XXI edició del Festival REC de Tarragona

El Festival REC 2021 enceta una nova edició, la XXI, que durà a la ciutat de Tarragona un total de 20 estrenes, 10 d’elles a nivell de l’Estat espanyol i 10 més que són estrena a Catalunya, en el que és una de les edicions en la qual el públic podrà gaudir de més primícies, el que demostra la rellevància de l’esdeveniment durant les dues últimes dècades.

El total d’estrenes que es projectaran durant tot l’esdeveniment —que s’allargarà de l’1 al 8 de desembre en diversos espais de Tarragona— es reparteixen en les diverses seccions del festival; Opera Prima (secció a concurs), la secció temàtica F*K* Reality i les projeccions especials —Autors de Tarragona, Sessió Inaugural i cicle Visibles— a les quals se’ls uniran noves seccions que es presentaran en els pròxims dies.

Dies, projeccions i espais

El Festival REC 2021 es durà a terme durant 8 dies en diversos espais de Tarragona per tal d’augmentar l’atmosfera de festival a la ciutat i mostrar-lo, en línia ascendent respecte a anteriors edicions, com un esdeveniment que mira a tot el món per tal de dur les millors estrenes del talent emergent.

D’aquesta manera, la Sessió Inaugural del Festival REC d’enguany es durà a terme el pròxim dimecres 1 de desembre al Teatre Tarragona amb la projecció de SIS DIES CORRENTS, de la directora catalana Neus Ballús, qui serà present a Tarragona per a presentar la seva darrera pel·lícula.

Les projeccions oficials a concurs de la secció Opera Prima i les pel·lícules de la secció especial F*K* Reality —un cicle ja iniciat amb les projeccions prèvies a CaixaForum Tarragona— es duran a terme del 2 al 6 de desembre a l’Antiga Audiència de Tarragona.

D’altra banda, els passis de les Sessions Vermut estan previstes pels dies 4,5, 6 i 7 de desembre al Teatret del Serrallo, que enguany tornarà a ser un espai de projecció d’aquelles pel·lícules que són estrena i que permeten un espai de reflexió en un format de migdia, amb projeccions matinals que conviden a descobrir nous mons. Algunes d’aquestes sessions comptaran amb la presència de l’equip dels llargmetratges que es projectaran.

Un festival en contínua expansió

“Volem reivindicar el valor ciutadà i cultural del cinema i regalar al públic el màxim nombre d’estrenes a Tarragona”, explica el director artístic del Festival REC, Xavier Garcia Puerto. Ell mateix recorda que el Festival arriba al seu XXI aniversari després de celebrar, l’any passat, una edició —la del XX aniversari— molt especial, essent un dels pocs que va poder dur a terme projeccions presencials en tot el país.

“Vam marcar una fita obrint portes en un any complicat i vam presentar una proposta en línia amb una programació complementaria per tots aquelles persones que no van poder venir a la ciutat”, explica Xavier G. Puerto, al mateix temps que reitera que “enguany l’objectiu és repetir i millorar aquests objectius, celebrant la funció social que té el cinema”.

“Volem que el públic pugui disposar d’un gran nombre de títols per a gaudir”, expliquen des del festival, al mateix temps que reiteren els seu objectiu d’augmentar la massa social des de l’aposta per la qualitat de l’oferta i l’expansió cap a nous segments de públic.

Per la seva banda, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha celebrat poder presentar aquesta 21a edició del festival i ha destacat “el llarguíssim recorregut del Rec i la seva importància a la nostra ciutat”. La consellera de Cultura ha recordat l’edició anterior que, tot i marcada per la pandèmia, va demostrar la seva capacitat d’adaptació així com el gran seguiment que té a la ciutat sent dels pocs festivals de cinema en celebrar-se”.  

Opera Prima: Secció oficial a concurs

La secció oficial a concurs —Opera Prima— torna enguany amb força per a transportar-nos cap a aquelles primeres produccions de directores i directors d’arreu del món, que parteixen de la pantalla del cinema per explicar-nos què els preocupa, com veuen l’actualitat i obrir-nos el seu món personal.

“La programació d’enguany segueix la el gran nivell d’edicions passades i confirmem l’interès del festival per a mostrar els autors emergents més actuals”, explica el director artístic del Festival, al mateix temps que destaca que l’objectiu de present i futur passa per “seguir celebrant el cinema, créixer en qualitat i consolidar una massa de públic interessat en consumir aquelles pel·lícules que aporten reflexió”.

