Trapezi comença una nova etapa i tanca una 21a edició amb més públic

Trapezi clou aquest vespre la seva 21a edició amb l’espectacle de gran format Léger Démêlé dels francesos Collectif à Sens Unique 

Enguany el mercat de la Fira ha crescut en nombre dassistents professionals: 125 professionals dels quals 67 programadors de fins a 100 entitats diferents.

Unes 100.000 persones han visitat enguany el Trapezi que tanca amb un 85% d’ocupació en sales

Ledició ha seguit potenciant els espectacles públics i gratuïts amb un 80% de la programació al carrer i amb molts dels  espectacles de sala exhaurint totes les entrades 

Diumenge, 14 de maig de 2017. Avui es clou la 21a edició de Trapezi, Fira de Circ de Catalunya que enguany ha estat marcada per un increment de públic, de professionals, de companyies i de representacions. Cada any, aquesta fira organitzada per l’Ajuntament de Reus i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, permet prendre el pols del circ del nostre país, que no deixa de sorprendre i que gaudeix d’una molt bona salut. Des de dijous 11 de maig, un total de 39 companyies han mostrat els seus espectacles a la capital del Baix Camp que, durant quatre dies, ha acollit més de 100 representacions i s’ha convertit en la vitrina del millor circ nacional i internacional a Catalunya.

Acte d'inauguració del La Fira del Circ de Catalunya a Reus: "Trapezi 2017"Enguany la Fira del Circ ha estrenat una nova direcció artística a càrrec de Leandro Mendoza Artagaveitia (Cíclicus Espectacles S.L.), començant una etapa amb l’objectiu de consolidar una fira Trapezi amb identitat territorial que esdevingui una eina imprescindible per al circ de Catalunya i un referent en el sector professional a nivell estatal i  internacional.

En quant a la programació artística, el Trapezi ha ofert espectacles de companyies catalanes, estatals i internacionals de diverses tendències, formats i tècniques, on la principal novetat d’aquest any ha estat l’inici a l’ajuda a la coproducció d’espectacles. Trapezi treballa amb la intenció de generar una xarxa de coproductors que recolzin els artistes oferint-los recursos per a fer viables processos de creació i producció d’espectacles més exigents i amb equips artístics més amplis. En aquesta edició, Trapezi ha coproduït amb altre mercat estratègic, el Sismògraf d’Olot, el muntatge MiraT, de Circ Pànic, un espectacle de perxa xinesa amb música en viu que s’ha pogut veure dissabte i avui diumenge a la Plaça de la Patacada.

Una programació per a tots els gustos i tots els públics

Els protagonistes del Trapezi, com sempre, han estat els espectacles de carrer, que conformen un 80% de la programació. Carrers i places de Reus han reunit milers de persones que s’han aplegat a veure les propostes dels artistes a l’aire lliure tot i la previsió inicial de pluja. 

Els espectacles de sala han tingut també una molt bona afluència de públic en totes les seves funcions. S’han exhaurit les entrades de tots els passis d’Udul de Los Galindos, que han instal·lat la seva Iurta al Parc Sant Jordi durant els dies de la Fira, alguns dels passis de Möbius, de Miguel Gigosos al Teatre Bravium,la funció de Le fin demain de Zirkus Morsa, les de Pulso d’Atempo Circ a la Palma i també la majoria de funcions d’Invisibles, delCirc d’Hivern de l’Ateneu de 9Barris, proposta que, a part de les funcions programades, ha realitzat també les funcions escolars per a més de 500 alumnes. La bona acollida dels espectacles de sala ha fet que diumenge al migdia s’haguessin venut 2.042 entrades i repartit 897 invitacions entre premsa i professionals.

