Cambrils celebra les ‘Jornades per la Igualtat de Gènere’, del 8 al 29 de març

“Per les que van obrir camí i per les que han de venir” és el lema d’enguany de les Jornades per la Igualtat de Gènere de Cambrils, que es portaran a terme del 8 al 29 de març. Amb aquesta dedicatòria il·lustrada per la feminista @tresvoltesrebel Ame Soler Escrivà, el cartell de les jornades fa un agraïment a totes les dones que han lluitat per la igualtat de gènere en el passat i implica a les actuals i futures generacions en la necessitat de continuar treballant.  

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, i la regidora d’Igualtat, Ingrid Duch, han presentat el programa d’activitats de les jornades, que parteixen de la voluntat de visibilitazar totes les accions que es duen a terme al municipi, i per això també inclouen diferents actes i iniciatives organitzades pels instituts de secundària i les entitats de dones de Cambrils.  

Com a novetats d’enguany, l’alcalde de Cambrils ha destacat la implicació de l’alumnat de diferents instituts en l’acte del Dia Internacional de les Dones i la recuperació del tradicional dinar de les dones, que organitzen conjuntament l’Associació de Dones Amunt i l’Ajuntament. Oliver Klein també ha mencionat la taula rodona que organitzarà Ràdio Cambrils sobre el paper de les dones als cossos de seguretat i emergències i ha recordat que des del passat desembre Cambrils té la Cap de de Policia Local amb més graduació de tot Catalunya.  

La regidora d’Igualtat, Ingrid Duch, ha explicat que la programació és fruit d’un treball tarnsvesasl i amb mirada interseccional, dut a terme per diferents departaments i entitats municipals, impulsades per l’Àrea de Polítiques d’Igualtat. “Aquest govern té molt clares les múltiples barreres que hem de trencar per erradicar el masclisma i garantir una vida lliure de violències masclistes a la nostra ciutadania”, ha afirmat la regidora. “Sabem que tenim un llarg camí per recórrer però també la ferma voluntat política de revertir-ho”, ha conclòs Duch.  

La programació s’iniciarà el 8 de març a les 11:30 hores amb la Lectura del manifest del Dia Internacional de les dones a la plaça de l’Ajuntament. En aquesta ocasió, a banda del manifest institucional, els instituts Cambrils, Mar de Frau, Col·legi Vidal i Barraquer, Joan Ardèvol i la Unitat d’Escolarització Compartida han elaborat els seus propis manifestos que llegiran durant l’acte. A més, un grup d’alumnes del Joan Ardèvol oferirà una actuació musical molt especial.  

El dia 8 a les 12 hores també es podrà seguir en directe per Ràdio Cambrils la taula-rodona “El paper de les dones als cossos de seguretat i emergències” amb la participació de dues agents de la Policia Local de Cambrils, dues agents dels Mossos d’Esquadra i una bombera del Parc de Cambrils.  El mateix dimecres a les 14 hores se celebrarà el Dinar de les Dones de Cambrils, obert a totes les dones del municipi, qye aquesta vegada organitza l’Associació de Dones Amunt amb la col·laboració de l’Ajuntament. 

L’endemà, dia 9, a les 18:30 hores l’Associació Cultural de Dones l’Alba organitza la xerrada col·loqui “Successions en clau de gènere” al Centre Cultural. Aquest mateix dia, a les 19:30 hores, al Molí de les Tres Eres, s’inaugura l’exposició “Dones en lluita. Conflictes laborals a la indústria tèxtil de Tarragona (1961-1980)” produïda pel grup de recerca ISOCAC de la URV. Aquesta exposició fa un recorregut per la història de les treballadores de la multinacional tèxtil tarragonina Seidensticker-Valmeline, i serà comentada amb a comissària Sara Masalías Palou. 

En aquestes jornades s’ofereixen dos tallers oberts a la ciutadania. El dissabte 11 s’ha programat el taller “La vida upside-down: workshop d’iniciació a les postures invertides i de superació personal” a càrrec de Dúnia Soriano Celma, i el diumenge 12, arran de la bona rebuda l’any passat, es tornarà fer el taller de “Defensa personal femenina” per a dones majors de 14 anys a càrrec de la Secció Sindical UGT de l’Ajuntament de Cambrils i la Policia Local de Cambrils. 