Enguany comptem amb les següents pel·lícules a concurs:

VIRGIN BLUE – Estrena a l’Estat espanyol

(Dissabte 4 de desembre / 16h / Antiga Audiència)

Després de la seva graduació, Yezi torna a casa per a cuidar de la seva àvia. És estiu i tot està ple de records que, fins llavors, hauria preferit oblidar. Però la xocant realitat està disposada a despertar-la quan descobreixi que la seva àvia ja no és la d’abans, ni tampoc la seva memòria.

PICCOLO CORPO – Estrena a Catalunya

(Dissabte 4 de desembre / 18h / Antiga Audiència)

Itàlia, 1900. Àgata és una jove, mare devota i obstinada, que es nega que el seu bebè, mort en néixer, sigui condemnat als llimbs. I mentre el seu poble li dóna l’esquena, ella seguirà la llegenda que existeix un lloc a les muntanyes on el seu fill pot ser batejat

A TALE OF LOVE AND DESIRE – Estrena a Catalunya

(Dissabte 4 de desembre / 20h / Antiga Audiència)

Ahmed té 18 anys i ha crescut en el si d’una família algeriana al París dels suburbis. Ara es prepara per a fer el salt a la universitat. Allí coneixerà a Farah, una jove tunisiana nouvinguda a París i plena d’energia.

SILENT NIGHT

(Dissabte 4 de desembre / 22:30h / Antiga Audiència)

Mentre el món s’enfronta en l’apocalipsi, un grup de d’amics es reuneixen per celebrar el Nadal en una idíl·lica casa de camp al Regne Unit. Però, per més que vulguin fingir normalitat, tard o d’hora, hauran de fer front a la idea que és la seva darrera nit.

WHETHER THE WEATHER IS FINE – Estrena a Catalunya

(Diumenge 5 de desembre / 16h / Antiga Audiència)

Miguel, la seva mare i la seva íntima amiga Andrea, hauran de sobreviure un dia més en un present que no ofereix cap esperança. Abandonar la llar o fugir cap endavant? Una pregunta que ressonarà als seus caps en un increïble viatge iniciàtic.

YOU RESEMBLE ME – Estrena a l’Estat espanyol

(Diumenge 5 de desembre / 18h / Antiga Audiència)

Aquest film produït per Spike Lee s’endinsa en al figura de Hasna Aït Boulahcen, presentada falsament pels mitjans de comunicació com la primera dona terrorista suïcida d’Europa, després dels atacs de novembre de 2015 a París.

THE ALLEYS – Estrena a l’Estat espanyol

(Diumenge 5 de desembre / 20h / Antiga Audiència)

En un barri violent i ple de rumors, un jove buscavides vol trobar-se amb la seva amant secreta, però la seva despietada mare no els posarà les coses fàcils. Les coses no sortiran segons el pla previst. 

PARÍS, (VIBRANTS) ANYS 20 – Estrena a l’Estat espanyol

(Dilluns 6 de desembre / 12h / Teatret del Serrallo)

Una radiant tarda d’estiu a París i els seus habitants es llancen al carrer. Després d’alguns mesos tancats a casa, els parisencs reben l’estiu del 2020amb ànsia i alegria.

LE BRUIT DES MOTEURS – Estrena a Catalunya

(Dilluns 6 de desembre / 16h / Antiga Audiència)

Alexandre és un instructor de l’escola de duanes del Canadà, comença a ser vigilat pels investigadors de la policia que intenten descobrir l’origen dels dibuixos sexualment explícits que estan inquietant la ciutat.

EL PLANETA – Estrena a Catalunya

(Dilluns 6 de desembre / 18h / Antiga Audiència)

Després de la mort del seu pare, Leo abandona la seva vida com a estudiant de moda a Londres i torna a Gijón, on la seva mare està a punt de ser desnonada.

KARNAWAL – Estrena a Catalunya

(Dilluns 6 de desembre / 20h / Antiga Audiència)

Cabra és un adolescent bolivià que vol ser ballarí professional. En plena preparació per a una competència de ball molt important, Cabra rep la visita del seu pare, El Corto, que va ha aconseguit una sortida transitòria de la presó per a visitar-lo.

F*K* Reality; la realitat que ha generat la post-pandèmia

A més a més de les pel·lícules a concurs, el Festival REC 2021 —seguint la línia iniciada ja en les projeccions prèvies d’aquest mes de novembre— segueix reflexionant sobre la realitat alterada que hem heretat després de la pandèmia, que es trasllada al món del cinema en forma de noves realitats, fake news i paisatges paral·lels.