El Cabaret, la producció de gran format de Trapezi al cor de Reus

En aquesta edició tampoc hi ha faltat el Cabaret que com a novetat s’ha pogut veure cada nit a la Plaça del Mercadal (enlloc de l’habitual Parc Sant Jordi) presentant enguany per uns presentadors de luxe: Jordi Martínez, Joan Arqué ‘Arquetti’ i Oriol Boixader ‘ Oriolo’. Els tres pallassos, vinculats a Monti & Cia i a Rhum & Cia, han coincidit plegats després de molts anys sense trepitjar plegats els escenaris escollint el Trapezi com a esdeveniment ideal per fer la nova aparició. D’aquesta manera, el Cabaret ha mantingut l’aposta cap a la teatralització d’un format que ha funcionat molt bé els darrers anys. Cada nit, s’ha pogut veure un espectacle diferent compost per números de les següents companyies: Circ Pistolet, Toni & Mila, O’Neil Reyes, Oskar Mauricio & Diego Lopez Bueno, Ramiro Vergaz, Baltic Seaman, i Zirkus Morsa. Dijous a la nit van veure el muntatge més de 2.500 persones i les nits de divendres i dissabte la xifra va pujar fins a superar els 3.000 espectadors.

La música enguany ha anat a càrrec dels Circonautes i de Joan Garriga, cantant i líder de grups tant mítics com Dusminguet o La Troba Kung Fú.

Trapezi, mercat, producció i formació: una aposta amb força per l’espai de professionals.

Divendres i dissabte 125 professionals del circ s’han reunit a Reus. Trapezi ha incrementat la xifra respecte a la de l’any passat, fet que demostra l’interès creixen en la seva vessant de mercat de la Fira. D’aquests professionals,67 són programadors (un 12% internacionals) mentre la resta són distribuïdors, companyies, institucions i agents culturals de fins a 100 entitats diferents. Amb l’Espai de professionals, la fira s’ha convertit en un lloc de connexió entre creadors, públic, programadors culturals i professionals del circ, generant complicitats que ajudin a augmentar la presència del circ en les programacions i esdeveniments culturals a nivell local i internacional. En aquesta 21a edició, la Fira continua explotant el seu potencial com  a mercat estratègic de les arts del circ a Catalunya. A més a més, s’han acreditat per cobrir la fira 62 periodistes de 35 mitjans diferents.

Dins de les activitats programades a l’espai de professionals de la Fira, dues companyies han presentat els projectes en què estan treballant: Pablo Molina, jove artista reusenc format a Le Lido-Toulose que ha presentat el seu soloPhantôme i Los Barlou, companyia que he presentat un fragment deSet Up’, el nou espectacle que estrenaran al mes de juny.  Les dues companyies han ofert una actuació del seu procés de creació als professionals assistents, amb l’objectiu d’avançar a programadors algunes de les creacions més interessants que estan tenint lloc a casa nostra, posant el projecte a prova davant un públic entès i trobant la complicitat d’altres professionals.

Un altre dels plats forts de l’Espai de professionals d’enguany ha estat el dinar de germanor celebrat dissabte. La proposta, que es realitza per primera vegada, està pensada com a espai d’intercanvi d’experiències i networking i ha reunit uns 250 professionals i companyies al jardí La Palma, que han pogut compartir experiències i projectes d’una manera distesa en un entorn acollidor a l’aire lliure.

L’espai de professionals va de la mà amb un dels principals objectius de la nova etapa que ha encetat Trapezi en aquesta 21a edició, que consisteix en incitar diferents formes d’acompanyament i seguiment i suport entre artistes i gestors a escala estatal i internacional, potenciant especialment la fase de la producció/coproducció dels diferents formats i procedències.

