta valdrà un cert nombre de punts. Les preguntes poden tenir un valor diferent segons la seva complexitat. El valor de cada pregunta s’anunciarà prèviament.

6. Es poden respondre les preguntes a través d’aquesta mateixa pàgina web, als apartats Concursa individualment o Concursa en grup, o en els diversos punts de participació de Reus.

7. Les dades d’identificació, que s’han de donar cada setmana, han de ser verídiques.

8. Entre les dades d’identificació cal introduir una clau d’accés que s’ha d’inventar cada participant individual o grup participant. S’ha d’utilitzar la mateixa cada setmana. No hi ha límit de caràcters. L’objectiu de la clau d’accés és que l’organització pugui verificar la identitat dels participants.

9. No és obligatori participar cada setmana en la Gimcana però un cop hagi començat no es poden respondre les preguntes de les setmanes anteriors.

10. Cada participant o grup pot enviar només una vegada el formulari de respostes a través del web. Si se n’envia més d’un, només es considerarà vàlid el primer. En cas de dipositar les respostes als punts de participació, cada participant o grup participant ha de dipositar només una butlleta. Si se’n diposita més d’una, només se’n considerarà vàlida una, escollida a l’atzar.

11. S’han d’enviar o dipositar les respostes abans de les 12 de la nit del diumenge. En els punts de participació, cal tenir en compte el calendari i l’horari de tancament de les instal·lacions.

12. Les respostes correctes es publicaran cada dimecres a l’apartat La solució.

13. En cas que es produeixi algun dubte en les respostes, l’organització determinarà el que consideri convenient, sempre tenint en compte les fonts bibliogràfiques.

14. Guanyarà el concurs la persona o grup que obtingui més punts. En cas que es tracti d’un grup, els membres s’hauran de repartir el premi.

15. En cas d’empat, la comissió organitzadora decidirà el sistema per repartir els premis.

16. La participació en aquesta activitat suposa la plena acceptació d’aquestes bases.

17. Qualsevol eventualitat no prevista en les bases serà resolta per l’organització.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.