Mont-roig del Camp proposarà canviar de nom de l’avinguda Príncep d’Espanya per avinguda de la Diversitat

Mont-roig del Camp proposarà canviar de nom de l’avinguda Príncep d’Espanya per avinguda de la Diversitat

Per tal de donar visibilitat al col·lectiu l’Ajuntament de Mont-roig del Camp es suma a la iniciativa d’introduir la bandera LGTBIQ+ entre els elements urbans

Coincidint amb la celebració internacional del 28 de juny, Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Transexual, Bisexual i Intersexual, l’equip de govern de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha donat a conèixer que portarà al debat del pròxim ple, el canvi de nom de l’avinguda de Príncep d’Espanya per avinguda de la Diversitat. Es tracta d’una iniciativa en pro de la igualtat i llibertat afectivo-sexual i que se suma a altres propostes que el consistori està duent a terme per donar visibilitat al col·lectiu LGTBIQ+.

Origen franquista del topònim Príncep d’Espanya

Arran d’una petició veïnal en què s’afirmava que el nom Príncep d’Espanya, de l’Avinguda de Miami Platja, era un topònim que feia al·lusió a la dictadura franquista, l’Ajuntament va consultar a la Direcció General de la Memòria Democràtica que va confirmar que el títol de Príncep d’Espanya correspon a una distinció creada per la dictadura franquista el 1969, emparant‐se en la “Ley de Sucesión” de 1947 i que, per tant, no és un títol històric de la monarquia.

En aquest sentit, la Llei de Memòria Històrica 52/2007, de 26 de desembre, faculta a les administracions públiques perquè preguin les
mesures oportunes per retirar elements o mencions commemoratives d’exaltació del franquisme, com és el cas del títol Príncep d’Espanya.
És per aquest motiu que des de l’equip de govern es creu en la necessitat d’eliminar els vestigis de la dictadura franquista dels carrers i places del municipi i apostar per una toponímia inclusiva i democratitzadora que mostri els valors d’igualtat que han de regir el segle XXI.

Per això, i aprofitant la commemoració del dia 28 de juny, dia de l’Orgull LGTBI es proposa el canvi de nom per el de l’Avinguda de la Diversitat. Però la reivindicació de la diversitat va molt enllà de la identitat de gènere i orientació sexual, es vol reivindicar la diversitat cultural i social que respon a la realitat que presenta el municipi i la societat que hi viu.

Altres accions per donar visibilitat al dia

També per tal de donar visibilitat a aquest dia, l’Ajuntament es suma a la iniciativa de molts municipis d’introduir la bandera LGTBIQ+ entre els elements urbans. És per això que es guarniran els fanals de les principals artèries del municipi (l’Avinguda Catalunya a Mont-roig i l’Avinguda Barcelona, Príncep d’Espanya i l’Avinguda Gil i Vernet a Miami Platja). Cal recordar que no és la primera vegada que es duen accions d’aquest tipus, doncs fa un parell d’anys ja es van pintar diversos bancs amb els colors que identifiquen al col·lectiu LGBTBIQ+.
També els departaments de Polítiques d’Igualtat i de Joventut han dut a terme al llarg d’aquesta setmana diverses propostes per donar visibilitat la diversitat afectivo-sexual que té la nostra societat. Aquest dijous es va emetre la última sessió de Directes Confinats, una iniciativa en què els joves han tingut l’oportunitat de parlar amb personatges de diferents àmbits i professions que es connectaven en directe a través de la xarxa Instagram.

Així, per tancar aquest cicle, van comptar amb Jose Mola, llicenciat amb relacions públiques i publicitat, i periodista, que col·labora amb entitats com H2O  i que, és el cap de comunicació de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) de Catalunya. També és un gran defensor dels drets LGTBI a través de les xarxes socials on té molts seguidors, i autor del llibre Menos drama y más banana, publicat el 2019.

També van comptar amb la participació d’Abel Arana, que ha escrit les novel·les Historias de Chueca o Un baile de muerte, on el col·lectiu LGTBI sempre té un gran protagonisme, i aquest 2020 ha publicat la seva última novel·la Esto te pasa por influencer.
Una proposta per parlar amb personatges públics que mostren obertament la seva orientació sexual i que poden ser referent per als joves. A més a més de l’oportunitat de conèixer de primera mà la tasca realitzada per una entitat com l’Observatori contra l’Homofòbia que ofereix serveis i mecanismes per lluitar contra la LGBTI-fòbia en totes les seves formes.

També, el Servei de Biblioteques ha preparat una selecció de lectures que parlen sobre el col·lectiu LGBTIQ, perquè qui vulgui pugui trobar a les biblioteques municipals lectures sobre aquest àmbit. Els llibres d’Abel Arana i Jose Mola que s’han presentat als Directes Confinats es poden adquirir a les dues biblioteques. Des del Departament de Joventut i per tal de donar visibilitat als col·lectius LGTBI es va prendre la iniciativa de pintar 2 de passos de vianants amb els colors de la bandera LGTBI. El primer es va pintar ahir davant del Casal de Joves de Mont-roig i aquesta tarda es pintarà el següent a Miami Platja.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.