El Centre de Lectura comença la digitalització de la seva documentació del periode 1900-1936

La Biblioteca del Centre de Lectura de Reus ha començat la segona fase del projecte d’inventari, catalogació, digitalització i difusió del seu fons arxivístic, que abasta la documentació compresa entre els anys 1900 i 1936. El projecte compta amb el suport econòmic de la Fundació Privada Reddis.

La segona fase s’ha engegat immediatament després de la primera, durant la qual es van catalogar i digitalitzar 1.757 documents d’entre els anys 1859-1900. El treball va suscitar un gran interès en els usuaris, ja que durant l’any 2023 va rebre 40.886 consultes, segons han explicat els presidents del Centre de Lectura i de la Fundació Privada Reddis, Lluís Miquel Pérez i Lluís Colomés, respectivament, i la cap de la Biblioteca, Montserrat de Anciola. En aquests moments, i amb la segona fase ja en marxa, els documents que es poden consultar en línia són 2.755.

Aquesta segona fase és especialment interessant, segons Montserrat de Anciola, perquè abasta “el període durant el qual el Centre de Lectura es va establir en la seu social actual, al carrer Major”. Per tant, bona part de la documentació que es processarà a partir d’ara serà la relacionada amb el trasllat definitiu del Centre de Lectura al carrer Major i de totes les obres d’arranjament que s’hi van realitzar al voltant dels anys 20 del segle XX. Per exemple, ja s’han trobat dos documents interessants: una donació, l’any 2016, de 250 pessetes per part d’El Círcol al Centre de Lectura per a les obres de l’edifici de l’ateneu; i el pressupost de 4.273 pessetes per a les obres del sostre de l’entitat, redactat l’any 1918 pel mestre d’obres Miquel Bech.

Durant la primera fase de catalogació i difusió de l’arxiu històric del Centre de Lectura es van localitzar documents de gran valor per a l’entitat i pel patrimoni literari català. En destaquen les següents:

· Obres originals manuscrites de la Sección Dramática del Centro de Lectura, representades a finals del s. XIX al Teatre Principal, conegut com el Teatre de les Comèdies, i a principis del s. XX al Teatre del Centre de Lectura.

· Obra teatral inèdita de Ramon Folch i Camarasa. Aquesta peça, titulada Jo no he vingut a portar la pau i també No es pot servir a dos senyors, va obtenir el premi Ignasi Iglésias als Jocs Florals de Cambridge l’any 1956. El segon títol és el lema emprat per l’autor per presentar la mateixa obra al VI Certamen literari organitzat pel Centre de Lectura l’any 1959.

L’Arxiu Històric del Centre de Lectura es pot consultar a https://arxiu.centrelectura.cat/

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.