Tornen els tallers i la campanya de prevenció de la violència sexista coincidint amb les festes del Carnestoltes

Tornen els tallers i la campanya de prevenció de la violència sexista coincidint amb les festes del Carnestoltes

Coincidint amb la proximitat de les festes de Carnaval que comporten gran activitat d’oci nocturn i festa entre la ciutadania de Reus, la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, a través dels seus departaments de Joventut i de Polítiques per la Igualtat, participa un any més en la campanya informativa i de prevenció de la violència sexista conjuntament amb altres col·lectius de la ciutat.

Aquest divendres 2 de febrer començen els tallers de prevenció de la violència sexista en oci nocturn a diversos centres de secundària, uns tallers que sorgeixen de la necessitat de fer pedagogia del protocol entre els més joves fora del context de l’oci nocturn perquè es conegui i difongui la campanya i es reflexioni sobre aquest tipus de conductes i actituds. Els tallers els imparteix de manera voluntària el col·lectiu “Despertem el feminisme” en col.laboració amb els departaments de Joventut i Polítiques per la igualtat. L’any 2017 es van realitzar un total de 8 tallers a 3 instituts (tres grups de 4t d’ESO a l’Institut Gaudí, dos grups de 1r de BAT a l’Institut Vilaseca i tres grups de 4t d’ESO a l’Institut Roseta Mauri). El balanç qualitatiu d’aquests tallers per part de professorat i alumnat ha estat altament satisfacto ri, amb un resultat en tots els casos d’una qualificació de 4 o superior dins una escala de l’1 al 5.

Col·laboració amb la FRAC
La campanya prevista en el protocol contral les agressions sexistes inclou una sessió de treball amb la Federació Reusenca d’Associacions de Carnaval (entitat organitzadora del Carnaval de Reus) i totes les colles que en formen part i la inclusió d’una pàgina informativa dins el programa d’activitats d’aquestes festes, en què es poden trobar recordatoris i advertiments sobre comportaments que poden representar violència o agressió sexista. Al mateix temps s’adverteix en relació a la necessitat de garantir el consentiment mutu en les relacions sexuals i el fet de no mantenir conductes masclistes que vulnerin les opinions o els de sitjos de les dones.

El protocol i la campanya de pervenció d’agressions sexistes s’activa a Reus especialment durant les festes de major activitat d’oci nocturn, com són la festa major de Sant Pere i Misericòrdia i altres celebracions populars amb un elevat seguiment en esdeveniments públics.

El Protocol contra les agressions sexistes a les festes populars
La regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, a través dels departaments de Joventut i de Polítiques per la Igualtat, conjuntament amb diferents entitats i col.lectius de la ciutat ha elaborat el Protocol contra les agressions sexistes a les festes populars. El document vol ser una eina tant de sensibilització com de resposta davant una situació sexista i discriminatòria, rebutjant aquestes situacions i atorgant a la comunitat la seva responsabilitat.

El protocol és fruit de la col·laboració amb el col·lectiu “Despertem el feminisme” i altres entitats reusenques, amb les quals l’Ajuntament va començar a treballar el 2016 per promoure una ciutat més igualitària, lliure d’actituds sexistes i discriminatòries, sobretot en els contextos de festes i d’oci nocturn. El document és, alhora, una demanda que havien fet els i les joves del Consell de Joves de Secundària del curs 2014-2015. La redacció del protocol ha comptat també amb la implicació d’altres entitats de la ciutat: Coordinadora d’Esplai i Escoltes de Reus, Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, H2O, Arsufesta i la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència juntament amb la Regidoria de Cultura, l’IMAC, la Guàrdia Urbana, la Regidoria de Sa lut i el SIAD de l’Ajuntament de Reus.

D’aquest treball col·laboratiu en va sortir el lema «Reus lliure d’actituds sexistes i discriminatòries» i la campanya preventiva per fetses «Estimo com vull i qui vull, si dic sí, triem on; si dic no, bona nit!».

El document s’obre a l’adhesió de totes les entitats i sobretot a aquelles vinculades amb les festes populars. En aquest sentit, planteja la sensibilització dels organitzadors, preveure espais tranquils on poder atendre d’una possible agressió i/o discriminació en un entorn de festa popular i sobretot actuar en consequència i rebutjar i no tolerar cap actitud sexista o discriminatòria.

El protocol dona pautes sobre com actuar davant un possible cas d’assetjament, tant en relació a la persona assetjadora com a l’assetjada, i descriu itineraris d’atenció en funció de diferents situacions. Si la conducta observada va més enllà de l’assetjament i pot ser considerada agressió cal sempre posar-se en contacte directament amb el 112 o la Guàrdia Urbana 092.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.