Commemoració del Dia Mundial de l’Avellana amb la campanya Per Nadal, avellana de Reus a la teva taula!

Commemoració del Dia Mundial de l'Avellana amb la campanya Per Nadal, avellana de Reus a la teva taula!

El Dia Mundial de l’Avellana se celebra aquest dimecres 9 de desembre i es realitzaran diferents accions per la promoció gastronòmica de l’avellana DOP Reus com un dels productes del territori, juntament amb el Consell Regulador de la DOP Avellana de Reus.

A les llars catalanes es van consumir 955 tones d’avellanes l’any 2019, una xifra que es vol impulsar amb un major coneixement i valorització d’aquesta fruita seca des de l’Oficina Tècnica de l’Avellana, impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i gestionada pel centre tecnològic Eurecat des de les seves seus a Vila-seca i Reus, que treballa de forma vinculada amb el sector per a la seva dinamització i promoció.

A Catalunya hi ha gairebé 9.000 hectàrees d’avellaners, dels quals al voltant del 90 per cent estan a Tarragona i el 10 per cent a Girona, d’acord amb les dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que reflecteixen que entre els agricultors que tenen avellaner, aquest acostuma a ser el seu cultiu principal, amb un percentatge superior al 70 per cent de la seva superfície.

Segons dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en aquests moments al voltant del 20 per cent de les plantacions tenen menys de 10 anys al Camp de Tarragona, el que vol dir que han d’entrar en plena producció i que és un sector amb futur.

En aquest respecte, el director de l’Oficina Tècnica de l’Avellana i tècnic del departament d’Innovació Turística d’Eurecat, Jaume Salvat, destaca que “una de les principals accions engegades se centra en donar suport al sector per a la creació de la Interprofessional de l’Avellana, una estructura que permeti unificar estratègies i que és clau per a l’organització de tots els agents”.

Altres accions estratègiques que duu a terme l’oficina són oferir suport especialitzat a la innovació als petits productors i cooperatives per millorar-ne la competitivitat i proveir el mercat amb el millor producte amb una major eficàcia i la creació d’un panel de tastadors experts oficial.

Producte de qualitat i de proximitat, DOP Avellana de Reus

Aquesta fruita seca compta amb la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Avellana de Reus, que protegeix les varietats negreta, paueteta, gironella, morella i culplana, tradicionalment conreades en una àmplia zona de les comarques tarragonines de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès i la Terra Alta. La DOP agrupa entre els seus membres a cooperatives, agrupacions de productors, empreses comercialitzadores i petits productors.

El 2019 es van comercialitzar al detall 131.208 kg d’avellana en gra amb el segell de la DOP Avellana de Reus, que van suposar un volum de negoci d’uns 3 milions d’euros.

9 de desembre, Dia Mundial de l’Avellana

El 9 de desembre és el Dia Mundial de l’Avellana i, per commemorar-lo, a Reus es realitzen diferents accions, juntament amb el Consell Regulador de la DOP Avellana de Reus per a la promoció gastronòmica de l’avellana DOP Reus com un dels productes de qualitat vinculats a la cultura culinària de la ciutat i del territori del Camp de Tarragona. Unes accions que organitza l’Agència de Promoció de Ciutat Reus Promoció.

El mateix dia 9, al Gaudí Centre, es reparteixen bossetes amb avellana DOP Reus entre tots els seus visitants fins exhaurir existències. I del 7 a l’11 de desembre els aparadors comercials de la ciutat s’han tematitzat amb l’avellana, alhora que s’hi reparteixen uns pots de vidre serigrafiats i un cartell amb la informació.

D’altra banda, des de la regidoria d’Empresa i Ocupació s’ha editat un vídeo per posar en valor l’avellana de Reus, la seva vinculació amb els reusencs i la seva aplicació en gastronomia tot l’any (gelats, orxates, torrons, pastisseria, postres o pa). Aquest vídeo, que compta amb la participació de diversos elaboradors de la ciutat, es podrà veure a través de les xarxes socials a partir del dia 9 de desembre.

El “Temps d’Avellana” 2020 es clou amb la participació d’unes 3.000 persones

Les activitats s’emmarquen en la campanya “Temps d’avellana”, que es va posar en marxa el 3 d’octubre i que ha celebrat nombroses activitats lúdiques i professionals programades per 23 entitats fins al Dia Mundial de l’Avellana. Gairebé 3.000  persones han participat en les diverses activitats celebrades, de les quals unes 1.400 són alumnat de diferents escoles que han assistit a una xerrada de la Setmana Bio a Catalunya i al concurs de dibuix organitzat per la Cambra de Reus, unes 1.400 són públic general dels tastos, visites i sortides organitzats i 112 s&oacute ;n professionals participants a les jornades tècniques. El 51,6 per cent dels participants ho han fet en accions presencials i el 48,4 per cent online.

A més, durant la campanya s’han repartit un total de 2.000 packs d’Avellana DOP Reus a través de diverses accions de promoció d’aquesta fruita seca als consumidors.

A la tercera edició del “Temps d’Avellana”, una acció per posar en valor l’avellana i fomentar-ne el consum, hi ha col·laborat el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, la Cambra de Comerç de Reus, l’Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona, la DOP Avellana de Reus, l’IRTA, PRODECA, Unió de Pagesos, l’Ajuntament de Brunyola, l’associació Avellana de Brunyola i Comarques Gironines, l’Ajuntament de Riudoms, l’Ajuntament de Vilaplana, així com el Gremi de Forners del Baix Camp, Ca Rosset i Còdol Educació.

El “Temps de l’Avellana” està coordinat per l’Oficina Tècnica de l’Avellana, gestionada per Eurecat, i és una de les accions de promoció que s’emmarquen en el Pla Estratègic per a la Valorització de l’Avellana que pretén incrementar la presència del producte en el territori de producció, millorar-ne el coneixement i el consum, i contribuir al manteniment del conreu, el paisatge i l’estructura social vinculada al sector.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.