Reus celebra l’ Any Amorós

La ciutat de Reus commemora aquest 2023 l’Any Amorós amb un extens programa d’activitats que es coordinen des del servei de Biblioteques Municipals i que s’organitzen des del mateix Ajuntament i també des d’altres entitats i col·lectius, com el Centre de Lectura, els consorcis dels teatres Bartrina i Fo rtuny o el Centre de Recursos Pedagògics, entre d’altres. La presentació del calendari s’ha dut a terme a la Biblioteca Central Xavier Amorós i ha servit per presentar la comissària de l’any commemoratiu, Maria Lluïsa Amorós. 

Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha explicat que “des de l’Ajuntament volem aprofitar tot l’any per commemorar el centenari del naixement de Xavier Amorós: actor i testimoni de fets cabdals; paper de baula entre generacions separades per una Guerra Civil; reconegut, respectat, estimat i proper. El seu nom està indissolublement lligat a la memòria del Reus contemporani i a la crònica de la construcció de la Catalunya democràtica. Ens ha deixat el relat de la ciutat dels darrers setanta anys”.

El tret de sortida del calendari de l’Any Amorós serà aquest dimecres dia 1 de març, a les 19:00 h, a la Biblioteca Central Xavier Amorós, i anirà a càrrec de la comissiària i d’Elena de la Cruz Vergari, directora de l’editorial Obrador Edendum, que ha publicat l’obra de Xavier Amorós. L’acte està organitzat conjuntament amb els Serveis Territorials de Cultura, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha fet un repàs de les activitats més importants programades, entre les quals, a part de la conferència inaugural, ha remarcat l’espectacle que es farà el dia 1 d’abril al Teatre Bartrina, titulat “I jo et diria Amorós”, dirigit per Rosa Mateu. Recasens, que ha posat en valor la taula ciutadana creada per a la commemoració, ha explicat que el calendari restarà obert perquè totes les persones, institucions o col·lectius que vulguin afegir-hi propostes, puguin fer-ho al llarg de l’any. 

En les activitats previstes també en destaquen les que s’han organitzat al voltant de la poesia d’Amorós i que són el tema principal del programa “Març marçot, versos per tot” que, a iniciativa de les Biblioteques Municipals, reuneix tota l’activitat poètica de la ciutat al voltant del Dia Mundial de la Poesia, el 21 de març. Es llegiran versos d’Amorós a la Cambra de Comerç, al Centre de Lectura, a la plaça de la Llibertat, a l’Hospital de Sant Joan, als instituts (a través del programa Poetry Slam), a les botigues, als Mercats de Reus i a les biblioteques. 

La comissària de l’Any Amorós

L’encàrrec del comissariat de l’Any Amorós s’ha fet a Maria Lluïsa Amorós Corbella, filla de Xavier Amorós i novel·lista i professora catalana. Llicenciada en Filologia Hispànica i Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, delegació de Tarragona (avui URV) és catedràtica de Llengua Catalana i Literatura, i ha exercit la docència en l’ensenyament de Secundària a l’INS Gaudí de Reus.

En el camp de la literatura, ha treballat sobretot la novel·la i la novel·la juvenil. Des del seu debut, l’any 1986, amb “Poppis i Isolda”, ha publicat molts títols en llengua catalana. Amb “Aquella tardor amb Leprechaun” va obtenir un Premi Vaixell de Vapor 1987. Recentment ha estat finalista del premi Ramon Llull amb la novel·la “Els nens de la senyora Zlatin”. 

En la seva figura coincideixen diversos dels elements que l’han feta especialment indicada pel càrrec de comissària de l’Any Xavier Amorós:

  • Per una banda la seva trajectòria professional com a professora de llengua i literatura catalanes a secundària ente joves adolescents, quan un dels objectius de l’Any és el de fer conèixer la figura de Xavier Amorós entre el públic més jove que ja no l’ha conegut directament
  • La seva faceta d’escriptora d’obres reconegudes amb premis nacionals
  • La seva proximitat amb la figura de Xavier Amorós, que com a filla li confegeix una privilegiada mirada cap a la seva figura i la seva obra i n’esdevé clarament un referent, juntament amb el seu germà
Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.