Cambrils celebra tallers cognitius amb persones amb Alzheimer

El Museu d’Història de Cambrils, en col·laboració amb l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, va portar a terme la setmana passada el primer taller cognitiu amb persones malaltes d’Alzheimer usuàries del centre de dia Les Orenetes. L’objectiu de la prova pilot, que es va complir amb escreix, era sortir del centre i motivar les persones participants.   

L’activitat es va realitzar amb el suport de l’Associació de Familiars d’Alzheimer (AFA) Costa Daurada, que va traslladar els usuaris i usuàries fins al Centre Cultural de Cambrils, on va tenir lloc aquest primer taller amb l’art de protagonista.  

Després d’un treball previ de coneixença fet dies abans al centre de dia, el taller presencial es va dividir en dues parts. En primer lloc, a la Sala Àmbits, el grup va visitar l’exposició del 31è Premi de Fotografia Vila de Cambrils i va treballar en el procés d’informació a partir de la percepció de les imatges fotogràfiques. Durant la segona part del taller, les persones participants van poder posar en pràctica el raonament, l’aprenentatge i la imaginació amb els processos cognitius i creatius  del conscient i inconscient.  

L’accessibilitat al patrimoni cultural 

Cal recordar que el Museu d’Història de Cambrils va aprovar recentment el seu Pla Estratègic on s’especifica que cal treballar per l’adaptació de la totalitat d’espais visitables per a persones amb dificultats d’accessibilitat i diversitat funcional. L’objectiu és aprofundir en el concepte de museu social començant per conèixer les necessitats d’adaptació de cada col·lectiu i garantir l’accessibilitat universal al patrimoni cultural a través del disseny d’elements pràctics i tècnics. L’acció ara iniciada pretén actuar com a treball previ a l’establiment de propostes permanents als diferents espais museístics visitables gestionats pel museu. 

Per aquests motius, Cambrils es va sumar a la proposta “Sessions de contrast” organitzada enguany pel Servei de Museus i Béns Mobles del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i proposada al mes de maig per la Xarxa de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre.  

El programa, que ha ofert assessorament educatiu i formació a sis museus catalans per dissenyar visites i activitats per a la gent gran, ha anat a càrrec de Teresa Pérez (metgessa i psiquiatra i coordinadora del CCCB, programa Alzheimer de Barcelona, de 2010 a 2021) i Janina Berzosa (coordinadora de projectes relacionats amb la salut i el benestar del Servei de Museus), membres de la Taula de Treball de Museus i Accessibilitat.  

A banda d’aquestes sessions formatives, el Servei de Museus de la Generalitat ha emprès diverses accions a tot Catalunya per capgirar  la situació de dificultats a l’hora d’accedir als museus per part de les persones grans residents o usuàries dels centres de dia. 

Finalitzada aquesta fase formativa inicial amb èxit, des del Museu d’Història de Cambrils ja es treballa amb una línia que s’ha evidenciat com a imprescindible després del tancament i l’aïllament patit per molt persones grans durant la pandèmia. El museus i la cultura són una eina potent per revertir una situació que precisa de presencialitat, contacte directe i atenció continuada. 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.