Pel que fa a les xerrades, les jornades aborden els temes de la menopausa, el feminisme decolonial i la vellesa. La primera de les tres xerrades programades serà el 14 de març, l’oferirà  Bàrbara Munar Torres, dietista especialitzada en menopausa i climateri, i es titula “Alimentació saludable per a reines sense regla”.  

El dimecres 22 la segona ponència parlarà de feminisme decolonial, interseccionalitat i feminisme antiracista amb membres de l’Escuela Feminista Descolonial de Tarragona i Red Antirracista Tarragona, i el dimecres 29 Anna Freixas Farré farà un recorregut pels drets humans i concretament els drets de les dones a la vellesa amb la conferència “Els anys t’escauen”.  

A nivell cultural, les jornades inclouen diversos actes pensats per diferents públics. Per al públic familiar i infantil, el divendres 17 s’ha programat la sessió “Contes de cap per avall” a càrrec de la narradora i titellaire Glòria Arrufat, i el diumenge 19, l’espectacle “Mirada de Maga” de las Niñas del Mago, inspirat en històries reals protagonitzades per dones. 

Per al públic adult, el dia 10 podrem gaudir de l’adaptació en format monòleg còmic de la pel·lícula “Shirley Valentine” de Willy Russel, amb la direcció de Vicente Cañon Verdasco i protagonitzada per Anna Xantal Sanou. Seguint amb l’agenda cultural, el dia 22 el Cor Ciutat de Reus oferirà a la Cripta de l’Ermita el concert En veu de dona amb un repertori integrat per algunes de les millors cantants del moment. 

A més, també hi haurà una sessió restringida a les persones participants del Club de Lectura de la Biblioteca Josep Salceda i Castells, amb la presència de Pilar Codony, autora del llibre Distòcia. 

D’altra banda, tots els dijous a la tarda d’aquest mes de març es durà a terme el taller que promou l’autocura i la creació de xarxa comunitària “Espai de veïnes: trobada, cura i creativitat” del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, obert a totes les dones de la ciutat. Finalment, cal destacar que els diferents instituts de secundària han organitzar nombroses activitats, també incloses al programa. 

PROGRAMA D’ACTES 

JORNADES PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE 2023 

Dimecres 8 de març 

  • 11:30h a 12:15h Lectura institucional + acte commemoratiu DIA INTERNACIONAL DE LES DONES 

A càrrec de l’alumnat dels centres de secundària: INS Cambrils, Institut Escola Joan Ardèvol, INS Mar de la Frau, Cardenal Vidal i Barraquer i UEC-Unitat d’Escolarització Compartida. Amb l’actuació d’un grup d’alumnes del Joan Ardèvol.  

Lloc: Pl. Ajuntament 

  • 12:00h Taula-rodona:El paper de les dones als cossos de seguretat i emergències amb la participació de dues agents de la Policia Local de Cambrils, dues agents dels Mossos d’Esquadra i una bombera del Parc de Cambrils. 

Emissió en directe per Ràdio Cambrils. 

  • 14:00h  Espai de trobada: Dinar de les Dones de Cambrils 

    Preu: 23 €.Pagament i tria del menú a la seu de l’Associació de Dones Amunt al Centre Cívic Les Basses, fins el dia 2/3/23. 

    Lloc: Restaurant Moraima 

Organitza: Associació de Dones Amunt i Ajuntament de Cambrils 

Dijous 9 de març  

18:30h Xerrada-col·loqui: Successions en clau de gènere a càrrec d’un professional de l’advocacia, màster en Dret i Pràctica Jurídica i amb diversos cursos a l’Institut Superior de Dret i Economia (ISDE). 

Lloc: Centre Cultural. Sala d’actes 

Organitza: Associació Cultural de Dones l’Alba 

19:30h Inauguració exposició: Dones en lluita. Conflictes laborals a la indústria tèxtil de Tarragona (1961-1980) produïda pel grup de recerca ISOCAC de la URV.  