El cinema, paradigma de l’escapisme i l’evasió, és alhora la pista de llançament de preguntes més profundes. I el REC, el Festival de cinema de la ciutat, agafa el relleu de les preocupacions i reflexions dels creadors contemporanis i dedica el seu programa especial a aquests nous mons de realitat, verídica o ideada, però sempre autèntica.

Les pel·lícules que reflexionen sobre aquests temes —agrupades en el Cicle F*K* Reality— que es podran veure en l’edició del festival d’enguany són:

98” SIN SOMBRA – Estrena a l’Estat espanyol

(Dijous 2 de desembre / 18h / Antiga Audiència)

Bolívia, anys 80. Genoveva, de 16 anys, intenta sobreviure les monges de la seva escola, els seus hostils companys de classe, els seus pares amargats i homes amb armes. Tot canvia el dia que coneix la líder espiritual de la seva mare.

FÓSFOROS MOJADOS – Estrena Europa / Estat espanyol

(Divendres 3 de desembre / 18h / Antiga Audiència)

Juan, Casta i Poltre. Són joves, estan furiosos, i deixen anar tota la seva ràbia continguda a través de les cordes punxants de les seves guitarres. Una pel·lícula rabiosament ‘punk’ que s’ubica a la capital colombiana de la salsa i el reggaeton.

MALGRAT TOT, FAMILIA (THE IN LAWS)- Estrena l’Estat espanyol

(Diumenge 5 de desembre / 22:30h / Antiga Audiència)

S’ha de celebrar un banquet de noces, arriba l’hora, però…no saben si apareixeran els nuvis. Les reaccions se succeeixen i cada membre de la família vol saber que està passant, mentre la càmera acompanya, segueix i reinterpreta als personatges en un espectacular pla seqüència.

Second Round; el retorn d’aquells autors i autores que ens van emocionar, ara ja transformats en figures consagrades

Enguany el Festival REC s’obre a recordar aquelles directores i directors que han passat per la graella del Festival i que ara son ja autores i autors consagrats.

Per tal de demostrar la solidesa del festival com a porta d’entrada de nous talents —i el bagatge de 21 anys de trajectòria— el REC 2021 ofereix dins de la programació d’enguany el cicle Second Round, un petit recull de les noves produccions dels responsables d’aquelles primeres pel·lícules que ens van emocionar, ja sigui en el format Òpera Prima, Primer Test o en qualsevol de les línies temàtiques del festival. Aquest és un cicle que ens els retorna com a directors i directores consagrats en el panorama cinematògrafic.

Les pel·lícules programades dins del cicle Second Round són:

ALL EYES OFF ME – Estrena a Catalunya

(Divendres 3 de desembre / 22.30h / Antiga Audiència)

Danny està embarassada de Max, però no s’atreveix a explicar-li-ho. Una obra tan arriscada com tendra que reflexiona sobre les nostres fantasies sexuals, però també sobre l’acte incondicional d’estimar. 

Hadas Ben Aroya es confirma com una de les veus futures del nou cinema israelià amb la seva segona pel·lícula, ‘All Eyes Off Me’. Un camí que ja entreveiem en el REC quan amb el seu debut, ‘People that are not me’ (2016).

¿QUÉ HICIMOS MAL? – Estrena a Catalunya

(Diumenge 5 de desembre / 12h / Teatret del Serrallo)

Una jove cineasta passa per una petita crisi de parella mentre prepara el seu pròxim projecte. En aquest, es llança a la carretera en un viatge que la portarà d’Itàlia a Mèxic, per a trobar-se amb antics amors, i preguntar-se, amb grans dosis d’humor i sinceritat, què va passar. 

La cineasta Liliana Torres —Premi Òpera Prima del Col·legi de Directors i Directores de Catalunya el 2014 pel film ‘Family Tour’— ens duu la seva nova pel·lícula en exclusiva a Tarragona, poc després de la seva estrena mundial.

COMPARTMENT Nº6 – Estrena a Catalunya

(Dilluns 6 de desembre / 22.10h / Antiga Audiència)

Laura, una estudiant finesa, haurà de viatjar sola fins la Rússia profunda i compartirà vagó de tren amb un rude miner rus, Ljoha.

El finès Juho Kuosmanen, que va guanyar el REC 2015 amb la recordada ‘El día más feliz en la vida de Olli Maki’ (també Gran Premi Un Certain Regard a Cannes), torna amb un llargmetratge profund, subtil i tendre,

Projecció inaugural: ‘Sis dies corrents’

El REC d’enguany ha organitzat la projecció inaugural amb la projecció prevista de la pel·lícula SIS DIES CORRENTS de la cineasta Neus Ballús, un film que ja ha fet la seva première mundial al Festival de Locarno, i acaba d’aconseguir l’Espiga de Plata i el Premi del Públic a la SEMINCI de Valladolid. A Tarragona, es podrà veure el pròxim dimecres, 1 de desembre, en un passi especial que marcarà l’inici del festival d’enguany.

