‘Tenir a casa una colecció de ganxets il·lustrats no passa cada dia’

Fot-li que és de Reus

Aquest mes de setembre es presenta el llibre ‘Fot-li que és de Reus’, de l’il·lustrador Jordi Romero i el comunicador Josep Baiges. Parlem amb Jordi Romero sobre aquesta obra que recull el perfil de 100 reusencs i reusenques.

Quin és l’origen del llibre?

La meva afició de publicar grafismes al facebook sobre l’actualitat amb un toc d’humor. En una Ganxet Pintxo vaig fer el ‘ganxet panxut’ i a partir d’aquí vaig començar a publicar, sempre al facebook, altres ganxets imaginaris i un dia em vaig plantejar dibuixar ganxets reals. A partir d’aquí en vaig anar creant i quan ja en tenia 30 o 40 em vaig adonar que seria interessant fer-ne un recull i publicar un llibre. Vaig considerar que els dibuixos sols no eren suficients i que cada personatge necessitava un text i vaig pensar en el Josep Baiges; li vaig plantejar i immediatament s’hi va involucrar.

Com vas triar els personatges?

No hi ha una autèntica tria: vaig començar amb personatges coneguts, amics meus… Amb l’entrada del Josep al projecte ja me’n va suggerir alguns que jo no coneixia ni hi hagués pensat mai; a Reus hi ha molta gent, busquem gent que fa coses a la ciutat, no cal que siguin famosos.

Com reacciona la gent quan es veu dibuixada?

La resposta va ser molt positiva i a la gent li agradava. Fins i tot hi ha hagut gent que m’ha agraït que la dibuixés.

Quants ganxets il·lustrats tens actualment?

Ara més de 300. Després de parlar amb l’editorial es va establir la xifra de 100, això vol dir que si estem bé i el llibre funciona en farem un altre volum, ja que de ganxets i ganxetes anem sobrats.

Com s’ha fet la selecció d’aquests 100?

Ha estat complicat. S’han triat els 100 primers que vaig fer. La resta, si tot va bé, ja sortiran. El que sí hem procurat és que la selecció sigui paritària de ganxets i ganxetes.

Com és el seu perfil al llibre?

Hi ha dues parts: la meva il·lustració i el text del Josep. Per la meva banda, a part d’intentar que el personatge es reconegui, he afegit algún element propi de la seva personlitat: de la seva vida o del seu entorn, sempre amb un toc d’humor. En canvi el text del Josep no és biogràfic és molt personal que parla d’alguna virtut seva en un to molt simpàtic.

La tècnica és diferent si coneixes o no el personatge?

L’únic que necessito són diverses imatges d’ell/a ja que he de retratar el seu gest característic, això és el que has d’aconseguir.

Per què la tècnica de la silueta?

M’agrada molt. Sempre he estat amant del blanci-negre i de la taca negra. Com a grafista ja em ve de jove i dels còmics. A més no sóc un bon dibuixant, ho confesso, i la taca és més senzilla.

Heu realitzat una campanya de crowfunding…

Sí i ha anat molt bé, s’ha superat la xifra dins del termini. Estem molt contents.

Aquest més se celebra la presentació del ‘Fot-li que és de Reus’…

Efectivament, El dia 26 a les 19.30 h al Centre de Lectura. La presentació anirà a càrrec de l’escriptora Marta Magrinyà, que és l’autora del pròleg del llibre: realmente magnífic.

 Què diries a la gent de Reus sobre l’obra?

Que el comprin. Si tot va bé en farem un altre i així tindran com una enciclopèdia de ganxets i ganxetes de Reus. Per mi seria divertit fer-ne fins i tot tres o quatre. Tenir a casa una col·lecció de libres de ganxets il·lustrats no passa cada dia.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.