Amb aquesta nova etapa, l’aposta principal de l’Espai de professionals és començar a treballar el vessant de Trapezi com a Fira i com a aparador de les creacions catalanes i de la resta de l’estat i com a referent de qualitat i visibilitat del circ més actual. En aquest sentit, es vol seguir donant visibilitat i adob al sector del circ català i també estatal, proporcionant un espai de negoci, impulsant la creació, la producció i la distribució de tots els formats i disciplines. Al llarg de la Fira s’han presentat diverses activitats dedicades al sector professional, organitzades amb el suport de l’Àrea de Mercats del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Al mateix temps, la Fira aposta per la formació a través d’El Covador, l’única trobada entre escoles professionals del circ a l’Estat, on alumnes de l’escola Carampa de Madrid i alumnes de l’escola Rogelio Rivel de Barcelona han pogut mostrar els números en què estan treballant.

2017_05_14_02_VDM 066 La Fira del Circ de Catalunya a Reus: "Trapezi 2017" foto van der Meulen 14.05.17 Reus (Baix Camp) IMAC/Ajuntament de Reus

Personatges peculiars, una aposta íntima pel circ de petit format i de firaires

Enguany el Trapezi ha apostat per donar empenta al circ de personatges excèntrics, insòlits, proposant recorreguts al llarg de la fira a través d’espectacles i descobriments de petit format, recuperant l’ambient firaire dels circs de tota la vida.

Tres personatges han estat programats al voltant de la Prioral de Sant Pere de tal manera que el públic podia realitzar un itinerari per veure’ls un darrera l’altre: Karoli, l’home roda, un personatge amb una gran passió per les rodes,One Man Big Band, el multiinstrumentista i malabarista de ritmes i melodies Señor Stets i El Senyor de les Baldufes, de la Cía. Penélope y Aquiles, una proposta que mostra un petit gran circ de baldufes.

Les Xifres del Trapezi

Durant 4 dies, Reus ha estat capital del circ i es calcula que han gaudit del Trapezi unes 100.00 persones. A més, 134 artistes de 39 companyies han visitat Trapezi. D’aquestes, 23 són catalanes, 8 de la restat de l’Estat Espanyol i 8 internacionals. Al llarg dels 4 dies de Fira, els espectadors han pogut veure més de 100 representacions, de les quals 102 han estat sessions gratuïtes i 17 sessions de pagaments. En total, s’han venut 2042 entrades i s’han repartit un total de 897 invitacions destinades a la premsa i professionals incloses.

Reus s’ha omplert de circ i ha comptat amb un total de 22 espais d’actuació, dels quals 16 han estat espais al carrer, a l’aire lliure, i 6 sales o espais tancats (entre ells la Iurta de Los Galindos instal·lada al Parc Sant Jordi). La Fira ha comptat amb un equip humà de més de 200 persones que han vetllat pel bon funcionament d’aquesta 21a edició de Trapez i perquè Reus es converteixi, durant els dies de la Fira,  en capital del circ.

2017_05_04_02_VDM 012 Presentació a Barcelona del festival de circ Trapezi de Reus.. foto van der Meulen 04.05.17 Barcelona IMAC/Cultura Reus

L’espai de professionals ha estat també a ple rendiment amb 125 inscrits dels quals 67 programadors, 13 distribuïdors i 17 companyies entre d’altres institucions, escoles, associacions i particulars de 100 entitats diferents. Cal destacar, que dels inscrits 8 han estat internacionals amb un focus important vingut del Regne Unit.

La premsa ha estat també un element indispensable de l’èxit d ela Fira. S’han acreditat 59 periodistes de 38 mitjans diferents i, abans i durant la Fira, s’han gestionat un total de 68 entrevistes.

La cloenda

Aquesta tarda a les 20:30h, la Plaça Antonb Borrell al Parc Sant Jordi acollirà el darrer espectacle d’aquesta 21ª edició:  Léger Dèmêlé de la companyia francesa Collectif à Sens Unique, una proposta de gran format que presenta una mescal d’acrobàcies lleugeres i disputes turbulentes; un esclat d’espontaneïtat, corda fluixa, malabars de cossos amb els peus, pal xinès, confusions i somriures amb sabor a llimona…un espectacle de circ còmic i àcid, on cinc individus es porten i se suporten.

1laindustrialteatrera-naufrags-24807

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.