L’exposició fa un recorregut per la història de les treballadores de la multinacional tèxtil tarragonina Seidensticker-Valmeline. Tot seguit visita comentada a la mostra amb la comissària Sara Masalías Palou.  

Lloc: Molí de les Tres Eres 

Organitza: Campus Extens de la URV i Museu d’Història de Cambrils. 

Divendres 10 de març  

21:00h Teatre: Shirley Valentine de Willy Russel.Direcció Vicente Cañon Verdasco. Protagonitza Anna Xantal Sanou. 

Adaptació de la pel·lícula en format monòleg còmic que ens parla de la possibilitat de canvi i el coratge de viure, d’una manera vital, senzilla, tendra i divertida. 

La Shirley és una dona de mitjana edat que mentre prepara el sopar, com cada nit, al seu marit parla amb la paret i beu una copeta de vi. Un dia la seva amiga Jane li regala un bitllet d’avió per anar juntes a Grècia. La proposta trasbalsa la Shirley, que intueix que aquest viatge no només es a un altre país, sinó a retrobar-se amb la dona que era abans. 

Preu entrada: 5€.Venda d’entrades a  www.codetickets.com 

Lloc: Teatre del Casal Parroquial 

Organitza: La Teca Teatre amb el suport dels departaments de Cultura i Polítiques d’Igualtat. 

Dissabte 11 de març  

11:00 a 13:00h  Taller: La vida upside-down: workshop d’iniciació a les postures invertides i de superació personal a càrrec de Dúnia Soriano Celma. Llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. 

Activitat gratuïta. Per a persones a partir de 18 anys. Es recomana portar aigua i roba còmode. 

Inscripció prèvia fins el 9/3 a https://forms.gle/YD71LwxLvhKNaDvq9 

Lloc: Casal de la Gent Gran. Sala Gimnàs 

Diumenge 12 de març  

10:00 a 14:00h  Taller: Defensa personal femenina a càrrec de la Secció Sindical UGT Ajuntament de Cambrils i la Policia Local de Cambrils. 

Activitat gratuïta. Per a dones a partir de 14 anys, les menors d’edat hauran d’anar acompanyades d’una adulta. 

Inscripció prèvia fins el 10/3 a https://forms.gle/aTzcGfVFkkiaceSD8  

Lloc: Carpa zona esportiva. Cambrils. Av. de l’Esport S/N 

Organitza: Secció Sindical UGT Ajuntament de Cambrils i Policia Local de Cambrils 

Dimarts 14 de març 

19:30h  Xerrada Alimentació saludable per a reines sense regla a càrrec de Bàrbara Munar Torres. Dietista especialitzada en menopausa i climateri. Autora del Llibre “Reinas sin reglas”  Ed. Grijalbo. Instagram @hablandodenutricion     www.reinassinreglas.com 

Lloc: Centre Cultural. Sala d’actes 

Organitza: Departament de Cultura  

Divendres 17 de març  

17:30h  Espectacle familiar: Contes de cap per avall a càrrec de Glòria Arrufat. Narradora i titellaire. 

I si el valent lleó té por d’una formiga?! I la nena ploramiques és forta com un roure i venç al dolent de la pel·lícula?! Capgirem el contes de cap per avall així cap semblarà el que era i tot serà diferent. Potser coneixereu els personatges, però el què els passarà serà molt diferent! Voleu sorpreses? Jo us n’explicaré unes quantes! 

Lloc: Biblioteca Josep Salceda i Castells 

Gratuït.  

Organitza: Departament de Polítiques d’Igualtat i  Biblioteca Josep Salceda i Castells. 

Diumenge 19 de març  

17:30h  Diumenges al teatre: Mirada de Maga a càrrec de las Niñas del Mago. 

Un espectacle de màgia inspirat en històries reals protagonitzades per dones. Benvinguts/des a l’espectacle de màgia fet des d’una altra mirada, Mirada de Maga. 

