Els nous autobusos de Reus Transport tindran més capacitat i reduiran en un 70% les emissions contaminants

El consell d’administració de Reus Transport celebrat a principis de juliol va adjudicar a l’empresa EVOBÚS IBÉRICA SA el contracte de subministrament de tretze autobusos de la marca Mercedes Benz per al servei de transport col·lectiu urbà. L’adjudicació s’ha fet en règim d’arrendament i inclou el manteniment integral de cada vehicle i la cobertura de riscos. El cost total de 13 autobusos per 10 anys serà de 6,98 milions d’euros.

Pocs dies després del consell d’administració, el Ple del 9 de juliol de 2018, va aprovar el compromís de l’Ajuntament d’aportar a la societat municipal Reus Transport l’aportació anual necessària per fer front a aquesta renovació de la flota.

Els primers 10 autobusos, el febrer de 2019

Els nous autobusos de Reus Transport tindran més capacitat i suposaran una reducció de les emissions contaminants respecte a la flota actual. El febrer de 2019 arribaran els primers 10 autobusos i el juny de 2020, 3 unitats més.

En total, 13 autobusos per renovar completament la flota de Reus Transport, que compta amb una antiguitat mitjana de gairebé 11 anys per vehicle si s’extrapola el quilometratge realitzat: aproximadament 65.000 km/any per bus. Això significa un alt grau d’envelliment que suposa un increment d’incidències del servei per avaries mecàniques i elèctriques de totes les unitats i l’elevat temps que cal destinar al manteniment dels vehicles.

Més capacitat: 104 places per bus

Els nous autobusos augmenten la capacitat dels vehicles actuals en 16 places: de les 88 actuals es passa a 104 places: 24 assegudes i 80 de peu. El vehicle també incorpora fins a tres espais per a cadires de rodes o cotxets infantils.

Quan s’hagi renovat tota la flota, Reus Transport disposarà de tres vehicles de reserva per garantir el servei quan sigui necessari fer tasques de manteniment o reparació. Aquests vehicles de reserva seran els tres busos actuals que estiguin en millors condicions per reforçar el servei. Per tant, Reus Transport disposarà el 2020 d’una flota de 16 autobusos de 12 metres.

Sostenibilitat ambiental

La nova flota reduirà entre un 71 i un 91% l’emissió de contaminants que afecten a la qualitat de l’aire i, en un 20,5%, els gasos responsables de l’escalfament global.

Els nous autobusos són dièsel i compleixen amb escreix els límits marcats per l’Euro VI –la denominació europea que restringeix les normes d’emissió de gasos de combustió– i incorporaran un sistema de filtres que rebaixa àmpliament els valors d’emissió permesos per aquesta norma.

A més, els vehicles incorporen diverses mesures per reduir en consum i, per tant, les emissions contaminants. Els vehicles disposen de la tecnologia necessària per a la instal·lació del sistema Ecodriving, que ajuda a una conducció més eficient a partir de diverses tècniques basades en la previsió i l’anticipació. Es calcula que aquest sistema permetrà estalviar fins a un 10% de combustible, reduir els costos de manteniment, millorar la velocitat mitjana i reduir el risc d’accidents.

I l’energia generada per la inèrcia i la frenada s’emmagatzema en uns mòduls de supercondensadors per alimentar equips com l’enllumenat, la informació electrònica o la ventilació. Això permet una reducció extra de consum i emissions de C02 del 3%.

Busos més equipats tecnològicament

La gran novetat dels nous autobusos són les millores tecnològiques que incorporen els nous autobusos que permetran augmentar la seguretat, l’accessibilitat, la qualitat de la informació, i la comoditat i el confort dels usuaris. Les més destacades són les següents:

Respecte la comoditat i el confort dels passatgers:

Sistema de regulació electrònica del balanceig i capcineig de frenada. El sistema assegura, en tot moment, reduir les oscil·lacions provocades pels moviments verticals i el balanceig lateral del vehicle a les corbes o durant el procés de frenada.

Eix anterior amb suspensió independent de cada roda i barra estabilitzadora i eix posterior amb pòrtic de pis baix equipat amb barra estabilitzadora.

La caixa de canvis d’última generació, disposa de programació que s’adapta a l’orografia de la línia per una conducció més còmoda i eficient.

Serveis per a qui viatgi amb mòbil: a banda de mantenir el servei gratuït WiFiBus per als viatgers que enguany ja s’ha instal·lat als autobusos de la flota actual, els nous vehicles incorporen fins a vuit carregadors dobles USB per a dispositius mòbils com telèfons o tauletes perquè els usuaris els utilitzin durant el trajecte.

Respecte a la seguretat del conductor i dels passatgers:

En cas d’accidents: el xassís protegeix més els passatgers en cas de xocs laterals; l’estructura de resistència a la col·lisió frontal (FCG) és un sistema de seguretat passiva per a la protecció del conductor en cas d’accident.

Circuit de televisió: el vehicle està dotat amb diverses càmeres per facilitar la conducció (càmera de marxa enrere) i per augmentar la seguretat dels passatgers a les portes (càmeres de vigilància) amb un monitor de visualització de les imatges a la cabina del conductor.

El circuit de TV també permet la gravació continuada a l’interior del vehicle i la possibilitat de visualització des del Centre de Control Central de Reus Transport per saber què passa en tot moment dins de l’autobús.

La cabina del conductor disposa d’una mampara antivandàlica.

Entre les prestacions del vehicle, destaca la integració d’un alcoholímetre a la cabina del conductor que es pot activar per immobilitzar el vehicle: el conductor ha de bufar abans d’engegar el vehicle i, en cas que l’aparell doni un resultat positiu, el mateix sistema bloqueja l’arrencada del bus.

Respecte a la seguretat del vehicle:

Sistema automàtic de detecció i d’extinció d’incendis al compartiment del motor: un cop apareix l’alarma a la pantalla “Foc en el compartiment motor”, comença el procés d’extinció automàtica. Així mateix, sona una alarma acústica al lloc del conductor.

Els vehicles disposen de la tecnologia necessària per transmetre cada dia, via Internet mòbil, informació sobre l’estat dels vehicles al taller, amb l’objectiu de ser més eficients en temes de manteniment, reduir al màxim les avaries i augmentar la disponibilitat dels vehicles en servei.

També incorporen el control de pressió de pneumàtics, que avisa de reduccions de pressió en una o més rodes durant la marxa. També informa de temperatures elevades i desviacions de pressió en general. Aquest sistema millora la durada dels pneumàtics i preveu possibles danys a través d’un control òptim.

Respecte a l’accessibilitat:

Per a l’accés de cadires de rodes i cotxets infantils es disposa de doble rampa (elèctrica i manual) a la porta central.

Respecte a la qualitat de la informació:

La informació a l’exterior de l’autobús serà més visible amb rètols de LED, amb informació a color del número de la línia.

Els vehicles disposen a l’interior d’un dispositiu per facilitar la informació al passatger,  monitor de TV panoràmic TFT que podrà comunicar els següents aspectes: a temps real, quina és la següent parada a la qual arribarà l’autobús; mostrar la parada en un mapa de la ciutat; informació extra com els possibles transbordaments i punts d’interès pròxims a la parada.

A la segona i la tercera porta, indicador de «Parada Sol·licitada» i a la segona porta també hi ha el rètol de «Rampa en moviment».

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.