Una delegació d’ ImpulsCatSud visita el País Basc

Una delegació d’ImpulsCatSud Regió del Coneixement, associació empresarial independent i sense ànim de lucre que aplega a una cinquantena d’empreses de la demarcació de Tarragona, s’ha desplaçat aquesta setmana a la comarca de Goierri, al País Basc.
L’objectiu del viatge era conèixer de primera mà el model de desenvolupament d’aquesta comarca, considerada un cas d’èxit de col·laboració públicoprivada.
El president d’ImpulsCatSud, Miquel Maria Aragonès, ha explicat que “Goierri és un exemple a seguir perquè van ser capaços d’anar tots a una per traçar un full de ruta que els ha permès capgirar una situació adversa per aconseguir uns nivells de creació de riquesa i benestar que són un referent”.
Aragonès creu que “a les nostres comarques hem d’anar en aquesta línia, aprofundir en les sinergies entre institucions i teixit empresarial i trobar fórmules per replicar aquests models d’èxit”.
La comarca del Goierri va patir una situació molt adversa amb la davallada del sector siderúrgic a finals dels anys 90. Gràcies a la creació d’una agència pública de desenvolupament econòmic que aplega a la vintena d’ajuntaments de la comarca i la col·laboració amb l’associació empresarial van capgirar la situació fins arribar a tenir la renda per càpita més alta del País Basc, un atur del 7% que es considera estructural i un 50% de l’ocupació dins del sector industrial.
Aragonès valora molt especialment que “van ser capaços de no renunciar a la seva especialització en el sector del ferro, que era on tenien el know how, però evolucionar cap a activitats de més valor afegit, el resultat són empreses competitives i molt internacionalitzades que són tractores per a tot el teixit de la comarca”. Aragonès destaca també “la col·laboració entre administració i empreses a nivell formatiu,amb uns programes d’FP Dual que tenen una elevadíssima inserció laboral perquè es fan a mida de les necessitats reals de les empreses i una Universitat que també treballa en la mateixa línia”.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.