‘Sóc una persona que gaudeix escrivint, ho faig perquè m’agrada, m’omple’

Monika Escuer, autora de la col·lecció ‘Contes màgics de Reus’

Monika Escuer 

L’escriptora reusenca Monika Escuer acaba de publicar ‘El misteri de la Casa Navàs’, cinquè conte de la col·lecció ‘Contes màgics de Reus’. Parlem amb l’autora sobre la col·lecció i la seva trajectòria. 

Quin és l’origen dels ‘Contes màgics de Reus’? 

Fa anys que li donava tombs. A Reus, igual que a totes les ciutats del món, hi ha botigues, edificis… espais centenaris, o més que centenaris, als que els nens i les nenes no hi van, ni saben que existeixen. Volia fer contes a través dels quals els coneguessin i s’hi interessessin. Volia donar a conèixer llocs de la ciutat que potser desapareixeran, per manca de relleu generacional o per altres motius, i crec que seria una bonica manera de guardar-ne el record. 

Com els definiries? 

Són històries curtetes i fàcils de llegir. En totes hi ha algun element màgic i també en totes hi ha personatges ficticis però algun real, sigui viu o no. Són d’espais de Reus que si els infants no els coneixen, els convido a descobrir-los. 

Per què aquests espais concrets? 

El primer és l’Institut Pere Mata perquè hi treballo i l’any que es va publicar era l’any en què La Marató estava dedicada a la salut mental i vaig donar-hi tots els beneficis. Tinc una filla de 26 anys que des dels 3 balla al Centre de Lectura. Va començar la relació amb el Barato per adquirir-hi tot l’equipament i es va forjar una bona amistat. Tot i que es poden llegir per separat, el del Centre de Lectura és una continuació del Barato. El Colmado Baró és dels pocs espais d’aquestes característiques que queden sense reformar i els vaig comentar la idea del conte i els va agradar. 

I ara Casa Navàs… 

És el centenari de la mort de Lluís Domènech i Montaner i vaig pensar que era una bona idea relacionar el conte amb l’aniversari. 

Tens un perfil de lector predeterminat? 

Són històries que tant pot llegir un nen/a al que li agradi la lectura com una persona gran. El que sí que faig quan els explico en diferents espais és adaptar-los en funció dels infants que venen. 

També escrius poesia… 

Des de petita ja escrivia petits poemes. A finals de la pandèmia em vaig sumar al col·lectiu Safareig poètic. Arran d’aquí vaig començar a escriure’n. Igualment, vaig descobrir els haikus i em va suposar un repte interessant i vaig començar a fer-ne. Així que vaig publicar el poemari ‘De vida i mort floreixen les flors’ que és una recopilació d’uns i altres. 

En quin gènere et sents més identificada? 

No em defineixo, el que surt. També estic en el col·lectiu Reusenques de Lletres i ara he participat amb un relat en el llibre ‘Intrigues a la carta’. 

Parlant de relats… T’has plantejat escriure una novel·la? 

M’agrada molt fer coses, però no coses que se’m perllonguin en el temps. Una novel·la requereix molt temps i no sé si seria capaç d’acabar-la. És un treball constant durant molt temps i jo soc impulsiva. Un llibre de relats, que comencen i acaben encara que tinguin un fil conductor potser sí. Una novel·la ara no ho veig: no m’ho he plantejat. 

Com et definiries com autora? 

Una persona que gaudeix escrivint, ho faig perquè m’agrada: no tinc cap pretensió econòmica, al contrari la majoria han estat solidaris. Em fa il·lusió escriure. Mai m’hauria imaginat veure un llibre meu en un aparador o que la gent me’ls comenti: m’omple.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.