Conveni per la digitalització dels arxius sonors de Ràdio Reus

La Unesco va escollir el dia 13 de febrer per a commemorar el Dia Mundial de la Ràdio. “La ràdio és un mitjà de comunicació únic per a celebrar la diversitat humana i constitueix una plataforma per al discurs democr&agr ave;tic.” (https://www.un.org/es/observances/radio-day)

Cada any, en aquesta data, Nacions Unides, vol incidir en algun aspecte concret de la funció d’aquest mitjà de comunicació. Aquest any 2023, hi ha voluntat de destacar el paper de la ràdio independent com a pilar per a la prevenció de conflictes i la consolidació de la pau.

Conscients de la importància del patrimoni documental sonor de la ciutat i amb la voluntat de preservar-lo i donar-lo a conèixer, aquest dilluns 13 de febrer, a l’Arxiu Municipal, s’ha celebrat aquesta commemoració posant en valor el fons digital de Ràdio Reus-Cadena SER.

L’any 2012 fruit d’un acord entre la Fundació Privada Reddis i Ràdio Reus-Cadena Ser es va procedir a digitalitzar els arxius sonors conservats a Ràdio Reus. Un total 743 enregistraments, més de 280 hores gravació d’un període que comprèn del 1935 al 2012. També, promogut des de la mateixa Fundació, es va realitzar la descripció de cadascun dels arxius.

L’any 2014, aquests fons digitalitzat va ser lliurat a l’Ajuntament de Reus per tal que s’incorporés a l’Arxiu Municipal i es preservés, ja que tenia un gran valor informatiu, cultural i històric per la ciutat.

Durant aquest temps s’ha estat treballant per posar els documents digitalitzats en accés públic així com adequar la descripció del fons en termes arxivístics i també fer accessible el catàleg amb totes les referències dels arxius: número de registre, número de sèrie, nom de l’arxiu, descripció, classe de document, format, durada, descripció temàtica, personatges que hi intervenen, etc.

En l’acte que s’ha dut a terme aquest dilluns dia 13 de febrer a l’Arxiu Municipal s’ha signat el document pel qual el fons passa a ser propietat de l’Ajuntament de Reus amb noves condicions d’ús i destacant l’accés lliure als arxius digitalitzats (prèvia sol·licitud a l’Arxiu Municipal). La descripció dels diferents arxius es pot consultar al catàleg del fons accessible a través de la pàgina web de l’Arxiu.

En l’acte hi ha intervingut per part de l’Ajuntament, la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores Juanpere i, per part de la Fundació Privada Reddis, la seva presidenta Maria del Carme Buixeda Bordallo, i el Josep Maria Martí, en qualitat de patró de la Fundació. També hi ha assistit professionals de Ràdio Reus i persones que hi han estat estretament vinculades.

En commemoració del Dia Mundial de la Ràdio, a la mateixa sala, s’ha realitzat un programa especial d’entrevistes centrat en el paper que ha tingut Ràdio Reus en la història de la ciutat i la importància de la preservació i difusió del seu fons.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.