Dolly, per Paco Llevat

Vull començar l’any escrivint sobre Dolly, una ovella que va ser el primer ésser clonat l’any 1997. Era un “clon” perquè compartia el mateix ADN que la seva mare, és a dir: les cèl·lules tenien el mateix material genètic i, per tant, es tractava de dos bessons idèntics separats per una generació.

A Dolly la van crear els científics escocesos de l’Institut Roslin agafant el material genètic d’una cèl·lula adulta procedent d’una glàndula mamària d’una ovella de sis anys, que actuà com a donant, i transferint-lo a un òvul no fertilitzat al que se li havia tret el seu propi material genètic. Llavors sotmeteren aquest òvul a una descàrrega elèctrica i començà a dividir-se formant un embrió. Aquest fet va destruir totes les teories, ja que es creia que una cèl·lula d’una part concreta del cos només podia servir per crear cèl·lules d’aquesta part, és a dir: una cèl·lula del cor només podia crear cèl·lules del cor, etc. Dolly representava moltes diferències respecte a la seva mare, malgrat que semblava una ovella normal; fins i tot va parir sis ovelles, totes elles d’una forma natural. Va ser sacrificada als 6 anys d’edat després de patir un càncer de pulmó i una artritis paralitzant, quan les ovelles com la seva mare viuen d’11 a 12 anys.

Des de 1997 s’han clonat amb èxit vaques, ratolins, cabres i porcs usant el sistema de transferència nuclear però les aplicacions científiques són ben minses. Uns investigadors de Corea del Sud van afirmar l’any 1998 que havien clonat un embrió humà però l’experiment va fracassar. És una llàstima que no s’haguessin pogut clonar persones com Adenauer, De Gasperi, De Gaulle, Marie Curie o el mateix Carlemany, i en canvi moltes vegades apareixen alguns politics (gràcies a Déu pocs) que semblen clons dels germans Marx (amb tot el respecte pels germans Marx). Recordem que Groucho Marx va dir el seu dia “La política es l’art de buscar problemes, trobar-los, fer un diagnòstic fals i aplicar els remeis equivocats”.

Què en penseu?

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.