El Museu de Reus celebra el dia de l’alliberament LGTBIQ+

El Museu de Reus celebra el dia de l'alliberament LGTBIQ+

El Museu de Reus participa a la celebració del dia de l’alliberament LGTBIQ+ juntament amb els Museus d’Art de Catalunya

El Museu de Reus, conjuntament amb els Museus d’Art de Catalunya, participa a la celebració del dia de l’alliberament LGTBIQ+. Han buscat un referent en les seves col·leccions que, en el cas de la capital del Baix Camp és el “Martiri de Sant Sebastià”, un oli atribuït a fra Joaquim Juncosa de la segona meitat del segle XVII. 

Sant Sebastià, durant uns quants segles copatró, juntament amb Sant Pere, de Reus, ha estat representat (des del Renaixement) tal com es pot veure en aquest gran oli, que mostra el seu martiri. El quadre procedeix de les antigues dependències del Palau Municipal.

Les representacions modernes del màrtir s’han fet molt populars a la cultura pop i s’ha convertit en el sant oficiós del col·lectiu LGTBI.

Aquest és el punt de partida d’una línia de treball de la comissió de gèneres i identitats de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, que vol tractar la diversitat sexual i de gènere des de diferents punts de vista.

Fa dos anys de la constitució a la xarxa museística de la comissió de treball de “gèneres i identitats”. Durant aquest temps s’ha iniciat un projecte de recerca i recuperació de dones artistes en col·laboració amb les universitats i amb diverses especialistes. Una important tasca que aviat donarà els seus fruits en un viquiprojecte i en una imminent exposició virtual col·lectiva de la XMAC.

Tanmateix, l’objectiu d’aquesta comissió s’estén també cap a la revisió crítica d’uns museus on el discurs heteropatriarcal ha estat el predominant, tot excloent, tant a les dones com a protagonistes actives de la creació artística, com a d’altres identitats de gènere i d’orientació sexual i afectiva.

La comissió inicia ara el projecte #referentsartLGBTIQ amb l’objectiu de visibilitzar i crear referents de la diversitat de les identitats, de les diferents maneres d’identificar-se, sentir-se i estimar.

Les prioritats i línies estratègiques del programa seran:

  • La formació dels equips dels museus, des de les direccions i personal tècnic fins al personal d’atenció als usuaris.
  • El replantejament d’una senyalètica i comunicació amb les persones que visiten els museus, que ha de ser respectuosa i inclusiva vers totes les identitats.
  • L’inici de diverses accions concretes, activitats i mostres temporals virtuals i presencials, col·lectives i concretes.
  • I, finalment, la revisió crítica de les exposicions permanents amb la incorporació de “referents” LGBTIQ+ .

Per començar a visibilitzar aquesta feina, tot coincidint amb el 28 de juny, dia de l’Alliberament LGBTIQ+ o dia de l’Orgull, la XMAC planteja una acció conjunta i virtual a les xarxes. Diversos museus membres de la Xarxa publicaran una obra de la col·lecció i la posaran en diàleg amb una de les lletres que configuren les sigles del col·lectiu als seus canals aquell dia amb els hashtags #referentsartLGBTIQ i #XMAC.

L’objectiu és establir un diàleg i crear referents de la diversitat. No es tracta de classificar a les persones, ni les obres d’art, ni els i les artistes. Les paraules han de servir per entendre’ns, no per etiquetar. Es tracta de fer pedagogia i mostrar la gran diversitat que s’amaga darrere de les sigles i, de pas, és un punt de partida, una autoavaluació per comprovar quins referents estem mostrant a les col·leccions dels nostres museus, què sabem del col·lectiu i quins prejudicis o dificultats hem de superar.   

En definitiva, l’objectiu és aconseguir un museu inclusiu, igualitari i integrador, educador i saludable, tot reivindicant la primera i primordial funció dels museus, la social. Es tracta de reflectir la riquesa i la diversitat de la societat perquè tothom se senti inclòs, perquè ningú se senti al marge.

MUSEUS PARTICIPANTS: Museu de l’Empordà, Museu d’Art de Cerdanyola, Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Museu d’Art Jaume Morera, Museu Abelló, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu d’Art de Girona, Museu Frederic Marés, Museus de Sitges, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Museu de la Garrotxa, Museu de Reus, Museu d’Art Modern de Tarragona, Museu d’Art de Sabadell, Museu de Lleida, Museu del Disseny de Barcelona i Fundació Palau.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.