Centenari de Josep M. Morató Aragonès

Amb un recorregut de quasi setanta anys (el 1937 va pintar el seu primer oli), Morató Aragonès —distingit el 1999 amb la Medalla d’Or de la Ciutat de Reus i amb el títol de Fill Adoptiu de Cornudella de Montsant— va formar part d’una generació a cavall de dues èpoques que, tot respectant l’herència dels mestres catalans i espanyols, s’aventurava en els nous camins que irradiaven de capitals europees com Roma o París. De tots aquests corrents, Morató en va saber extreure les ensenyances i els va adaptar a la seva personal visió pictòrica de confluència, tot mantenint un compromís infrangible amb la figuració essencial.

Considerat un dels pintors catalans figuratius més destacats de la segona meitat del segle XX, va gaudir també de l’afecte, consideració i respecte dels mateixos artistes de diverses generacions amb els quals va coincidir.

Setze anys després de la seva mort, el Centenari se’ns presenta, com el moment adient no només per recuperar el pintor i fer-lo descobrir a les noves generacions sinó per propiciar la reflexió al voltant de la seva obra i la seva aportació a l’art del segle en el que va viure.

Escenaris i activitats del Centenari: Cornudella de Montsant, Reus i Barcelona. Tres indrets fonamentals

Entre totes les activitats, destaquen la Presentació del llibreMorató Aragonès. La passió tranquil·la” , i l’exposició Morató Aragonés. Gran exposició del centenari.  

2023

Maig:

L’Any del Centenari s’iniciarà el 21 de maig (aniversari del naixement del pintor) amb la exposició documental Cornudella anys 30. Els inicis pictòrics de Morató Aragonès que tindrà lloc a l’AMA al poble prioratí de Cornudella de Montsant, on va començar a pintar, al voltant dels anys 30.

Juliol:

Dia 15: Prevista la presencia de l’Arxiu Morató Aragonès al Fòrum de Cultura del Priorat a Falset. Conferència sobre Morató, el Priorat i l’Any del Centenari (encara han de confirmar que es fa).

Setembre:  

Es faran dues exposicions fotogràfiques i documentals a Reus, simultànies i complementàries cronològicament: al Centre de Lectura (1940-1973) i a la galeria Anquin’s (1974-2006). A més, una exposició i col·loqui al Reial Cercle artístic de Barcelona i la Presentació del Llibre del Centenari: Morató Aragonès. La passió tranquil·la, escrit per M. Elena Morató i Anna del Valle.

Dia 8: Inauguració de la exposició Morató Aragonès. Percepcions literàries (Documents 1940-1973) Centre de Lectura de Reus.

Dia 8: Inauguració de la exposició Morató Aragonès. L’artista de la llum (Documents  1974-2006) Galeria Anquin’sde Reus.

Dies 9, 16, 23 i 30: Ruta Morató Aragonès i Reus per llocs emblemàtics de l’artista. La ruta es farà cada dissabte fins el 14 d’octubre a les 10:30 del matí amb 2 hores de recorregut. Inclou visita comentada a lae exposicions del Centre de Lectura y d’Anquin’s. En col·laboració amb la Oficina de Turisme de Reus.

Dia 21: Inauguració de la exposició Morató Aragonès – Una trajectòria entre tertúlies. Reial Cercle Artístic de Barcelona.

Dia 28: Primera Presentació del llibre del Centenari: “Morató Aragonès. La passió tranquil·la”. Centre de Lectura de Reus.

Octubre:

Dia 3: Segona Presentació del llibre del Centenari: “Morató Aragonès. La passió tranquil·la”. Reial Cercle Artístic de Barcelona.

Col·loquis Morató Aragonès i la seva època. Art, crítica i col·leccionisme (Reial Cercle Artístic Barcelona)

  1. Tertúlies d’art a Barcelona (1940-1990)
  2. Premsa i crítica: les mirades i les modes
  3. Figura i paisatge en Morató Aragonès

2024

Febrer: (previst pel dia 15)
Inauguració de la exposició Morató Aragonés. Gran exposició del centenari  i a la presentació del video-documental ”MORATÓ ARAGONÈS. 70 anys de trajectòria” Las dos accions al Museu de Reus.

Col·loquis Morató Aragonès i la seva època. Art, crítica i col·leccionisme (Reus)

  • Catalunya anys 40. L’art en encreuament
  • El paisatgisme com a tradició i descoberta
  • Dona i imaginari femení en l’obra de Morató Aragonès. Amb Anna del Valle

Març-Abril:

Inauguració de la exposició Morató Aragonès. Arxius documentals i fotogràfics familiars al tombant dels segles XIX-XX.Museus de Reus.

Maig:
Inauguració de la exposició Ciutats i paisatges de Morató Aragonès a l’AMA.

Presentació del llibre El Priorat de Morató Aragonès” a l’AMA.

Cloenda de l’Any del Centenari.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.