A casa teníem un himne 

A casa teníem un himne, Maria Climent, L’Altra Editorial, 2023

Maria Climent 

Les grans novel·les (però també les obres de teatre, les pel·lícules i les telesèries!) entortolliguen trames farcides de secrets que els personatges es deleixen per amagar a la gent del seu voltant, però que, alhora, de mica en mica, probablement per anar desembafant, comparteixen amb els lectors o espectadors. Ai, els secrets… mouen el món i generen tantes i tantes històries! 

L’escriptora ebrenca Maria Climent (Amposta, 1985) ha teixit la seva segona novel·la, A casa teníem un himne (L’Altra Editorial, 2023), al voltant d’una història familiar narrada per tres dones que viuen en moments vitals molt diferents: la Remei, de més de quaranta anys, casada i amb un fill, que treballa a un hospital i està absorbida per la vida domèstica i professional; la seva germana més jove, la Marga, soltera i sense cap projecte vital prou definit, té una sensació estranya d’haver perdut el temps durant la joventut; i la seva mare, l’Erne, una mare poc maternal, que decideix marcar cap a Itàlia per emprendre un nou camí vital i deixar enrere el poble i les seves dues filles… Elles, és clar, això no ho entenen, fins al moment en què la Remei i la Marga decideixen anar cap a la Toscana… Tard o d’hora, mare i filles, malgrat les diferències i les desavinences, s’hauran d’esforçar per entendre’s i qui sap si retrobar-se en els records del passat, deixant enrere tot allò que les havia distanciat. Se’n sortiran? O cauran en el parany de l’egoisme? 

Les tres —l’Erne, la Remei i la Marga— són dones peculiars, extravagants, però, malgrat això, no seria gens estrany que, llegint A casa teníem un himne, ens sentíssim identificats amb alguna d’elles o hi puguem trobar algun paral·lelisme amb les nostres vides. Perquè sí, són especials, però plenes d’autenticitat. A més, Maria Climent ha sabut teixir una trama escrita en primera persona farcida de moments plens d’ironia —que roben somriures, de vegades, pel sentit de l’humor, d’altres per complicitat— i d’altres que irradien emocions difícils de contenir. Per tot plegat, ens hi acabem enganxant, a A casa teníem un himne. D’altra banda, Climent hi utilitza un llenguatge molt viu i directe, farcit de vocabulari i expressions propis de la varietat dialectal tortosina —que l’autora ampostina s’afanya a reivindicar i preservar—, cosa que arrossega el lector a voler-ne saber més, de tot plegat. Sens dubte, haver escollit la primera persona com a veu narrativa ens permet entrar en el pensament de les protagonistes i és així com se’ns revela, inclús, allò que voldrien callar… 

Bona lectura i, sobretot, bon inici de 2024!

Mònica López Bages 

Filòloga Catalana

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.