El Centre de Lectura de Reus recorda a Miquel Tarradell Mateu

Miquel Tarradell Mateu

El Centre de Lectura de Reus organitza els dies 5 i 8 d’octubre, a les 18.30, unes jornades de commemoració del centenari del naixement de Miquel Tarradell Mateu, historiador, arqueòleg, catedràtic de la Universitat de Barcelona i un dels intel·lectuals catalans més destacats del segle XX. El centenari del seu naixement és una ocasió excel·lent per recordar la seva figura, potser injustament oblidada.

Miquel Tarradell Mateu (Barcelona, 1920-1995) es va doctorar en Lletres. Va assistir als Estudis Universitaris Catalans, on va ser deixeble de Ferran Soldevila, Jordi Rubió i Pere Bohigas. Va ser un dels fundadors el 1946 de la revista clandestina de cultura catalana Ariel. Va dirigir el Servei d’Investigacions Arqueològiques de Granada i del Servei d’Arqueologia del protectorat espanyol al Marroc.

Fou catedràtic d’Arqueologia a la Universitat de València i a la Universitat de Barcelona. També ostentà la categoria de membre del Comitè Permanent de l’Associació Internacional de Ciències Prehistòriques, d’assessor del Consell d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya i vocal del I Congrés d’Història del País Valencià. Membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, va formar part del patronat de la nova Revista de Catalunya. També va ser membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. El 1977 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i l’any 1995 se li va atorgar la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats.

Els actes de l’homenatge que li retrà el Centre de Lectura començaran el 5 d’octubre amb un acte que obrirà Núria Tarradell Font, arqueòloga i filla de Miquel Tarradell; i les conferències «Etapa barcelonina de Miquel Tarradell, 1970-1995», a càrrec de Núria Rafel, professora de la Universitat de Lleida; i «Miquel Tarradell: de Jacint Verdaguer a Joan Fuster», a càrrec de Xavier Ferré, historiador. Dijous 8 d’octubre s’oferiran les conferències «Miquel Tarradell i Reus», a càrrec de Jaume Massó, arqueòleg; i «Miquel Tarradell, arqueòleg», a càrrec de Marta Prevosti, arqueòloga i vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Catalans.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.