Caputxina (Tropaeolum majus)

Caputxina (Tropaeolum majus)

Herbàcia anual enfiladissa, procedent de Perú, amb tiges que poden arribar al metre de llarg, glabres, amb fulles peltades, és a dir, que el llarg pecíol surt del centre de la fulla, de limbe arrodonit de marge enter o sinuós i color verd. Les flors són prou grans, axil·lars, solitàries, amb el pedicel més curt que el pecíol; sèpals verds lanceolats; esperó de 2-4 cm corbat. Pètals de color taronja i roig, que destaquen sobre el verd de les fulles. Tenen cinc pètals lliures, els dos superiors enters i els tres inferiors amb una fina ungla i ciliats a la base del limbe ovat.

Floreix entre maig i setembre. Fruit en triesquizocarpis, amb els mericarpis més amples que llargs amb costelles rugoses. Necessita humitat però amb el sòl ben drenat perquè l’excés d’aigua podreix les arrels. Creix cultivada i de vegades naturalitzada als marges de fonts i torrents, però també suporta els sòls relativament secs i pobres, en llocs lluminosos. A ple sol s’aconsegueix la màxima floració. Aquesta planta s’empra com enfiladissa o com cobertora, perquè forma grans catifes on s’estableix. En test decora balcons i terrasses enfilant-se per les baranes o qualsevol tipus de suport.

Multiplicació per llavor a final d’hivern o principi de primavera, quan ja no hi hagi perill de gelades, i germina en 2-3 setmanes. Plagues i malalties: Pot patir plagues de pugó.

És una planta molt popular, a banda de la seua bellesa, per l’ús en medicina popular per desinfectar i cicatritzar ferides i prevenir l’escorbut. Les fulles i les flors es mengen en amanida i els fruits s’adoben en salmorra, com els taperots.

La jardineria del mes

Plantarem: jacints, clavellina i margarides.

Trasplantarem les plantes arrelades.

Entrarem les flors per protegir-les del fred.

Recol·lecció de crisantems i clavells.

Netejarem els arbustos del jardí.

Continuen les plantacions d’arbres i arbustos.

A principi de mes cal fer aportacions d’adobats de fons rics en fòsfor i potassa.

Podem multiplicar plantes bianuals. La manera de fer-ho serà arrancar, partir o esqueixar i tornar a plantar.

Farem podes importants sobre emparrats i enfiladisses per evitar que es carreguin excessivament en cas de nevades.

Cal fer una cobertura de les gespes amb terra vegetal d’un gruix aproximat d’1,5 cm.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.