El Port de Tarragona inaugura “Tarragona confinada. La ciutat amagada”

El Port de Tarragona inaugura “Tarragona confinada. La ciutat amagada”

Onze fotògrafs i fotògrafes vinculats a Tarragona exposen al Tinglado 1 fins al 8 de novembre una memòria gràfica del confinament a la ciutat

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha inaugurat avui l’exposició “Tarragona confinada. La ciutat amagada” acompanyat del coordinador de la mostra, el fotògraf tarragoní Pep Escoda, i la directora de Port-Ciutat, Montse Adan. La mostra fotogràfica reuneix 110 fotografies d’11 fotògrafs i fotògrafes estretament vinculats a la ciutat de Tarragona. La mostra fotogràfica recull la memòria gràfica del que ha estat el període de confinament per als tarragonins i tarragonines a través de la mirada de cadascun dels autors. L’exposició es podrà visitar fins al 8 de novembre al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona.

El president del Port ha recordat que “fa exactament 6 mesos, un 13 de març es tancaven escoles i s’anunciava un estat d’alarma, i aquest confinament obria el període de major incertesa de les nostres generacions”. I ha agraït la feina dels fotògrafs i fotògrafes ja que han aconseguit fer realitat l’encàrrec de “transformar els sentiments i les emocions en imatges tangibles” sobre l’experiència de “tota una societat posada a prova, com feia dècades que no passava”. L’acte d’inauguració ha estat conduït per Montse Adan que ha celebrat haver pogut muntar aquesta mostra malgrat el confinament i les restriccions que han suposat les mesures de prevenció i d’higiene per al funcionament del Moll de Costa que ha hagut de reinventar moltes activitats per mantenir la seva proposta culturals i de lleure. En la seva intervenció, Pep Escoda, coordinador i assessor de l’exposició i 21 vegades premiat amb el Premi Nacional Lux de fotografia professional, ha aprofitat per felicitar personalment tots els fotògrafs molts dels protagonistes.


Un xiprer en record

A la inauguració també hi ha assistit la majoria dels 11 fotògrafs que exposen al Tinglado 1: Alba Rodríguez, Cristina Serra, Montse Riera, David Oliete, Fabián Acidres, Laia Solanellas, Adrià Borràs, Àngel Ullate, Rubén Perdomo i Gerard Boyer. Ells han estat els protagonistes, junt amb Josep M Cruset, de l’acte més simbòlic i emocionant de l’arrencada de l’exposició, amb la plantada d’un xiprer de 5 m d’alçada davant del Tinglado 1, per retre un homenatge a les persones que han estat més colpides per la pandèmia i per deixar un record dels fets excepcionals que ha viscut la Ciutat de Tarragona i tot el país, en motiu de la pandèmia del COVID19. Una placa acompanya l’arbre amb aquest text “Per grans que siguin les inclemències, les arrels ben clavades en la nostra terra sempre troben la força per superar-les i enlairar-se amb fermesa”.

L’exposició presenta un total de110 fotografies, deu per cada participant, que juntes representen una mirada panoràmica dels efectes del confinament en les persones, famílies, professionals i empreses i, de manera especial, en aquells col·lectius que han estat a primera línia prestant serveis essencials. Al mateix temps, la mirada, la temàtica i l’estil de cada autor ens apropen a la visió particular de cadascun dels fotògrafs i fotògrafes sobre una etapa de les nostres vides molt excepcionals i amb un gran impacte emocional. Una part de l’obra exposada quedarà dipositada en el Fons d’Art del port i en l’Arxiu del Port de Tarragona amb la finalitat que les generacions futures tinguin una visió general i, a la vegada personal de cada fotògraf, de l’impacte del COVID19 en el teixit social i productiu de la ciutat i del territori.


Finalitats socials

L’exposició, ha explicat Josep M Cruset, “vol mostrar moltes coses que han quedat amagades durant el confinament, entre elles, la feina de moltes persones prestant serveis essencials, i també un homenatge a totes aquestes persones que han hagut de fer front a la pandèmia en primera línia”. En aquest sentit, el públic assistent podrà encarregar de les imatges exposades i els fotògrafs destinaran el 50% del que recaptin a entitats i accions socials que facin front als efectes de la pandèmia de coronavirus. El públic que visiti l’exposició també podrà comprar el catàleg de l’exposició amb un donatiu mínim de 5 euros que anirà destinat a la Creu Roja de Tarragona.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.