Preu entrada: 4 € – Venda d’entrades a www.entradium.com 

Lloc: Teatre del Casal Parroquial 

Organitza: Departament de Cultura 

Dimecres 22 de març 

19:00h  Xerrada Parlem de feminisme decolonial, interseccionalitat, feminisme antiracista amb membres de l’Escuela Feminista Descolonial de Tarragona i Red Antirracista Tarragona  

Lloc: Local d’Entitats de l’Eixample Platja (C/ Cristòfor Colom 32-34) 

Organitza: PICI (Projecte d’Intervenció comunitària Intercultural) 

Diumenge 26 de març   

19:30h  Concert: En veu de dona a càrrec delCor Ciutat de Reus. 

Un concert amb un repertori integrat per algunes de les millors cantants del moment. 

Preu entrada: 10 € – Venda anticipada a www.codetickets.com 

Lloc: Cripta de l’Ermita 

Organitza: Departament de Cultura 

Dimarts 28 de març 

18:00h  Sessió Club de lectura adult: Distòcia de Pilar Codony, amb la presència de l’autora. 

Organitza: Biblioteca Josep Salceda i Castells. Activitat subvencionada pel programa Lletres en Viu de la Institució de les Lletres Catalanes. 

Activitat restringida al Club de Lectura 

Dimecres 29 de març 

19:00h  Xerrada  Els anys t’escauen  a càrrec d’Anna Freixas Farré, feminista i professora d’universitat jubilada barcelonesa i que viu a Córdoba. Autora del llibre “Yo Vieja” de Capitan Swing Ediciones.   

La ponent  ens fa un recorregut pels drets humans a la vellesa i, concretament, pel drets de les dones, sintetitzats en tres principis que li semblen fonamentals : la llibertat, la justícia i la dignitat. 

Lloc: Centre Cultural. Sala d’actes 

 Organitza: Departament de Cultura 

TALLER Espai de veïnes: trobada, cura i creativitat    

Creem entre totes un espai on siguem cuidades i protagonistes.  Vine a mimar-te, a un espai setmanal de cura i benestar emocional comunitari, on fomentar l’apoderament i la coneixença de nosaltres mateixes i les altres, a través de l’escolta activa, dinàmiques relacionals i l’artteràpia.  

Amb les referents de Benestar Emocional Comunitari de l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils i el PICI.  

Gratuït  

Dies 2, 9, 16, 23 i 30 de març. Cada dijous de 17:30h a 19:00h.   

Lloc: Casal de la Gent Gran  

Organitza: Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils i PICI (Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural) Benestar Social de Cambrils  

Més info: Tel. 669 16 25 06 / 662944208  

www.facebook.com/pici.projectedintervenciocomunitariaintercultural 

ACTES DELS CENTRES DE SECUNDÀRIA DE CAMBRILS 

CENTRE EDUCATIU Actes relacionats amb la commemoració del 8M 
INS CAMBRILS Xerrada a càrrec de l’escriptora Susana Rubio i taller de xapes (4rt ESO). Participació a la lectura del manifest. 
INS LA MAR DE LA FRAU Cartell informatiu i divulgatiu 8M (1er ESO). Participació lectura manifest (2on ESO). Estudi de dones científiques i del moviment “No more Matildas” (3r i 4rt ESO). Publicació d’un article relacionat amb el 8M a la revista del centre. 
INS RAMON BERENGUER Elaboració d’un rusc lila amb hexàgons amb frases o fotografies de dones importants de la història (1er ESO). Decoració de les escales de l’edifici principal (2on ESO). Qüestionari per equips sobre el 8M i presentació audiovisual (3r ESO). Activitat de reflexió “present- passat- futur” (4rt ESO i 1r BAT). 
CViB Obra de teatre “El diari de l’Àvia” (4rt ESO) Participació a la lectura del manifest. 
INS HOTELERIA I TURISME i PTT Concurs artístic “Dibuixem la igualtat” (Adreçat a tot  l’alumnat dels centres). 
UEC Participació a la lectura del manifest. 
IE Joan Ardèvol Participació a la lectura del manifest. 
Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.