‘Dones de la mar. Sal a les venes’ a Cambrils

Es tracta d’un recull de fotografies, dibuixos i pintures elaborat com un homenatge a totes les dones d’abans i d’ara que feien i fan feines i treballs vinculats al sector de la mar: remendadores, armadores, pescadores, patrones, marineres, mariscadores, empresàries, aqüicultores, mestres i alumnes aqüícoles, dones i filles de pescadors, secretàries, delegades de llotja, de confraries, etc. Durant anys ha estat un treball invisible, no reconegut, ni valorat i poc o gens remunerat. 

Per aquest motiu, la pescadora rapitenca Maribel Cera Chillida, durant el seu mandat com a presidenta de l’Associació Catalana de Dones de la Mar, va convèncer a dues associacions d’artistes, E&S Ebre i Segre i  Urban sketchers Terres de l’Ebre, per inspirar-se a crear petites làmines que mostrin el paper de la dona marinera al llarg del temps. Les tècniques utilitzades són diverses, destacant principalment l’aquarel·la i la tinta que ja es van poder veure l’any passat al Museu de la Mar de l’Ebre a la Ràpita. Fruit de la idoneïtat del tema i del contacte que existeix amb el Museu d’Història de Cambrils, es va tancar la possibilitat que arribés a casa nostra

Les làmines són el resultat de la col·laboració desinteressada de diferents artistes de tota Catalunya. L’exposició es completa amb un conjunt d’imatges d’attrezzo amb les dones de protagonistes que, s’han exposat simulant roba estesa en tres fileres (anys 30-40, anys 70-80, i l’actualitat).

Segons Maribel Cera, l’objectiu de la mostra és evidenciar que “la mar no fa distincions entre home o dona, que és un treball dur tant per l’un com per l’altra, que és un treball molt bonic i que enganxa”. A les comunitats pescadores litorals, qui més qui menys té una rebesàvia, una àvia, una mare, una germana, una tia, que ha ajudat o col·laborat en aquestes feines i saben el sacrifici, la voluntat i la força que exercien i exerceixen cada dia per fer-nos arribar els fruits de la mar a casa. 

Amb aquesta exposició, que romandrà oberta fins el 27 de novembre, el Museu d’Història de Cambrils inicia l’horari de només caps de setmana a la Torre del Port, que també comparteix amb l’exposició temporal de la Biennal Alejandro de la Sota prorrogada al Molí de les Tres Eres fins el 18 de setembre. Ambdós casos, l’accés és gratuït.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.