Banda Simfònica de Reus ‘La Banda és un sentiment’

La Banda Simfònica de Reus (BSR) ha guanyat el Primer Premi del Festival Internacional de Bandes ‘Fe em Banda’, celebrat a Lleida. Parlem amb el director de la BSR, Juan Ramon Reverté, sobre aquest conc curs, la seva preparació i el seu significat i també comentem la història de la formació.
Com va ana ar el concurs? I la seva preparació? A finals de l’any passat ens vam plantejar participar-hi i a partir del mes de gener vam començar la planificació dels assajos i l’elecció dels convidats. Hem assajat tres cops per setmana i hem pogut comptar amb la presència dels compositors Salvador Brotons, autor de l’obra que tocàvem, Oscar Navarro (que ha fet molta música per a cinema i ha estat nominat al Goya) de qui tocàvem l’obra lliure i també un director belga, que ha dirigit bandes molt grans de València. Què significa aquest premi? A part del premi el més important és la satisfacció de com van tocar. Per a mi el premi més gran va ser veure la cara dels músics. Per a la Banda és un progrés com a grup, no només a nivell musical. Tots els membres s’impliquen moltíssim en el projecte, el fan seu, i creixen a tots els nivells: musical, professional i personal. És una responsabilitat més. Quan guanyes algun premi, és el segon en els vuit anys d’història de la Banda, la responsabilitat també creix. La gent espera un cert nivell. Comentes que es tracta d’una a banda jove, quina ha estat la seva evolució? Espectacular. No vam començar de zero ja que molts dels seus membres venien del conservatori i tenien cert nivell però és una banda molt jove; tenien entre 13 i 20 anys. Llavors teníem dues persones a punt d’acabar els estudis superiors de música i ara en són casi vint. L’evolució ha estat molt alta gràcies a la gran quantitat i diversitat dels projectes que fem: som molt actius. Quina és la procedència dels seus integrants?I el seu perfil? La majoria són alumnes del Conservatori de Reus, als que s’afegeixen membres de poblacions del voltant. El seu perfil és de persones d’entre 13 i 35 anys, ja que alguns dels joves que et comentava dels inicis de la Banda encara continuen al peu del canó. El 90% dels membres són estudiants de música en diferents graus al conservatori.
Per què venen? Quina és la seva motivació per incorporar-s’hi? Els membres de la Banda coincideixen amb altres alumnes al conservatori i molt sovint són ells els que conviden als futurs nous membres a afegir-s’hi. En altres ocasions han estat alguns dels assistents als nostres concerts en concursos els que s’han interessat… però sobretot el boca/orella entre ells. A més realitzem projectes que són molt engrescadors com tocar amb els Brams, amb el cantautor Joan Rovira… són activitats diferents. Quin és el ritme de treball de la a Banda al llarg de l’any? La temporada comença al setembre amb les festes de Misericòrdia i posteriorment el concert de Santa Cecília, un dels més seriosos que fem. El 3 de gener fem el concert d’aniversari i sempre que sigui un concert diferent i original. Durant els mesos d’abril, maig i juliol organtizem el cicle ‘Reus a 4 bandes’, que se celebra al Teatre Bartrina, en que convidem a tres altres bandes i tenim l’oportunitat de tocar amb elles i també, naturalment, la Festa Major de Sant Pere. I el seu esperit? ‘La força de la ilusió’. La Banda és un sentiment; ens mou la il·lusió i la capacitat de treball. Tot i que és molt difícil ja que els membres són molt joves i tenen moltes coses, però responen molt bé. Com és la rebuda de la Banda quan actua fora? Qui ines expectatives desperta la BSR? Coneixen el nostre estil i tenen molt bones referències nostres. Som molt joves però els seus membres estan molt conscienciats del que fem

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.