Carrilet Reus – Salou per Antoni Zaragoza

Carrilet Reus-Salou

La zona de l’entrada del carrilet de Salou (que podem veure a la fotografia actual), que comprenia la cruïlla del carrer Pere IV o “El cerimoniós”, ha crescut amb diverses edificacions que li han donat un aire cosmopolita.

Cal recordar el carrilet esbufegant i enfilant per la carretera de Salou, passant per davant de les desaparegudes instal·lacions del baixador o l’estació de mercaderies. Allà ja creuava el carrer Pere IV amb destí a l’estació terminal del carrer Palosanto. Ara, a l’avinguda del Carrilet, hi trobem la vella màquina a vapor. Anteriorment estava a l’inici del passeig, però la construcció del pàrquing va recomanar un canvi urbanístic. Travessar el carrer Pere IV “El cerimoniós” era tota una odissea que es va resoldre posant un punt de guàrdia, a càrrec de la Guàrdia Urbana, per controlar diàriament el trànsit durant les hores en que circulava el tren per evitar accidents.

El perill era constant al pas del comboi, format per un automotor i diversos antics vagons aprofitats fins l’últim moment; la tractora estava tancada per protegir el viatgers però els vagons disposaven de dues plataformes que s’omplien completament. Tot un perill amb l’afegit dels conductors de vehicles, motos i bicis als dos costats de la via, pendents de que els donessin pas.

El meu amic Pere Martorell Jareño i un servi- dor, aprofitant l’amistat que tenia amb el sen- yor Rincón, el vigilant d’obra de l’edifici en construcció, vam demanar-li permís per a poder pujar a l’última planta per a realitzar aquesta i altres fotos com a testimoni d’aquell canvi. Gràcies a la seva persona avui podem gaudir-la.

Les instal·lacions, un cop clausurades, van quedar abandonades. Passat el temps va desaparèixer el material: va patir expolis, robatoris, destrosses i incendis sense que la companyia fes res per evitar-ho davant la indiferència de l’Ajuntament que, d’alguna manera, va contribuir a convèncer els reusencs i reusenques amb orquestrades cam- panyes plenes de futuristes promeses.

Carrilet Reus-Salou Actualitat
Foto: Xavi Jurio
Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.