Última fase de les obres al voltant del Columbari de Vila-rodona

S’acaba de realitzar la instal·lació del nou pont de fusta sobre el torrent del Plano que, junt amb les noves escales, permetrà l’accés directe al Columbari des del gran aparcament de l’Arbreda, que s’ha arranjat a l’altre costat del torrent.
El camí al Columbari ja té els marges al barranc consolidats i una nova pavimentació amb un revestiment continu sintètic, resistent al trànsit de vehicles, amb àrids de color terròs per millorar la seva integració en l’entorn. Una il·luminació amb làmpades tipus “led” situades a la vora de vial marcaran el límit entre vial i el torrent.
A tocar del Columbari s’instal·len unes graderies a tres nivells, que permetran a uns 120 espectadors seguir les representacions de l’època romana que s’hi realitzin, amb una molt bona visibilitat.
Amb aquestes millores dels voltants del Columbari de Vila-rodona, potenciaran l’atracció turística d’aquest equipament, de gran valor cultural i històric del nostre territori.
El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, inclou un conjunt d’actuacions impulsades per vuit municipis sota el paraigua del Consell Comarcal de l’Alt Camp amb cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) eix 6, tram local i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme. El director de l’obra d’Arranjament dels voltants del Columbari de Vila-rodona és l’arquitecte Miquel Orellana Gavaldà i l’import d’adjudicació és de 154.852,84 € (IVA inclòs).

EL COLUMBARI DE VILA-RODONA
El Columbari és un edifici funerari romà del segle I, associat al ritu d’incineració i catalogat com a BCIL. Eren sepulcres familiars que sovint acollien els lliberts i fins i tot els esclaus de la família.
L’edifici estava dividit en dues parts: el pronaos i la cel·la, on es dipositaven les urnes amb les cendres dels difunts en una espècie de nínxols adossats a les parets interiors, presidides per la deïtat a la qual estava dedicada l’edifici. En la part exterior és visible el sistema de construcció amb arcs, columnes i capitells.
El columbari de Vila-rodona és el vestigi romà més important del municipi, i de la comarca i la seva presència evidencia l’existència de molta activitat en aquesta zona en època romana. La seva importància en l’àmbit patrimonial dins la Tàrraco romana s’ha vist reconeguda, ja que des de fa sis anys aquest monument està dins el Festival Internacional de recreació històrica Tàrraco Viva,
on se celebren tres esdeveniments.
El columbari es troba sobre la primera terrassa del riu Gaià, a la comarca de l’Alt Camp, i és un dels edificis de l’època romana més ben conservats de Catalunya, i gairebé del món.
Vila-rodona i l’entorn del columbari és un indret de coincidència de moltes rutes a peu i en bicicleta, inclosa la Ruta del Cister, i compta amb el rellevant patrimoni natural del riu Gaià.
Podeu consultar més informació sobre el Columbari a: http://www.vila-rodona.cat/llocsdinteres/columbari-roma-0

DESCRIPCIÓ TÈCNIA DE LES OBRES
Graderies.
Es proposen unes graderies situades al sud-oest del Columbari, on actualment es fan representacions de l’època romana, amb un aforament aproximat de cent vint persones i en forma de mitja lluna per a una millor visibilitat. El tipus de graderies es preveuen de tipus desmuntables per evitar excavacions i fonamentacions en un terreny amb perspectiva de restes arqueològiques, i així
l’afectació de les possibles restes. Per eliminar el màxim possible l’impacte visual d’aquestes es proposen només tres nivells amb una alçada màxima d’un metre i mig (0,50 metres cadascuna). Al darrera de les grades es plantarà un mur vegetal.

Instal·lació d’aigua i electricitat.
Es portarà una conducció soterrada d’aigua fins a la zona situada al sud del Columbari des de la font del Torrent i una línia elèctrica que es connectarà a l’existent a l’edifici del Columbari.

Adequació de la font del torrent del Plano.
Actualment, per accedir a l’antiga font del poble situada dins el torrent hi ha una rampa de formigó amb fort pendent, el projecte pretén facilitar l’accés, i arranjar l’espai al voltant de la font i la mateixa font. Per l’accés es construiran esgraons formats per bigues de fusta i reomplint l’espai amb formigó armat amb fibres damunt la rampa existent i es col·locarà una barana de puntals i passamà.
L’espai del voltant de la font es netejarà, s’explanarà on sigui necessari i s’hi instal·larà una paperera, alhora s’arranjarà la caseta de les bombes que hi ha actualment, intentant integrar-la en l’espai natural el màxim possible. Pel que fa a la font, actualment és una petita obertura, en forma de mina, es proposa canalitzar un petit rajolí d’aigua en forma de font mitjançant una mitja canya o similar i revestir els voltants amb morter de colors ocres.

Reparació i pavimentació del camí del Columbari.
Amb aquesta actuació es vol millorar l’accés a un element turístic i cultural tan important com és el Columbari.
Abans de la pavimentació del camí es consolidarà el marge del barranc en tres punts amb la construcció d’un mur de formigó armat a base blocs de formigó pintats amb òxid de ferro per afavorir a la seva integració paisatgística.
Es proposa reparar el camí amb un revestiment continu sintètic amb àrids de color terròs resistent al trànsit de vehicles. Aquest tipus de paviment amb aquest acabat no té un impacte paisatgístic tan gran com l’asfalt gris estàndard i s’integra millor en un entorn natural com aquest.
Per altra banda s’instal·laran lluminàries distribuïdes al tram entre l’inici del camí a l’encreuament amb el Camí de Vilardida, l’accés al Columbari fins a arribar a la part final del vial existent. Aquestes lluminàries seran de làmpada tipus “led” situades a la vora de vial per marcar el límit entre vial i el torrent.

Formació del pont de fusta.
Actualment, a la zona d’accés del Columbari hi ha una petita zona d’aparcament per a les visites puntuals. Quan es realitzen esdeveniments de caràcter general amb una gran afluència de gent, i per tal de no col·lapsar l’accés des del poble, s’habilitarà l’aparcament de l’Arbreda, situada a l’altra banda del torrent, amb un accés independent. Es preveu la formació d’un pont de fusta per connectar aquesta gran zona d’aparcament de l’Arbreda amb el camí d’accés al Columbari.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.