L’estrena a Catalunya de SIS DIES CORRENTS marcarà l’inici d’una intensa setmana de projeccions en diferents espais de la ciutat. La pel·lícula relata una setmana a la vida de Valero, Moha i Pep, treballadors d’una petita empresa de fontaneria i electricitat dels afores de Barcelona. Moha, el més jove, haurà de demostrar que està preparat per substituir Pep, que es jubila. Però Valero considera que Moha “no dona el perfil”, i dubta que els clients acceptin un treballador marroquí a les seves cases. La cinta s’endinsa en els prejudicis racials a través de Valero, que dubta que els clients acceptin que un treballador originari del Marroc entri a casa seva.

Formada per sis capítols que narren les situacions que sorgeixen quan els protagonistes s’enfronten a una reparació. Cadascun correspon a un dia de la setmana laboral i es construeix al voltant de la relació que s’estableix entre els protagonistes i els clients que han sol·licitat els seus serveis.

Cicles especials: Visibles / Autors de Tarragona

Cicle ‘Visibles’

Un dels objectius dels festivals de cinema és servir d’altaveu a les realitats i canvis socials i aportar-hi les reflexions que s’hi fan des del món del cinema. Per aquest motiu, el Festival REC 2021 aposta per a connectar algunes de les produccions que ofereix en cicles temàtics que es construeixen a partir de les diferents mirades sobre un mateix univers.

Amb aquest objectiu, el festival agrupa sobta el cicle Visibles, dos treballs que centren en el seu focs en persones trans i la seva realitat, tan avui dia com  el camí que ha transitat el col·lectiu en les darreres dècades.

Amb aquest objectiu, el cicle reuneix els documents SEDIMENTOS i el treball tarragoní UNA CIUTAT DE MUSSOLS (TARRAGONA ERA UNA FESTA?) que —cadascú des del seu angle— reflexionen sobre aquest tema i posen a la pantalla persones reals que viuen i senten, a través de molt més del que són etiquetes o estereotips.

Aquest és el programa del cicle;

SEDIMENTOS

(Dijous 2 de desembre (18h) – Antiga Audiència)

Un documental únic que ens parla de qüestions tan personals —i tan universals— com la relació amb la pròpia identitat, la família, la transició corporal, l’amistat, el sexe i l’amor, la feina, la marginalitat i el desig de trobar noves oportunitats.

UNA CIUTAT DE MUSSOLS (TARRAGONA ERA UNA FESTA?) – Estrena a Catalunya

(Dimarts 7 de desembre (22h) – Teatre Metropol)

El Quim, la Carla, la Fina, la Patxitxa, la Toñi, el Sendo, l’Edu, el Gelo, la Núria, la Ció, el Dani i el Manolo són els dotze protagonistes d’aquest documental que explora la vida LGBTIQ+ de Tarragona durant el tardofranquisme i el començament de la transició.

Projeccions especials dels autors de Tarragona: Cor de Vellut

El Festival REC 2021 segueix en la seva línia de promocionar i difondre els treballs audiovisuals que neixen a Tarragona per oferir un espai en el qual els autors locals puguin mostrar els seus treballs juntament amb les millors òperes primes internacionals. 

En aquest àmbit, i junt amb el documental UNA CIUTAT DE MUSSOLS (TARRAGONA ERA UNA FESTA?) —que s’inclou tant en el cicle Visibles com Autors de Tarragona—el Festival estrena el documental tarragoní COR DE VELLUT, que forma part dels actes d’aniversari dels 50 anys de l’Esbart Santa Tecla, una entitat que va néixer amb la voluntat d’impulsar la recerca i el manteniment de la dansa i les tradicions catalanes, i que és capaç de renovar-se any rere any, aportant una visió oberta i dinàmica de la cultura.

COR DE VELLUT – Estrena a Catalunya

(Dimecres 8 de desembre (20h) – Teatre Tarragona)

Una conversa entre persones de diferents àmbits que parlen de les creacions, el llegat, i la manera de fer i treballar d’un personatge clau per entendre l’evolució de la cultura popular al Camp de Tarragona: en Jaume Guash, figura essencial del món cultural tarragoní, i un dels artífexs de la cultura popular

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.