Aquells aparcaments per a carros

COM EREM
COM EREM - Fotografia de l’arxiu d’Antoni Zaragoza

 

Estampa irrepetible a la que estàvem acostumats de l’any 1922 on es poden veure carros aparcats al raval de Sant Pere prop del conegut Celler del Raïm, imatge que es repetia
a diari, excepte els diumenges: carros sense la cavalleria com si es tractes d’un taller de
reparacions. El curiós era que no tenien l’animal.

En aquells temps, quan estava en plena activitat el Mercat del Mercadal, cada dia hi feien cap els venedors de fruites i verdures. Als carrers dels voltans hi havia els assentadors de fruites i verdures que, una vegada descarregats els carros, els deixaven al raval de Sant Pere, prop de sindicat de pagesos (Celler del raïm), desenganxaven els animals i els deixaven a les quadres de l’hostal Jorba, un local molt gran que tenia unes menjadores que anaven des del raval fins el carrer de l’Hospital; allí, previ contracte, els deixaven fins a l’hora de plegar. Al migdia, carro i animal es dirigien al Mercadal a recollir tot el que havia sobrat. Les brigades municipals deixaven la plaça com una patena un cop recollits els residus produiïs.

Era una zona molt concorreguda fins al punt que la Guàrdia Urbana va haver d’establir que
els que conduïen els carros havien de fer a peu del raval al carrer La Mar i viceversa, agafant l’animal pel morral perquè s’havia donat algun cas de desbocar-se la bèstia provocant problemes.

COM SOM
COM SOM – Imatge captada per Xavi Jurío de La Guia

 

Antoni Zaragoza
Cronista

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.