Una exposició commemora els 100 anys del Foment Industrial i Mercantil

Una exposició commemora els 100 anys del Foment Industrial i Mercantil

 

L’exposició «Reus, motor econòmic del sud de Catalunya. 100 anys del Foment Industrial i Mercantil» –dividida en cinc grans àmbits cronològics– ofereix un recorregut molt visual i amè per la història econòmica de Reus i les comarques del Camp dels darrers dos-cents anys, des de l’esplendor de l’aiguardent en el segle XVIII –origen de la coneguda dita «Reus, París i Londres»– a la configuració del model actual, passant per l’esclat de la indústria tèxtil –veritable motor del procés d’industrialització de la ciutat– i l’espectacular boom dels anys de la Primera Guerra Mundial.

El públic, doncs, hi podrà trobar els grans sectors industrials i econòmics de la ciutat –per exemple, la indústria dels licors i del vi o l’avicultura– i les principals marques que s’han creat els darrers anys –com ara, els diferents vermuts o els electrodomèstics Crolls.
L’exposició que certifica el paper capdavanter i dinamitzador de la societat reusenca en l’economia del sud del país, representa una fita fins al moment inèdita en l’estudi, l’anàlisi i la divulgació de la història de la ciutat.

La mostra és organitzada per Reus Foment Empresarial (que celebra enguany el seu centenari) i el Museu de Reus, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i la Fundació Privada Reddis. S’inaugura aquest dimecres 20 de juny, a les 7 de la tarda, al Museu de Reus del Raval de Santa Anna, 59 i es podrà visitar fins al dia 12 de gener de 2019, de dimarts a dissabte, de 10:00 h a 14:00 h i de 17:00 h a 20:00 h.

Àmbits de l’exposició

L’exposició “Reus, motor econòmic del sud de Catalunya” està organitzada en diferents àmbits:

  • «L’època d’esplendor de l’aiguardent (segle XVIII)»
  • «L’esclat de la indústria tèxtil (segle XIX)»
  • «La crisi de tombant de segle»
  • «De l’eufòria per la Gran Guerra a la crisi de 1929»
  • «De la difícil postguerra al model actual»

Les peces més destacades de la mostra són tres. Per un costat una classificadora d’ous de la Granja Nolla, símbol de l’empenta avícola de Reus i la comarca, i una motocicleta de la marca reusenca “Reddis”, clar exemple de l’esperit emprenedor i la diversitat de l’activitat industrial de la ciutat. Finalment, remarcar una assecadora i rentadora de la marca reusenca “Crolls”, una vertadera marca de ciutat amb projecció estatal i internacional del segle XX.

Centenari de l’entitat

Al marge de l’exposició, la celebració del centenari s’articula al voltant d’una sèrie de conferències que es realitzaran en diversos espais emblemàtics de la ciutat, vinculats a la història de Foment i a la realitat econòmica del territori.

La primera d’aquestes conferències es realitzarà el dijous 5 de juliol, a les 19:00 h, a la Cambra de Comerç de Reus i la protagonitzarà el regidor de Promoció Econòmica i Urbanisme, Marc Arza, amb el títol “Reus, Ciutat emprenedora”.

La segona es farà el mes de setembre a la seu de la Fundació Reddis i comptarà amb la intervenció del doctor del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, membre del grup de recerca ISOCAC i professor de l’àrea de Didàctica de les Ciències socials, Agustí Agramunt, que tractarà sobre “Reus i la planificació viària del Camp en el temps de la Revolució Industrial”.

La tercera conferència es programarà el mes d’octubre al Centre de Lectura i l’encarregat de pronunciar-la serà el Doctor en Història Josep Fàbregas que evocarà la importància de “L’economia de Reus en el trànsit del segle XVIII al XIX”.

I la quarta i última conferència, prevista pel mes de novembre, es realitzarà al saló noble del Palau Bofarull i la pronunciarà el catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat Rovira i Virgili, Agustí Segarra, amb el títol “Reus i el segle XXI: els principals reptes”.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.