‘Bartrina Territori Creatiu és una plataforma col·lectiva horitzontal cultural’

Francesc Cerro-Ferran Membre del Bartrina Territori Creatiu
Francesc Cerro-Ferran Membre del Bartrina Territori Creatiu

Bartrina Territori Creatiu

Ha nascut Bartrina Territori Creatiu, un nou espai de creació artística a la ciutat. Parlem amb Francesc Cerro-Ferran, director d’ ‘El primer pas’, el seu primer treball escènic.

Com definiries Bartrina Territori Creatiu?

Un espai de creació, col·lectiva, contemporània, amb dramatúrgies compromeses de denúncia, femenistes, arriscades i amb llenguatges escènics no convencionals i inclusius, però sobertot una plataforma col·lectiva horitzontal cultural: tot es decideix en grup, no hi ha una direcció artística marcada. A banda de fer espectacles hi ha una part pedagògica molt important, a partir de la qual neixen les idees per a nous espectacles.

Quin és el seu origen?

Neix d’unes converses amb el regidor de cultura a partir del projecte Bartrina 2020, en el qual vam veure que hi ha gent molt potent a casa nostra que treballa a nivell profesional. I més enllà de tenir aquest nord que és Barcelona, podem reivindicar Reus com un espai real, potencial, just i necessari de producció de primera línia, i amb qualitat, d’espectacles de teatre contemporani. Aquesta idea va prendre forma sobre com posar en comú els treballs de totes les companyies de la ciutat perquè convisquessin en un mateix projecte. Anem a compartir: com més compartim, més en sabrem, més forts serem i més oportunitats d’arribar a molt més públic.

Com ha estat el procés d’unir les diferents companyies?

Hi ha d’haver una voluntat clara de voler fer coses més enllà del grup. S’ha de destacar aquesta predisposició total d’aquestes companyies ja des del primer moment en que se’ls hi va comunicar la inciativa per participar-hi. És un escenario ideal per a que poguem crear coses molt bones.

Parla’ns del seu vessant pedagògic…

Cada dimarts farem un laboratori en que les persones que hi siguin, lliurement, aportin el seu coneixment per enriquir el grup. Més enllà hi haurà cursos específics, que es realitzaran cada dos o tres mesos, amb una matèria concreta impartida per professionals de reconegut prestigi.

Està obert a tothom?

És un escenari obert a tothom. Evidentment pensem que queda molt clar que no està pensat per a persones que només volen passar l’estona. Són persones amb inquietuds culturals i compromeses amb aquestes dramatúrgies contemporànies de denúncia. Estem oberts a tothom, no hi ha criteris de discriminació, ara bé: aquelles persones que s’hi vulguin unir és perquè tenen aquesta inquietud teatral, volen anar més enllà i volen participar en un projecte comú que vol crèixer fins arribar a ser un referent dins la dramatúrgia contemporània actual.

Què ens pots avançar d’ ‘El primer pas’?

No és un espectacle teatral convencional perquè el que farem és posar en escena el manifest fundacional a partir del qual nosaltres volem tirar endavant. Hi participen gairebé una vintena d’actors, actrius i artistes de casa nostra. Penso que serà una bona declaració d’intencions del que volem ser i del que hauríem de ser. Sobretot serà una mostra molt gran de la gent de casa nostra que val, que té talent i que té ganes de fer coses que transcendeixin al nostre territori.

Quins són aquests artistes que hi participaran?

Entre d’altres, Aida Pitarch, Maria Bravo, Soraya Àvila, Ernest Feliu, Rosa Prieto, Cristina Cabré, Irene Benavent, Gerard Pla, Montse Viladés, Elisabet Márquez, Rut Enguita, Anna Fortuny, Albert Galcerà, Georgina Llauradó i Xavier Grasset.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.